Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

COVID-19: Το πιο θανατηφόρο ανθρώπινο σφάλµα


Η παγκόσµια απάντηση στον COVID-19 είναι η µεγαλύτερη αποτυχία της γενιάς µας

Το ξέραμε ότι έρχεται. Οι επιστήµονες είχαν προειδοποιήσει. Οταν το 2003 χτύπησε ο SARS, η άµεση αντιµετώπισή του στις πληγείσες περιοχές ήταν επιτυχία για το σύστηµα δηµόσιας υγείας. Η προειδοποίηση όµως δεν έγινε µάθηµα. Οι φωνές για τις επερχόµενες «ακραίες πιέσεις στα συστήµατα υγείας» και για «συνεχή επαγρύπνηση» σε περίπτωση επανάληψης µιας παρόµοιας απειλής δεν εισακούστηκαν.

Καλύτερα από όλους το διατύπωσε ο Ιαν Μπόιντ, επικεφαλής επιστηµονικός σύµβουλος της βρετανικής κυβέρνησης από το 2012 έως το 2019:
«Τρέξαµε ως άσκηση µια πανδηµία γρίπης και είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο 200.000 ανθρώπων. Ηµουν συντετριµµένος µε το αποτέλεσµα». 
Το καταπληκτικό είναι πως τα αποτελέσµατα αυτής της µελέτης δεν προκάλεσαν απολύτως καµία αντίδραση από τις κυβερνήσεις του ∆υτικού Κόσµου. Ο πλανήτης αγνόησε κάθε προειδοποίηση. Η λιτότητα που ακολούθησε και έπληξε τη ∆υτική Ευρώπη εξανέµισε τις όποιες κυβερνητικές προθέσεις και προσπάθειες για να προστατευθούν οι πολίτες. Στόχος, άλλωστε, ήταν να µειωθεί το µέγεθος καθώς και ο ρόλος του κράτους. Το αποτέλεσµα ήταν τα δηµόσια συστήµατα υγείας σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα να βρεθούν θανάσιµα αποδυναµωµένα.


Δεν έχει σηµασία ποιοι ήταν οι λόγοι που οι κυβερνήσεις και οι αρµόδιες υπηρεσίες δεν πήραν τα µαθήµατα των προσοµοιώσεων µιας πανδηµίας γρίπης ή του SARS. Η κατάληξη είναι όσα βιώνουµε σήµερα και ο Μπόιντ το έθεσε µε τον πιο απλό και εύστοχο τρόπο: «∆εν ήµασταν προετοιµασµένοι». Η παγκόσµια απάντηση στον COVID-19 είναι η µεγαλύτερη αποτυχία της γενιάς µας. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές έχουµε ξεπεράσει το 1,5 εκατοµµύριο κρούσµατα και τους 100.000 θανάτους παγκοσµίως.
Και όµως, όλα τα προειδοποιητικά σήµατα ήταν εκεί: τον Σεπτέµβριο του 1994 o ιός Hendra από τα άλογα, το 1998 ο Nipah, το 2003 ο SARS, το 2012 o MERS, το 2014 ο Ebola, µια σειρά από ανθρώπινες επιδηµίες από ιούς που προέρχονταν από ζωικούς ξενιστές και µεταφέρθηκαν στους ανθρώπους. Ο COVID-19 είναι µια νέα παραλλαγή του ίδιου κορωναϊού που προκάλεσε τον SARS. Οι µεγάλες ανθρώπινες καταστροφές συνήθως προειδοποιούν και όταν χτυπήσουν αποκαλύπτουν την αδυναµία της ανθρώπινης µνήµης και την ολιγωρία µας στην έγκαιρη λήψη µέτρων.

Όταν η Κίνα, µε την εµπειρία του SARS, αναγνώριζε τον κίνδυνο από τον COVID-19 και έβαζε σε καραντίνα εκατοµµύρια ανθρώπους, επιβάλλοντας οικονοµική αδράνεια, στη ∆υτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ κυβερνήσεις, επιστήµονες και αξιωµατούχοι στον τοµέα της υγείας έδιναν συµβουλές για το πλύσιµο των χεριών και παροµοίαζαν τον νέο ιό µε την απειλή της γρίπης.
Η αποτυχία στην εκτίµηση του κινδύνου και στον υπολογισµό του ρίσκου οδήγησε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωµένο Βασίλειο σε θανάσιµες καθυστερήσεις στην προετοιµασία των υγειονοµικών υπηρεσιών για την επερχόµενη πανδηµία και δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Οσα συµβαίνουν σήµερα είναι η πιο θανατηφόρα, εσφαλµένη ανθρώπινη κρίση και αντίδραση των τελευταίων δεκαετιών.

Ας ελπίσουµε η σηµερινή εφιαλτική πραγµατικότητα να µας αφυπνίσει, ώστε να προετοιµαστούµε για την επόµενη µάστιγα, την οποία, αργά ή γρήγορα, θα κληθούµε αντιµετωπίσουµε.

Σωτήρης Δανέζης
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]