Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ούτε ο κορωναϊός δεν κατάφερε να φέρει την αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη


Του Γ. Αγγέλη

Με το σταγονόμετρο και αυστηρά περιορισμένες σε ποσότητα και χρόνο οι "παραχωρήσεις” στην οικονομική χρηματοδότηση των χωρών μελών που το χρειάζονται, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup. Μένει και πάλι στην ΕΚΤ να "καλύψει” την Ευρωζώνη και το ευρώ μέχρι να επιτευχθεί ένα βήμα στην οικονομική ανασυγκρότηση.

Παρά τη σαφή προσπάθεια να παρουσιαστούν οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup σαν "βάλσαμο” στις εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες των χωρών της Ευρωζώνης και ειδικά των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19, η πραγματική βοήθεια παραμένει απολύτως δυσανάλογη με τις ανάγκες.

Από τα τρία χρηματοδοτικά μέσα που αποφασίσθηκαν για άμεση χρήση μέχρι του ποσού των 540 δισ. ευρώ, ενα "εργαλείο”, αυτό του ESM, αποκαλύπτει τη σαφή ανεπάρκεια των χθεσινών αποφάσεων. Τα δάνεια που οι χώρες μέλη θα ζητήσουν από αυτό, μπορούν να είναι απαλλαγμένα δημοσιονομικών (μνημονιακών) προϋποθέσεων μόνο στο βαθμό που η χώρα σε κάθε έλεγχο είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι έχει ξοδέψει το δάνειο για δαπάνες υγείας και μόνο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων… Κάθε άλλη δαπάνη, όπως φρόντισε με πολλή επιμέλεια να εξηγήσει ο ίδιος υπουργός θα υπόκειται στις (μνημονιακές) δεσμεύσεις του ECCL, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ESM.


Για άλλη μια φορά η έκδοση ευρωομολόγου, δηλαδή η αμοιβαιοποίηση του χρέους για τη χρηματοδότηση αντιμετώπισης της πανδημίας και της ακραίας κατάστασης ύφεσης που συνδέεται με το lockdown σε κάθε χώρα, παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον, αφήνοντας την Ευρωζώνη με ένα "βοήθημα” της τάξης των 540 δισ. ευρώ όταν, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ανάγκες ξεπερνούν άμεσα το 1,5 τρισ. ευρώ. Η υπόσχεση Γερμανών και Γάλλων να γίνει στο μέλλον μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός Ταμείου ανασυγκρότησης αφήνεται να αιωρείται στο ευρωπαϊκό στερέωμα προκειμένου να καλύψει την άμεση ανεπάρκεια της χθεσινής απόφασης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και αυτή η υπόσχεση χθες δόθηκε στη δημοσιότητα με τη συνοδευτική επεξήγηση ότι ούτε το Ταμείο αυτό μπορεί να ελπίζει σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα στηρίζεται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Είναι άγνωστο προς το παρόν λόγω του καθολικού Πάσχα το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές απέναντι στην "ανεπάρκεια” των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup. Είναι όμως μάλλον βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα χρειασθεί να επανέλθει παρεμβατικά προκειμένου να καλύψει το "κενό” αυτό και να εξισορροπήσει έστω και έμμεσα στις αγορές συναλλάγματος τις πιέσεις που αναπόφευκτα θα δεχθεί το ευρώ.

Άλλωστε η νέα κίνηση της Fed να ενισχύσει αφενός την οικονομία στις ΗΠΑ με 2,3 επιπλέον τρισ. δολ. και αφετέρου η απόφασή της να επεκτείνει τις αγορές της ακόμα και σε νυν "non investment grade” τίτλους έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]