Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολλανδία, "λαγός" της Γερμανίας κατά των χωρών του νότου

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βόπκε Χούκστρα (πίσω) και ο πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε (Δ) στη Χάγη

Του Μιχάλη Ψύλου

Άστραψε και βρόντηξε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κατά του Χριστιανοδημοκράτη Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα.

«Είναι αηδιαστική η στάση του» είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την άρνηση του Χούκστρα να δοθεί πραγματική βοήθεια, αλλά δάνειο με μνημονιακούς όρους. Και όχι μόνο αυτό!

Ο «αηδιαστικός» Ολλανδός δεν δίστασε να μετατρέψει το Eurogroup σε… ανακριτικό γραφείο, αφού ζήτησε να ελεγχθούν οι χώρες του Νότου -Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα- αν όντως δεν έχουν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωναϊού.

O Χούκστρα, μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει στο twitter «εποικοδομητική» την τηλεσυνεδρίαση του Eurogroup, άσχετα αν χρειάστηκαν 16 ολόκληρες ώρες για να μην υπάρξει τελικά συμφωνία χάρη στην απαράδεκτη στάση της Ολλανδίας. Και, φυσικά, ο Χούκστρα επανέλαβε ότι η Ολλανδία «ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι εναντίον των ευρω-ομολόγων, γιατί αυξάνουν τους κινδύνους στην Ευρώπη αντί να τους μειώνουν» και ότι «εκτός από το ότι είναι άστοχα, είναι επίσης και παράλογα, διότι στην περίπτωση αυτή η Χάγη θα πρέπει να εγγυηθεί το χρέος που οφείλουν άλλοι».

Μόνο που ο Ολλανδός Χούκστρα δεν ενεργεί μόνος του. Είναι ο χρήσιμος «λαγός» της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας – του Βόρειου Μετώπου που αντιτίθεται στη θέσπιση ευρω-ομολόγου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των ευρύτερων συνεπειών της.


Η γερμανική κυβέρνηση, έχοντας δεχτεί σφοδρά πυρά από την πλειονότητα των Ευρωπαίων για την άρνησή της να δείξει την αλληλεγγύη που επιτάσσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες, επέλεξε να βάλει την Ολλανδία να παίξει τον ρόλο του κακού, ώστε να εμφανιστεί το Βερολίνο με μια δήθεν συμβιβαστική πρόταση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι η συμβιβαστική πρόταση θα είναι απλά προσωρινή, χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση. «Απωθητική» χαρακτήρισε τη στάση αυτή της Γερμανίας και της Ολλανδίας ο Αντόνιο Κόστα, όπως έγραψε η πορτογαλική εφημερίδα «Publico».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αρκετοί βουλευτές και δήμαρχοι στην Ιταλία -μεταξύ των οποίων του Μιλάνου, της Γένοβας, της Μπολόνιας και του Μπέργκαμο- αναγκάστηκαν να βάλουν ολοσέλιδη, πληρωμένη καταχώριση στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Στην επιστολή τους οι Ιταλοί δήμαρχοι κατηγορούν την Ολλανδία για ανηθικότητα, αρνούμενη την αλληλεγγύη με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η Ολλανδία διαφωνεί με τα ευρω-ομόλογα και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Με το φορολογικό της σύστημα η χώρα αυτή αποσύρει έσοδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια. Πολλές πολυεθνικές εταιρίες έχουν ελαχιστοποιήσει τη φορολογία τους με τις θυγατρικές τους στην Ολλανδία εδώ και χρόνια. Αποτέλεσμα; Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί μας και οι κοινωνικά μειονεκτούντες στις χώρες μας να πληρώνουν το τίμημα. Η ολλανδική στάση είναι ένα παράδειγμα έλλειψης ηθικής και αλληλεγγύης». Όσο για τη Γερμανία: Υπενθυμίζουν τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953 όπου 21 χώρες αποφάσισαν να απαλλάξουν τη Γερμανία από το χρέος της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη για την ορθότητα αυτής της απόφασης. Την εποχή εκείνη η Γερμανία μπόρεσε να αποφύγει την κρατική χρεοκοπία και να βιώσει την αλληλεγγύη. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι αυτό έχει λησμονηθεί» αναφέρουν στην επιστολή τους οι Ιταλοί δήμαρχοι και βουλευτές, καλώντας τη Γερμανία να κάνει τα «σωστά βήματα» και να υποστηρίξει τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Είναι ενδεικτικό ότι και αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στην ίδια την Ολλανδία καταδικάζουν τη στάση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του υπουργού του επί των Οικονομικών, Χούκστρα.

«Η Ολλανδία έχει πλουτίσει μέσω της Ε.Ε. Τώρα που οι θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα είναι σε κίνδυνο σε όλη την Ευρώπη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους φίλους μας να ασφυκτιούν. Μόνο μαζί μπορούμε να επιβιώσουμε» δήλωσε ο Ρομπ Γιέτεν, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος D66. Αλλά και η ευρωβουλευτίνα του D66 Σόφι ντε Βελντ πρόσθεσε ότι «η στάση και ο τόνος της κυβέρνησης ήταν τόσο ακατάλληλα και δεν νομίζω ότι πρέπει να είσαι βόρειος ή νότιος για να το νιώσεις».

Από τη σκληρή γραμμή Ρούτε – Χούκστρα διαχώρισε τη θέση του και ο Γκερτ Γιαν Σέγκερς, ηγέτης ενός μικρού χριστιανικού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζητώντας ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλας Κνοτ κάλεσε την κυβέρνησή του να επιδείξει αλληλεγγύη στον ευρωπαϊκό Νότο. «Αυτή είναι μια δοκιμασία για την ευρωζώνη. Όταν βλέπουμε τι συμβαίνει με τον κορωναϊό σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, πιστεύω ότι η έκκληση για αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά λογική» δήλωσε ο Κνοτ σε συνέντευξή του στο δίκτυο NRC. «Η εφαρμογή αυτής της αλληλεγγύης είναι μια πολιτική απόφαση. Τα κορωνα-ομόλογα είναι ένας τρόπος».

Ο δε προκάτοχος του Κνοτ στην Κεντρική Τράπεζα Νουτ Φέλινκ προειδοποίησε ότι η οικονομική αστάθεια στη νότια Ευρώπη θα έβλαπτε σοβαρά τα ολλανδικά συμφέροντα. «Αν ολόκληρος ο Νότος καταρρεύσει, ο πλούσιος Βορράς θα πάψει να υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως αποκαλύπτουν μάλιστα εφημερίδες στο Άμστερνταμ, οι Ολλανδοί διπλωμάτες έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες στο τηλέφωνο προσπαθώντας να ηρεμήσουν την οργή μεταξύ των εταίρων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση του Χούκστρα.

Μόνο που η στάση αυτή της ολλανδικής ηγεσίας δεν είναι καινούργια. Θα θυμούνται οι παλιότεροι ότι όταν η Θάτσερ ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση «τα λεφτά της Βρετανίας πίσω», οι Ολλανδοί επικροτούσαν τη στάση της σιδηράς πρωθυπουργού… Και τώρα είναι με τον… Σόιμπλε. Αφήστε δε που ο Χούκστρα θέλει να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ολλανδίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]