Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Eurogroup: Με δημιουργική ασάφεια κατά της κρίσης


Σε μια "συνειδητά ασαφή" -κατά τον Oλλανδό υπουργό Οικονομικών Χούκστρα- διατύπωση κατέληξε το χθεσινό Eurogroup σχετικά με το συμφωνηθέν ταμείο ανασυγκρότησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορoνοϊού. Ουσιαστικά και προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις των εταίρων στην παρούσα φάση, τα βασικά ερωτήματα που αφορούν στο ταμείο αυτό έμειναν αναπάντητα.

Τα κυριότερα αφορούν το εύρος του ταμείου ανοικοδόμησης και, φυσικά, τις πηγές χρηματοδότησής του. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα "καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησής", στα οποία αναφέρεται η χθεσινοβραδινή συμφωνία "φωτογραφίζουν" την έκδοση κοινών ομολόγων στο μέλλον. Έτσι τουλάχιστον το ερμήνευσε και ο ίδιος ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ, ο οποίος επισήμανε ότι τα καινοτόμα εργαλεία ισοδυναμούν με κοινά χρέη και ότι απομένει να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες.


Δημιουργική ασάφεια

Σε διαμετρικά αντίθετο μήκος κύματος η ανάγνωση από τον αυστριακό ομόλογό του Μπλύμελ, που τόνισε ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει παραθυράκι για κορωνα-ομόλογα. Την αντίθεσή του εξέφρασε για άλλη μια φορά μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης και ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ Χούκστρα.

Το κατηγορηματικό της "όχι" σε ευρω-ομόλογα είχε εκφράσει χθες στο προοίμιο του Eurogroup εκ νέου και η γερμανίδα καγκελάριος. Η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές άλλες δυνατότητες για να επιδείξει κανείς την αναγκαία αλληλεγγύη στην Ευρώπη και πως η Γερμανία είναι διατεθειμένη να το πράξει. Η ίδια ωστόσο επιμένει στα εργαλεία που έχουν συζητηθεί ήδη από τους υπουργούς Οικονομικών, δηλαδή την πιστοληπτική γραμμή στήριξης του ESM, την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Πρόκειται για εργαλεία τα οποία αθροίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια, όπως είπε. Μετά την κρίση θα πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας και "η Γερμανία θα συνεισφέρει σε αυτό", είπε η καγκελάριος.

Υπέρ κοινών ομολόγων ο Γκ. Σρέντερ

Στη συζήτηση παρεμβαίνει σήμερα και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σε άρθρο του στην οικονομική Handelsblatt σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι "θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από κοινού ως Ευρωπαίοι". Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι σε ένα επόμενο βήμα "χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο χρέους. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή ευρω-ομολόγων, ενός κοινού και εφάπαξ ομολόγου κρίσεων ή χρηματοδοτούμενων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό εγγυήσεων".

Στις τάξεις γερμανών βουλευτών και ευρωβουλευτών πάντως οι απόψεις όσον αφορά τα δρομολογηθέντα μέτρα διίστανται σημαντικά. "Τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν αρκούν γι΄ αυτή την ιστορική κρίση", σχολιάζει η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα Ευρώπης Φραντσίσκα Μπράντνερ. Ο πράσινος ευρωβουλευτής Ράσμους Άντρεσεν επικρίνει την ίδια ώρα το γεγονός ότι "τα δάνεια του ESM προορίζονται μόνον για τα υγειονομικά κόστη της κρίσης" παρότι η κρίση αυτή είναι μια παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως λέει.

Κριτική στα μέτρα, αλλά για διαφορετικούς λόγους, ασκεί ο ειδικός των Φιλελευθέρων σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής Ότο Φρίκε που κάνει λόγο για υπερβολική χαλάρωση των όρων δανειοδότησης από τον ESM. Για "γενναιόδωρη προσφορά" προς τις χώρες της νοτίου Ευρώπης έκανε την ίδια ώρα λόγο ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ίσμαελ Έρντουγκ.

Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]