Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιοι αποενοχοποιούν την Τουρκία;


...Και συντηρούν τον επεκτατισμό της;

Την ώρα που ο διευθυντής του Κέντρου «Penn Biden» με έδρα την Ουάσινγκτον, Μ. Κάρπεντερ, υποδεικνύει ότι «η Τουρκία εμποδίζει την πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού», στην Κύπρο αναδεικνύονται φωνές –περιθωριακές μεν, αλλά κάνουν την ζημιά– που επιμένουν να αποενοχοποιούν την Τουρκία, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ώρα που ο Μ. Ρούπεν, πρώην σύμβουλος στο Πεντάγωνο στις ΗΠΑ, προτάσσει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο ως προϋπόθεση για αποκαστάση των σχέσεων Τουρκίας-Δύσης, οι «στρατευμένοι» στην Κύπρο καλλιεργούν την εντύπωση ότι η Τουρκία πρότεινε αποχώρηση του κατοχικού στρατού, αλλά εμείς οι Ελληνοκύπριοι την παρεμποδίζουμε. Παραθέτω αυτούσια μια μόνο πρόταση του διευθυντή σύνταξης ημερήσιας εφημερίδας, ο οποίος στιγματίζει «το 70% των Ελληνοκυπρίων» που προτιμά την στασιμότητα και το «λαϊκιστικό αφήγημα της κακής Τουρκίας και των αδικημένων Ελληνοκυπρίων»! Προφανώς, για τον ίδιο δεν υπάρχει εγκληματική Τουρκία, ούτε αδικημένοι Ελληνοκύπριοι...

Στην Ελλάδα παράλληλα, ο περίγυρος των Σημιτο-Πάγκαλλων (από το «ΕΛΙΑΜΕΠ» στο «PRIO» μέχρι στο Υπ. Εξωτερικών) ουδέποτε λησμόνησε το 2004 και την μετέπειτα πολιτική του συντριβή. Φυσικά, κρίθηκαν στην πράξη όταν ο αείμνηστος Τ. Παπαδόπουλος επέμενε διορατικά στη ρύθμιση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου αλλά οι εν λόγω «γνωστικοί» εναντιώνονταν, αντιπροτείνοντας συνεργασία με τον Ερντογάν.


Παρεμπιπτόντως, τις προάλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξόριστοι Τούρκοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, με εκπροσώπους πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, στιγμάτισαν το τουρκικό καθεστώς για την βαναυσότητά του, ζητώντας αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ένα καθεστώς που υιοθετεί μεθόδους (π.χ. περί ζωτικού χώρου) που παραπέμπουν στον επεκτατισμό του χιτλερικού καθεστώτος των Ναζί.

Στην πρόσφατη διείσδυση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η στάση της Αθήνας υπήρξε απογοητευτική. Ενώ προηγήθηκαν αλλεπάλληλες δηλώσεις περί αποφασιστικότητας και ότι «θα παρεμποδιστεί οποιαδήποτε τέτοια τουρκική ενέργεια», το τουρκικό σκάφος δεν παρεμποδίστηκε και το συμβάν αποδόθηκε στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ξεκαθαρίζουμε ότι, παρεμπόδιση δεν σημαίνει βύθιση, αλλά υπερτονίζουμε ότι η πτωχευμένη πολιτική δεκαετιών έφερε την Τουρκία δίπλα στην Κρήτη. Η πρόσφατη στάση της Αθήνας έχει προδιαγράψει ότι η Τουρκία θα επανέλθει δριμύτερη, όπως το προβλέπαμε πριν πολλές βδομάδες. Ο Ερντογάν ανάγγειλε ήδη την επόμενη επεκτατική του ενέργεια και όπως δήλωσε «η αποφασιστικότητα του άρχισε να γίνεται αποδεκτή και από την Ελλάδα».

Η πολιτική της Αθήνας παραμένει για δεκαετίες χωρίς κόκκινες γραμμές, χωρίς αποφασιστικότητα και χωρίς διορατικότητα, ενεργώντας στη βάση ενός μίγματος φοβίας και νεοταξικής προσαρμογής που προωθούν συστηματικά διάφορα εγχώρια κέντρα απέναντι στον επελαύνοντα τουρκικό επεκτατισμό.Η αναξιοπιστία και η προσαρμοστικότητα της Αθήνας στον τουρκικό επεκτατισμό, δεν μπορεί να αντισταθμιστούν με παχιά λόγια.

Κώστας Μαυρίδης
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)
HuffingtonPostΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]