Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν μιλάει για νέα Ίμια «και σε άλλα νησιά»


Κι εμείς ετοιμάζουμε παραβατική λίστα ως δώρο…

Το “ήρεμο” παραλήρημα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τα παιχνίδια του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας, για την συνομιλία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, προβληματίζουν…

Μπορεί το Τουρκικό υπουργείο άμυνας να έσπευσε, αρκετή ώρα πριν το Ελληνικό να ενημερώσει για την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό και τον πρώην Στρατηγό και νυν υπουργό της Άγκυρας, όμως είχαν προηγηθεί-χρονικά- οι δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Ίμια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αν και ιδιαίτερα ήρεμος, προχώρησε σ’ ένα ακόμη παραλήρημα για τις βραχονησίδες που «στοιχειώνουν» πλέον την Ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και 24 χρόνια. Ο Ερντογάν πάντως είπε πολλά τα οποία έως στιγμής ουδείς έχει σπεύσει να διαψεύσει και σ’ άλλα δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση ή ακόμη και διαρροή.

Είπε λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος:
«Για παράδειγμα φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Ίμια. Γιατί; Λόγω της στάσης που επιδείξαμε. Είπαμε αν γίνει η παραμικρή κίνηση στα Ίμια, όπως και πριν, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αν δεν γίνει τίποτα από την Ελλάδα στα Ίμια, τότε θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα.
Γι’ αυτό και ο υπουργός Ακάρ θα καλέσει τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας για να τον ευχαριστήσει και να του πει, να συνεχιστεί το ίδιο που έγινε φέτος και στα Ίμια και στα άλλα νησιά. Αυτό θα πρέπει να γίνει.»

Η προτροπή πάντως του «γκριζαρίσματος» κι άλλων νησιών από τον Τούρκο πρόεδρο είναι εμφανής στο τέλος των όσων είπε και ίσως, όπως σχολίαζαν ανώτατες στρατιωτικές πηγές να είναι ακόμη μια αιχμή για τα λεγόμενα κατά την Τουρκική λίστα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Η Τουρκία άλλωστε έχει «εκπαιδεύσει» την Ελληνική εξωτερική πολιτική και τις Ένοπλες Δυνάμεις φυσικά σε λίστες με ατελείωτα «θέλω» για τα οποία προβάλει ολοένα και περισσότερα επιχειρήματα ώστε να υποστηρίξει τις επεκτατικές και παράλογες βλέψεις που έχει.

Η Ελληνική πλευρά που αναμένει την Τουρκική σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, γνωρίζει από τώρα πως οι διπλωμάτες και αξιωματικοί της γείτονος θα θελήσουν να βάλουν στο τραπέζι και θέματα εκτός ατζέντας, τα οποία όμως άπτονται ευθέως στην Εξωτερική πολιτική κι όχι ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνικές θέσεις θα είναι αμετακίνητες στα ζητήματα που θα επιχειρήσει να φέρει στον διάλογο η Τουρκία, αλλά και οι απαντήσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν θα έχουν τον διπλωματικό «φάκελο» αλλά τον στρατιωτικό ο οποίος είναι γεμάτος με συμβάντα, με παραβιάσεις, με επικίνδυνους ελιγμούς, μέχρι και με παρενόχληση Ελληνικού ελικοπτέρου σε νυχτερινή άσκηση από τουρκικό drone που απονηώθηκε από φρεγάτα.

Από τα «τιτιβίσματα» στις ευχαριστίες…

Στο Ελληνικό Επιτελείο λένε πως για την επέτειο των Ιμίων, που χάθηκαν οι τρεις ήρωες Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, η μόνη τελετή που είχε προγραμματιστεί ήταν η καθιερωμένη που γίνεται κάθε χρόνο στη βάση των ελικοπτέρων του Ναυτικού και καμία άλλη κίνηση, για παράδειγμα προς τις δυο βραχονησίδες, που η Τουρκία θα συνεχίσει να «γκριζάρει».

Πάντως αξίζει να καταγραφούν οι αναφορές συναδέλφων που μεταδίδουν το ρεπορτάζ τους από την Τουρκία, οι οποίες αρκετές ημέρες νωρίτερα, έλεγαν αυτά ακριβώς που είπε μόλις χθες ο κος. Ερντογάν: Δηλαδή ότι υπήρξε προειδοποίηση προς την Ελληνική πλευρά να μην υπάρξει καμία κίνηση προς τις δυο νησίδες και προς το στίγμα που είχε καταπέσει το ελικόπτερο ΠΝ 21 το ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου του 1996.

Κι από την ώρα που ο Ερντογάν είχε κάνει δηλώσεις, το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας είχε «τιτιβίσει» το νέο για την τηλεφωνική επικοινωνία και το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε επιβεβαιώσει στον τύπο ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του τούρκου υπουργού. Σε δεύτερο χρόνο πηγές του υπουργείου αναφέρθηκαν στα κύρια σημεία της τηλεφωνικής επαφής.

Το πρώτο ήταν μια αρχική εικόνα της ατζέντας των δυο ομολόγων στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου.
Το δεύτερο ήταν οι τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Το τρίτο η επανέναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τα οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Άγκυρα ήδη πίεζε από την προηγούμενη συνάντηση των δυο πολιτικών ανδρών τον περασμένο Οκτώβριο. Ο νέος κύκλος ξεκινά στις 17 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 21.

Το τελευταίο σημείο ήταν ουσιαστικά η μεταφορά των όσων είχαν ακουστεί ήδη από τα χείλη του Ταγίπ Ερντογάν κατά τις δηλώσεις του γύρω από τα Ίμια.

Η απάντηση του Έλληνα υπουργού μέχρι αυτή την ώρα, λείπει από το συγκεκριμένο παζλ και ίσως τις επόμενες ώρες να βρεθεί αυτό το κομμάτι. Κι όλα αυτά έχουν συμβεί, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σ’ έναν «οργασμό» ασκήσεων, ενώ προετοιμάζονται κι άλλες με πυρετώδεις ρυθμούς τόσο Εθνικές, όσο και διασυμμαχικές, με το βλέμμα όμως πάντα στραμμένο προς τις Τουρκικές προκλήσεις.

Αν ωστόσο υπήρξε επικοινωνία σε άλλα επίπεδα, αυτό θ’ αποδειχτεί εν καιρώ…

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]