Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εθνική πολιτική ή ευρωπαϊκές δεσμεύσεις;


Τρεις μύθοι και μία αλήθεια για τους παράνομους μετανάστες

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Πολύ να με συγχωρέσετε, αλλά δεν τον λυπήθηκα καθόλου τον Νότη Μηταράκη που άκουσε τα εξ’ αμάξης (και) στη Σάμο από ευλόγως εξαγριωμένους πολίτες, που προς τιμήν τους τήρησαν κόσμιους τόνους.

Τον υπουργό Μηταράκη δεν τον λυπάμαι καθόλου γιατί εγκατέλειψε την όποια επαγγελματική καριέρα του στο Λονδίνο, για να γίνει …Μαυρογιαλούρος στην Ελλάδα και να αραδιάζει μπαρούφες σε απελπισμένους Ελληνες. Ο ίδιος θα έπρεπε να λυπάται τον εαυτό του.

Προσωπικά λυπάμαι και συμπαρίσταμαι σε αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν την ζωή τους να χάνεται, την οικογένεια τους να κινδυνεύει και το μέλλον τους να ναρκοθετείται, έχοντας απέναντι μια κυβέρνηση που τους φλομώνει συνειδητά με ξεδιάντροπα ψέματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Λέει πολλά ψέματα αυτή η κυβέρνηση για το λαθρομεταναστευτικό και θα το πληρώσει ακριβά. Γιατί προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να εξωραίσει εντυπώσεις κατασκευάζοντας μύθους και αποκρύπτοντας την ζοφερή πραγματικότητα. Ποιοί είναι όμως οι προσφιλείς αυτοί μύθοι που πλασάρει η κυβερνητική προπαγάνδα στους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου και τους υπόλοιπους κατοίκους μιας χώρας υπό εισβολή;


ΜΥΘΟΣ 1: ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑΧΕΩΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΥΛΟΥ
Καμία σχέση. Με το που καταγράφονται και υποβάλουν αίτηση ασύλου(όλοι ανεξαιρέτως)οι παράνομα εισερχόμενοι σε ελληνικό έδαφος, έχουν-δεν έχουν διαβατήρια ή άλλα έγγραφα πιστοποίησης ταυτότητας, αποκτούν προσωρινή άδεια παραμονής προυποθέσεις κοινωνικής ασφάλισης και δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε όλη την επικράτεια(!), χάρις σε μία επιεικώς αψυχολόγητη αλλαγή του νόμου τον Απρίλιο του 2018, από το ευαγές ΣτΕ της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Αν ήταν επομένως να αδειάσουν οι δομές φιλοξενίας αυτό θα συνέβαινε, πριν φτάσουν οι τελεσίδικες εγκρίσεις ή απορρίψεις των αιτημάτων ασύλου που πράγματι καθυστερούν έως και δυόμιση χρόνια(σ.σ.  μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο εκκρεμούσαν, βάσει επισήμων στοιχείων, 83.683 ατομικές αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας!).

Οι  δομές λοιπόν δεν αδειάζουν, όχι επειδή απαγορεύεται η αναχώρηση των «φιλοξενούμενων», αλλά επειδή οι περισσότεροι από δαύτους(κυρίως Αφγανοί, Ιρακινοί και μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική) δεν έχουν που αλλού να μείνουν.
ΜΥΘΟΣ 2: ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΡΡΙΨΕΩΝ
Μέγα ψεύδος. Ετσι όπως είναι διαμορφωμένο το διεθνές νομικό πλαίσιο και ειδικότερα η Ευρωπαική Οδηγία περί Ασύλου, παρέχεται άκρως διασταλτική ερμηνεία στην έννοια του «πρόσφυγα», την οποία μπορεί να οικειοποιηθεί ο οποιοσδήποτε, ζητώντας διεθνή προστασία, ακόμη κι αν τον κυνηγάει…ο σπιτονοικοκύρης του επειδή δεν πληρώνει τα ενοίκια.

Η Ελλάδα εσχάτως έχει ανεβάσει δραματικά το ποσοστό έγκρισης τέτοιων αιτήσεων, γιατί υποδέχεται μετανάστες με λεγόμενα… «ευάλωτα χαρακτηριστικά», π.χ. τους χιλιάδες «ασυνόδευτους ανήλικους». Και σε κάθε περίπτωση υπάρχει δικαίωμα προσφυγής σε δεύτερο βαθμό.Για τον λόγο αυτό ένα μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων τελικά εγκρίνεται και οι αιτούντες αποκτούν status ατόμων που χρήζουν «προστασίας».

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα που αναγκάζεται να τους φιλοξενεί εσαεί, επειδή καμία άλλη ευρωπαική χώρα δεν δέχεται να τους φορτωθεί.
ΜΥΘΟΣ 3: Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ «ΝΟΜΙΜΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ
Ξαναλέμε ότι μέχρι να αποφανθούν οι επιτροπές χορήγησης ασύλου όλοι οι λαθραίοι είναι «νόμιμοι». Ο κ. Μηταράκης έδωσε την υπόσχεση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, βάσει της «άτυπης» συμφωνίας με την Ευρώπη, περί τους 400 επίδοξους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.

Για να εισπράξει βεβαίως καυστικά σχόλια από τους κατοίκους της Σάμου, ένας εκ των οποίων τον ρώτησε αν τα διαβάζει αυτά στο…Μίκυ Μάους, καθόσον το νούμερο(που ελέγχεται ως προς την ακρίβεια του)αντιστοιχεί σε μία μόνο ημερήσια δόση απρόσκλητων μουσαφιραίων στην Μυτιλήνη. Με αυτούς τους ρυθμούς επαναπροωθήσεων δεν πρόκειται ποτέ να αποσυμφορηθούν οι δομές στα νησιά.
Γι αυτό και επιλέγεται η μεταφορά των εποίκων στην ενδοχώρα, μέθοδος που βεβαίως είναι εξίσου ατελέσφορη στον βαθμό που εξακολουθούν να καταφθάνουν παράνομα εκατοντάδες νέοι «επισκέπτες» στα νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Θα μπορούσα να παραθέσω και πολλά άλλα από τα κυβερνητικά ψεύδη, θεωρώ όμως ότι δεν έχει κανένα νόημα γιατί η αλήθεια είναι μία και δεν αμφισβητείται: Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει μονομερώς να απαλλαγεί από τις ευρωπαικές δεσμεύσεις για την υποδοχή μεταναστών ώστε να ασκήσει δική της εθνική πολιτική για προφανείς λόγους ασφαλείας, το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα λυθεί, αλλά θα γιγαντώνεται.
 
Μονομερής εθνική πολιτική σημαίνει : σφράγισμα συνόρων από τις ένοπλές δυνάμεις, άμεση επαναπροώθηση όσων δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτοποίησης, φυλασσόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας για όλους τους παράνομα εισερχόμενους, χωρίς δικαίωμα εξόδου μέχρις ότου τουλάχιστον τελεσιδικήσει θετικά η αίτηση ασύλου, κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και επικοινωνία των φιλοξενούμενων μέσω κοινόχρηστων τηλεφωνικών θαλάμων στα hot spots, απομάκρυνση των ΜΚΟ από τα νησιά, θέσπιση ποινής ισόβιας κάθειρξης για όλους τους λαθροδιακινητές και διαχείριση του ζητήματος με εθνικούς πόρους, δεδομένου ότι από την «ευρωπαική οικονομική βοήθεια» που αναλογεί στην Ελλάδα η μερίδα του λέοντος έχει…δοθεί στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε ευρωπαικές υπηρεσίες προσφυγικής πολιτικής(EASO) και φυσικά στις λατρεμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Είναι προτιμότερο να επιβαρυνθεί με 20 ευρώ ο κάθε Ελληνας(όσο περίπου θα κληθεί να δώσει για τις ταυτότητες του…μέλλοντος), παρά να εξαρτάται από τα ψίχουλα της ξένης βοήθειας που δίνονται με μοναδικό στόχο την διαιώνιση του προβλήματος και την μετατροπή της πατρίδας μας σε απέραντη φαβέλα λαθροεποίκων.

Οποιος επιμένει στα ψέματα και αρνείται να δει κατάματα την αλήθεια θα έρθει γρήγορα προ των ευθυνών του. Και τότε η οργή του λαού θα πάψει να εκδηλώνεται με κόσμιο τρόπο…

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]