Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία στη λάθος πλευρά της Ιστορίας


Η Άγκυρα ερμηνεύει αυθαίρετα τις διεθνείς συμβάσεις και με τη μορφή μανιφέστου «γκριζάρει» νησιά, αμφισβητεί θαλάσσιες ζώνες και οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα

Γράφει ο Σωτήρης Δανέζης

Με τον τρόπο που η Άγκυρα πολλαπλασιάζει καθημερινά τις προκλήσεις ήταν θέμα χρόνου να ακουστούν οι γνωστές, ακραίες φωνές που κάθε τόσο αναδεικνύουν ζητήματα και ανεβάζουν «παραστάσεις» όπως αυτή της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

«Υπάρχουν 23 αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Καθαρά και ξάστερα! Δεκαέξι από αυτά έχουν στρατό» είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον τουρκικό κατασκευαστή όπλων Roketsan, στην Αγκυρα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ακάρ κατηγορούσε την Ελλάδα ότι έχει μεταφέρει στρατό σε νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, ούτε είναι ο μόνος γείτονας που αρέσκεται σε αυτό το τουρκικό προπαγανδιστικό παραλήρημα.

Ο Ουμιτ Γιαλιμ, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας και θιασώτης της θεωρίας «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 τουρκικά νησιά στο Αιγαίο», ζητούσε τις προάλλες σύνορα από τον 25ο μεσημβρινό στον 24ο, περιλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο Πέλαγος! Στο ταραγμένο μυαλό του συνταγματάρχη ε.α. και πρώην συμβούλου του Ερντογάν τα θαλάσσια τουρκικά σύνορα είναι 85 χιλιόμετρα δυτικότερα από εκείνα που απεικονίζονται στον απίθανο τουρκικό χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».


Ακόμη και για τον πιο νηφάλιο και ουδέτερο παρατηρητή θέλει πολύ θράσος να ακούει κανείς την Τουρκία να καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ειδικά όταν η τουρκική αεροπορία παραβιάζει συστηματικώς τον ελληνικό εναέριο χώρο και οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη υπερίπτανται ελληνικών νησιών, και μάλιστα κατοικημένων. ειναι τουλαχιστον υποκριτικό να μιλούν όλοι και να μιλούν και οι... Τούρκοι, όταν μετά την εγκληματική εισβολή στην Κύπρο το ’74 συγκρότησαν τη Στρατιά του Αιγαίου (4η Στρατιά) -με τον ισχυρισμό ότι κινδυνεύουν από τον ελληνικό στρατό στα νησιά- και τις τελευταίες δεκαετίες μεταφέρουν και διατηρούν σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με περισσότερα από 140 αποβατικά σκάφη στις μικρασιατικές ακτές.

Η καλπάζουσα αναθεωρητική τάση της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών υποχρεώνει αλλά και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και αμυντικές προετοιμασίες, ώστε εάν παραστεί ανάγκη, να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά.

Είναι αδιαμφισβητητο ότι η Τουρκία καθημερινά αποθρασύνεται. Ενεργεί με βάση το «τουρκικό διεθνές δίκαιο», όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ερμηνεύει αυθαίρετα τις διεθνείς συμβάσεις και με τη μορφή μανιφέστου «γκριζάρει» νησιά, αμφισβητεί θαλάσσιες ζώνες και οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα. Ο διπλωματικός πόλεμος και η κλιμακούμενη ένταση κινδυνεύουν μέρα με τη μέρα να εξελιχθούν σε κρίση.

Την ώρα που ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβάλλει την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα, η Αγκυρα φαίνεται να εκλαμβάνει τους χαμηλούς τόνους και την ψυχραιμία της Αθήνας ως πολιτική κατευνασμού. Η υπομονή, όμως, στις πειρατικές συμπεριφορές, στην καθημερινή παραβατικότητα και στις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάντλητη. Η Τουρκία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]