Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν θέλει να γονατίσει τη Λευκωσία εντός της Ε.Ε.


Νέο μεγάλο παζάρι στήνει στην Ε.Ε. ο Ταγίπ Ερντογάν, αξιώνοντας, όπως πληροφορείται η κυπριακή ερφημερίδα "Φιλελεύθερος", τέσσερα μεγάλα δώρα, εν μέσω των έκνομων γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Το "μενού" που σερβίρει ο κ. Ερντογάν στη νέα ηγεσία της Ε.Ε. περιλαμβάνει αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης, ελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων, ξεπάγωμα ενταξιακής διαδικασίας και "ρευστό", στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου "αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ" για το Προσφυγικό.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Ερντογάν "ζητά και τα ρέστα" απαιτώντας θρασύτατα από την Ε.Ε. "δώρα", παρά το γεγονός ότι όχι μόνο δεν υλοποιεί τις ευρωπαϊκές του δεσμεύσεις, αλλά έχει εισβάλει και στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ένωσης. Η πλέον όμως τραγική πτυχή του ζητήματος δεν είναι το γνωστό θράσος του κ. Ερντογάν, αλλά η δεκτικότητα της Ε.Ε. και της νέας ηγεσίας της να εμπλακούν σε συζητήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο ως να μη συμβαίνει τίποτα στην Κύπρο…

Όπως δε πληροφορούμαστε, ο κ. Ερντογάν επενδύει στη νέα ηγεσία της Ε.Ε. και κυρίως στην πολιτικά ανυπόληπτη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία άλλωστε έχει την "έξωθεν κακή μαρτυρία", καθώς δεν δίστασε να παρακάμψει τα μέτρα που ομόφωνα είχαν αποφασιστεί για αναστολή του ευρωτουρκικού πολιτικού διαλόγου (λόγω κυπριακής ΑΟΖ). Η κ. Φον ντερ Λάιεν δημιούργησε παράλληλα συνθήκες αναθέρμανσης των σχέσεων με το καθεστώς της Άγκυρας, με προσωπικά τηλεφωνήματα και αποστολές. Όπως δε είναι σε θέση να γνωρίζει ο "Φ", η επιρρεπής, "στα θέλω" της Τουρκίας, νέα ηγεσία της Ε.Ε. έχει ήδη δώσει σαφή δείγματα γραφής της ετοιμότητάς της να συμβάλει προς ικανοποίηση δύο εκ των αιτημάτων του κ. Ερντογάν. Πρόκειται για το ζήτημα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και για το ζήτημα ενός νέου πακέτου στήριξης για το Προσφυγικό…

Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν διστάζει να προειδοποιήσει με μοχλούς πίεσης το Προσφυγικό, το ενδεχόμενο επέκτασης του χάους που επικρατεί στη Λιβύη, καθώς και την ισλαμική τρομοκρατία, κάτι που έπραξε και στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με την Καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία "ελέγχει πλήρως" τη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι και η Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε θετική σε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, για το Προσφυγικό.


Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν ζητά όπως η Ε.Ε. υλοποιήσει τις "δεσμεύσεις" που έχει αναλάβει έναντι της χώρας του από τον Μάρτιο του 2016, ως αποτέλεσμα της "Κοινής Δήλωσης" των δύο μερών, όπως τις αντιλαμβάνεται ο ίδιος και παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις, όπως αυτές πηγάζουν από την ίδια ακριβώς συμφωνία:

1. Αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης: Η Κυβέρνηση Ερντογάν αξιώνει στήριξη στο αίτημα για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η οποία έχει μπει στο ψυγείο με ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών, σύμφωνα με την οποία "δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία" επί του εν λόγω ντοσιέ. Ωστόσο, η Άγκυρα, έχοντας σύμμαχο την Κομισιόν (βλέπε άλλη στήλη), εμμένει στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι δεν την εφαρμόζει καν στην υφιστάμενη βασική της μορφή έναντι όλων των κρατών-μελών, διατηρώντας παράτυπα κλειστά τα λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Για τους λόγους αυτούς, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, η Λευκωσία δεν συζητά καν την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας.

2. Νέο πακέτο για το Προσφυγικό: Η Άγκυρα έχει ήδη λάβει από την Ε.Ε. δύο πακέτα στήριξης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έκαστο, ως βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί σε τουρκικό έδαφος. Τώρα διεκδικεί και τρίτο πακέτο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ", επιδιώκεται να υπερβεί "σημαντικά" το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έριξε "προειδοποιητικές βολές" σε συνέντευξη στη γερμανική Bild, 24 μόλις ώρες πριν τη συνάντηση Ερντογάν-Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την προσφιλή τακτική της Άγκυρας, ο κ. Τσαβούσογλου δημιούργησε κλίμα πριν τη συνάντηση των ηγετών της Τουρκίας και της Γερμανίας, στη διάρκεια της οποίας ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να διασφαλίσει την επίσπευση της διαδικασίας εκταμίευσης των ποσών του δεύτερου εγκεκριμένου πακέτου των 3 δισεκατομμυρίων, θέτοντας παράλληλα στο τραπέζι επιτακτικά και θέμα τρίτου πακέτου, για το οποίο Βερολίνο και Κομισιόν τοποθετούνται θετικά. Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως λόγω της εισβολής και κατοχής του εδάφους της, δεν είναι σε θέση να συμβάλει οικονομικά στη στήριξη της Τουρκίας. Συνεπώς, κατά τα πρώτα δύο πακέτα στήριξης, η Λευκωσία είχε ζητήσει όπως η δική της αναλογική συμβολή κατευθυνθεί στους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο και στην Ιορδανία, κάτι που αναμένεται να πράξει και στο τρίτο πακέτο στήριξης της Τουρκίας, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να αποφευχθεί.

3. Επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας: Ο Τούρκος Πρόεδρος ζητά ουσιαστικά αναβίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και συγκεκριμένα "σε πρώτη φάση ξεπάγωμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων" που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία (από το 2009, με απόφαση του τότε ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού). Επί του προκειμένου πάντως, οι δυνατότητες παρέμβασης της Ε.Ε. είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα και η Κυπριακή Δημοκρατία και ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης έχουν καταστήσει σαφές ότι η προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υλοποίηση των υποχρεώσεών της, περιλαμβανομένου και του τερματισμού των προκλήσεων στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

4. Ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους Τούρκους πολίτες: Το ντοσιέ αυτό βρίσκεται ουσιαστικά στο ψυγείο, καθώς η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει 6 τουλάχιστον από τα 72 προαπαιτούμενα του οδικού χάρτη που ομόφωνα καθόρισαν τα κράτη-μέλη. Σε αυτά περιλαμβάνονται η παροχή δικαστικής συνεργασίας και η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παράτυπων Μεταναστών, κάτι που η Άγκυρα δεν εφαρμόζει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι ενστάσεις στο ζήτημα της ελευθέρωσης θεωρήσεων διαβατηρίων είχε διατυπώσει και το Παρίσι.

Ευρωβουλή: Καρφιά από τον εισηγητή για Τουρκία

Θέσεις που ηχούν χαρμόσυνα στα αυτιά της Άγκυρας και δυσαρεστούν τη Λευκωσία, διατύπωσε ο νέος εισηγητής της Ευρωβουλής για τη Τουρκία Νάτσο Σάντσες Αμόρ, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην εκδήλωση διαβημάτων από το ΥΠΕΞ και Κύπριους ευρωβουλευτές. Ο Ισπανός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι "ο (σ.σ ευρωτουρκικός) πολιτικός διάλογος οφείλει να αναζωογονηθεί σε όλα τα επίπεδα", θέση η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών να αναστείλουν τον υψηλό ευρωτουρκικό πολιτικό διάλογο, λόγω των έκνομων ενεργειών στη κυπριακή ΑΟΖ.

Ο εισηγητής, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Τουρκία, εξέδωσε γραπτή ανακίονωση από την οποία απουσίαζε το θέμα των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καταδεικνύοντας ότι δεν λαμβάνει καν υπόψη τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά ούτε και τις θέσεις των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, που καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο ολομέλειας. Αντίθετα, δήλωσε ότι "η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί", προσθέτοντας ότι "η Τουρκία είναι και οφείλει να παραμείνει μια υποψήφια χώρα παρά τις δυσκολίες στις ευρωτουρκικές σχέσεις". Ενθάρρυνε την Τουρκία να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί το κράτος δικαίου, ενώ υποστήριξε ότι "η Ε.Ε. χρειάζεται να διατηρήσει μια αξιόπιστη ενταξιακή προοπτική που να βασίζεται σε μία αντικειμενική αξιολόγηση των συνθηκών". Ο εισηγητής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι "η Τουρκία έχει υπάρξει εκπληκτικά γενναιόδωρη φιλοξενώντας 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες στην τουρκική κοινωνία αλλά και να την στηρίζουμε συνεχώς όσο υπάρχει ανάγκη", είπε, τοποθέτηση που προφανώς αποτελεί "ψήφο" για μια νέα οικονομική ένεση από την Ε.Ε.

Τρία φάουλ από Ούρσουλα

Σε λιγότερο από δύο μήνες, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της (1η Δεκεμβρίου 2019), η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη κάνει τρία φάουλ εις βάρος της Λευκωσίας.

1. Από τη πρώτη κιόλας μέρα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των ομόφωνων πολιτικών κυρώσεων για αναστολή των ευρωτουρκικών υψηλών πολιτικών διαλόγων, λόγω των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Πριν συμπληρωθεί μια βδομάδα, έστειλε στην Τουρκία τον "πρόθυμο" Έλληνα Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, σε αποστολή εργασίας, κινήσεις οι οποίες αντανακλούν, αν μη τι άλλο, πρωτοφανή αδιαφορία, αναφορικά με την εισβολή της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Κύκλοι στις Βρυξέλλες αφήνουν αιχμές κατά της κ. Φον ντερ Λάιεν διερωτώμενοι εάν η Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν θα έπραττε ανάλογα εάν οι έκνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας λάμβαναν χώρα σε θαλάσσιες ζώνες της χώρας της, ενώ αιχμές ακούγονται και για τον ρόλο του κ. Σχοινά…

2. Χωρίς όρους εντολής από το Συμβούλιο, η νέα Κομισιόν συζήτησε στην Τουρκία θέμα παροχής τρίτου πακέτου στήριξης για τους πρόσφυγες, το οποίο απαιτεί ο Ερντογάν. Η Κομισιόν, αν και δεν έχει λάβει την έγκριση των κρατών-μελών, φέρεται να έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά. Η στάση της Κομισιόν φέρνει σε δύσκολη θέση τη Λευκωσία, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά για να στηρίξει την Τουρκία. Η εισβολή, η κατοχή, οι έκνομες γεωτρήσεις και η άρνηση της Άγκυρας να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. δημιουργούν ένα απαγορευτικό πλαίσιο, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να αντιληφθεί η Κομισιόν, που έχει δική της ατζέντα και επιθυμεί διακαώς την αναθέρμανση σχέσεων με την Άγκυρα, ανεξαρτήτως του κόστους που επωμίζεται η Λευκωσία…

3. Παρά την ομόφωνη θέση των κρατών-μελών, που έβαλαν στο ψυγείο την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, η Κομισιόν εμμένει να διατηρεί την εν λόγω εισήγησή της εν ζωή, θεωρώντας ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο μερών θα υπερδιπλασιαστεί και θα προσεγγίσει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό είναι προφανώς το μόνο ζητούμενο για την Κομισιόν, η οποία πραγματοποίησε διευρυμένη συνάντηση με την Άγκυρα, στην παρουσία της αρμόδιας υπουργού και του Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν. Δυστυχώς, η Κομισιόν δεν λαμβάνει υπόψη ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την τελωνειακή ένωση στη βασική της μορφή και διατηρεί κλειστά τα τουρκικά λιμάνια προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα κράτος-μέλος το οποίο καλείται να συναινέσει στην αναβάθμιση μιας σχέσης από την οποία έχει εξαιρεθεί με το "έτσι θέλω" της Άγκυρας και με την ανοχή των Βρυξελλών…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]