Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βανδάλισαν την προτομή του Χρυσοστόμου Σμύρνης


Ιερόσυλοι και ανιστόρητοι αντιεξουσιαστές έγραψαν άθλια και εμετικά συνθήματα με κόκκινο σπρέι

Οργή, θλίψη και αποτροπιασμό στους κατοίκους της Μυτιλήνης προκάλεσε η κατάσταση της προτομής του εθνομάρτυρα αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που βανδαλίστηκε άγρια από αναρχικούς. Οι τραμπούκοι αντιεξουσιαστές έγραψαν συνθήματα με κόκκινο σπρέι στην προτομή του εθνομάρτυρα, που βρίσκεται έξω από τον Ναό του Αγίου Θεράποντα στην πρωτεύουσα της Λέσβου. «Ούτε τζιχάντ ούτε Ταλιμπάν, στο ΔΙΑΟΛΟ να πάνε οι Χριστιανοταλιμπάν» έγραψαν οι ανεγκέφαλοι δράστες, βάζοντας ως υπογραφή το σήμα της αναρχίας. Τη βέβηλη πράξη έκανε γνωστή ο δημοτικός σύμβουλος του Μυτιλήνης Παναγιώτης Βάλεσης που δημοσίευσε τη σχετική φωτογραφία.

Η αποτρόπαιη πράξη του βανδαλισμού της προτομής του αγίου εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου προκαλεί διπλό αποτροπιασμό. Αφενός διότι αυτοί που έγραψαν τα συνθήματα δεν αντιλαμβάνονται το μεγαλείο και το σθένος ενός ανθρώπου, που κυριολεκτικά μαρτύρησε στα χέρια του τουρκικού όχλου τον Αύγουστο του 1922, αφετέρου διότι οι δράστες προσπάθησαν να καταστρέψουν το μνημείο του Μικρασιάτη ιεράρχη ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με την ύστατη θυσία, την ίδια του τη ζωή.


Ο άγιος Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας το 1867. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό και στην Εκκλησία. Την περίοδο 1902-1910 διετέλεσε μητροπολίτης Δράμας και Φιλίππων με σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα. Το 1910 μετατέθηκε ως μητροπολίτης στη Σμύρνη. Στην πρωτεύουσα της Μικράς Ασίας έγινε γνωστός για τις πρωτοβουλίες και το έργο του στους τομείς του αθλητισμού, της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Κυρίως όμως για τον εθναρχικό του ρόλο τόσο στον πρώτο διωγμό των Ελλήνων, το 1914, όσο και την κρίσιμη τριετία 1919-1922.

Αφότου το μικρασιατικό μέτωπο κατέρρευσε, Ελληνες, αλλά και ξένοι διπλωμάτες και πολιτικοί τού πρότειναν να τον φυγαδεύσουν, καθώς είχε στοχοποιηθεί. Ο Νουρεντίν πασάς, διοικητής της καμένης Σμύρνης, παρέδωσε τον μητροπολίτη Χρυσόστομο στον φανατισμένο τουρκικό όχλο στις 27 Αυγούστου 1922. Στα χέρια των Τούρκων υπέμεινε απίστευτα βασανιστήρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, του έβγαλαν τα μάτια, του ξερίζωσαν τη γενειάδα, του έκοψαν τα χέρια, τον κάρφωσαν με μαχαίρια πριν τον σκοτώσουν με δύο σφαίρες. Ο τάφος του είναι άγνωστος, καθώς το άψυχο σώμα του το πέταξαν σε μια χωματερή. Το 1993, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον κατέταξε στο αγιολόγιό της μαζί με όλους τους μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]