Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικές ανατριχίλες στους ουρανούς του Αιγαίου


Νέες αστοχίες του Έλληνα υπουργού Άμυνας

Τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνονται οι τουρκικοί κουτσαβακισμοί στους ουρανούς του Αιγαίου, με συνέπεια να καταγράφονται αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, και κυρίως αυξημένες "εικονικές αερομαχίες" (εμπλοκές) με ελληνικά μαχητικά, τα οποία σπεύδουν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Επίσης, σημειώνονται και αρκετές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και νησίδες. Προφανώς, το μήνυμα ίσων αποστάσεων του Τράμπ προς Ελλάδα και Τουρκία, ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα.

Η εικόνα που μεταφέρεται από τα ελληνικά Μέσα "Ενημέρωσης" στην κοινή γνώμη είναι ότι "οι Τούρκοι κάνουν σουρωτήρι το Αιγαίο". Κάτι που αυξάνει τον φόβο των Ελλήνων, όπως άλλωστε καταδεικνύει σειρά δημοσκοπήσεων που έγινε το τελευταίο διάστημα, και δείχνει ότι οι Έλληνες διακατέχονται από τον "φόβο" μιας ελληνοτουρκικής "εμπλοκής".

Με την άκριτη αναπαραγωγή που κάνουν συχνά τα ελληνικά ΜΜΕ, είτε "ειδήσεων" από τον τουρκικό Τύπο, είτε με την αριθμητική παρουσίαση των -πράγματι πολλών- προκλητικών ενεργειών της Πολεμικής Αεροπορίας της γείτονος στο Αιγαίο, αναμφισβήτητα επιτυγχάνεται, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, ο στόχος της τουρκικής προπαγάνδας: Να φοβηθεί η ελληνική κοινή γνώμη.

Βέβαια, δεν πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα. Ούτε είναι υπερβολή η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Αλλά από αυτού του σημείου, μέχρι να περιγράφεται η Τουρκία ως παντοδύναμη, και η Ελλάδα ως "φινλανδοποιημένη" χώρα, η απόσταση είναι τεράστια.

Όπως και να' χει, σε αυτό μεγάλη ευθύνη φέρει και η ΝΔ, η οποία, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, δια στόματος του τότε αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική, Γ.Κουμουτσάκου, "εξέδιδε" δελτίο τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, πιπιλώντας μονίμως ότι το "Αιγαίο είναι σουρωτήρι". Τώρα, ωστόσο, από τη νέα του θέση ως υφυπουργού Μετανάστευσης, προσποιείται ότι δεν γνωρίζει ούτε καν που πέφτει το Αιγαίο (εξάλλου, χειρίζεται τη διεθνή διάσταση του Μεταναστευτικού στους διεθνείς οργανισμούς, γιατί να ξέρει που είναι το Αιγαίο!).


Τουρκική "ανατριχίλα"

Από την άλλη μεριά, εάν γνώριζε η τουρκική κοινή γνώμη τι πραγματικά διαδραματίζεται κάθε μέρα στους ουρανούς και τα νερά του Αιγαίου, μάλλον θα ανατρίχιαζε. Αλλά ο τουρκικός προπαγανδιστικός μηχανισμός φροντίζει να τα αποσιωπά όλα αυτά. Εάν κανείς δει, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες διπλωματικές και στρατιωτικές, πηγές τα διαβήματα "διαμαρτυρίας" που κάνει η Άγκυρα προς την Αθήνα για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο, απλά θα ... μειδιάσει πονηρά.

Τα τουρκικά διαβήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνουν δεκάδες σελίδες με συμβάντα, κατά τα οποία τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται εγκλωβισμένα από τα ελληνικά, για ένα, δυο, ακόμα και πέντε και δέκα λεπτά. Κάτι που σημαίνει ότι, με το που "σκάνε μύτη" τα τουρκικά F-16 ή άλλα αεροσκάφη, είναι ήδη "λοκαρισμένα" από ελληνικά. Επιπλέον, στα ίδια διαβήματα "διαμαρτυρίας" περιλαμβάνονται συχνά και "αερομαχίες", όπου, ως επί το πλείστον, τα ελληνικά βρίσκονται στην ουρά των τουρκικών μαχητικών.

Προφανώς, όλα αυτά δεν τα πληροφορείται η τουρκική κοινή γνώμη. Όπως, άλλωστε, ούτε και η ελληνική. Όπως, εξάλλου, και πολλά σοβαρά περιστατικά, τα οποία δείχνουν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα του 2016. Περιστατικά, τα οποία, πάντως, προκαλούν έντονες ανησυχίες για σοβαρά "ατυχήματα" στο Αιγαίο. Πόσο μάλλον, που οι Τούρκοι πιλότοι "εκπαιδεύονται" από τους Έλληνες μαχητές στο Αιγαίο, και ορισμένα προβλήματά τους ήδη τα διορθώνουν.

Οι Τούρκοι πολίτες το μόνο που πληροφορούνται, είναι πόσο "σπουδαίοι" είναι οι πιλότοι και οι στρατιωτικοί τους. Για τα υπόλοιπα, μούγκα. Και, βέβαια, ουδείς εξ' αυτών προβληματίζεται από το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έστειλε τους "σπουδαίους" μαχητές της να εισβάλλουν στην νοτιοανατολική Συρία, στο συριακό Κουρδιστάν, αλλά το "κρέας για τα κανόνια", τους Σύρους τζιχαντιστές. Όπως το ίδιο κάνει και στην περίπτωση της Λιβύης.

Νέα υπουργικά "φάουλ"

Εσχάτως, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έσπευσε να "απαλύνει" την αίσθηση φόβου που καλλιεργείται στην ελληνική κοινή γνώμη, με πιθανό στόχο να πεισθούν οι Έλληνες για την αναγκαιότητα (!) της Χάγης. Σε αυτή την προσπάθειά του, ωστόσο, υπέπεσε σε ένα ακόμη ατόπημα. Επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, και απειλής. Ο ίδιος πρέπει να γνωρίζει πως, όταν ομιλεί από τη θέση του υπουργού Άμυνας, δεν τον ακούνε μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και "απέναντι" και διεθνώς. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Το Antinews επανειλημμένως έχει επισημάνει τα λεκτικά ατοπήματά του, με τελευταίο το περίφημο "αν δεν πάρει την απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία ο πρωθυπουργός, θα την πάρει το υπουργείο Άμυνας". Έμειναν άπαντες άφωνοι. Ο κ.Παναγιωτόπουλος, με όλα όσα κατά καιρούς λέγει, δεν προσφέρει μόνον καλές υπηρεσίες σε όσους εντός του υπουργείου του ροκανίζουν την καρέκλα του, αλλά προσθέτει επιχειρήματα και στην φαρέτρα της Τουρκίας.

Ιδού τι δήλωσε, λοιπόν, με αφορμή τις αυξημένες τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών: "Υπάρχει -είπε- κάποια διάσταση στρεβλής ερμηνείας των στοιχείων. Δείτε μια εικονική αερομαχία. Έχουμε αρκετές από αυτές κάθε μέρα πάνω από το Αιγαίο. Σε μια εικονική αερομαχία, ξέρετε ότι ένα αεροσκάφος του οποίου ο πιλότος προσπαθεί να αποφύγει με διάφορους ελιγμούς τον αντίπαλο πιλότο, ασφαλώς και δεν έχει στο μυαλό του και στους υπολογισμούς του τη μέση γραμμή και την τήρηση πορείας έτσι ώστε να την αποφύγει. Μπαίνει και βγαίνει σε εθνικό εναέριο χώρο πάρα πολλές φορές στη διάρκεια μιας εικονικής αερομαχίας λεπτών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να καταγραφούν πάρα πολλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Πρόκειται όμως για μια ενέργεια ενός αεροσκάφους. Μπορεί το τελικό άθροισμα, στο τέλος της ημέρας, να είναι 15 παραβιάσεις, αλλά δεν πρόκειται για 15 αεροσκάφη που έχουν αναλάβει 15 συγκεκριμένες ενέργειες αλλά για ένα που για κάποια λεπτά της ώρας είχε εμπλακεί σε μια αερομαχία, με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνει λόγω ελιγμών στον εναέριο χώρο. Όμως, στην κοινή γνώμη δημιουργείται μια στρεβλή εντύπωση: "σουρωτήρι το Αιγαίο, έχουν αποθρασυνθεί οι Τούρκοι, έχουν κάνει νέο ρεκόρ".

Κατ' αρχήν, όλα αυτά να τα πει στον Γ.Κουμουτσάκο. Δε νομίζουμε ότι του τα' λεγε όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση.

Δεύτερο, τι θέλει να πει ο υπουργός; Ότι οι Έλληνες πιλότοι, κυνηγώντας τους Τούρκους, μπαινοβγαίνουν στον τουρκικό εναέριο χώρο; Ακόμα κι' αυτό να συμβαίνει, είναι "σοφό" να το διαλαλεί; Τι μήνυμα στέλνει στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ που κρύβονται πίσω από τη μόνιμη επωδό τους ότι "οι δυο σας συνεχώς μαλώνετε, εκεί στο Αιγαίο", "λύστε τα προβλήματα μεταξύ σας", και ότι "οι παραβιάσεις που λένε οι Έλληνες ότι κάνουν οι Τούρκοι δεν είναι τόσο πολλές όσο λέει η Αθήνα".

Ως γνωστόν, το ΝΑΤΟ συχνά - πυκνά υποβαθμίζει τα ελληνικά επιχειρήματα για τις τουρκικές παραβιάσεις, υιοθετώντας μάλιστα αρκετές φορές τα τουρκικά επιχειρήματα περί ασυμμετρίας ελληνικών θαλασσίων υδάτων (6 ναυτικών μιλίων) και ελληνικού εναέριου χώρου (10 ν.μ.). Πόσο μάλλον, όταν επί Γ.Παπανδρέου, δόθηκε ζωντανή εικόνα στα μόνιτορ του ΝΑΤΟ από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τρίτον, τι υπονοεί με όλα αυτά ο υπουργός Άμυνας; Ότι η Τουρκία δεν έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις, ποσοτικά και ποιοτικά, στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στο Αιγαίο; Τα πράγματα, σε όλα τα επίπεδα, κλιμακώνονται προς το χειρότερο. Ως εκ τούτου, όσο καθησυχαστικός και να θέλει να εμφανιστεί ο κ.Παναγιωτόπουλος, η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Και το μόνο που πετυχαίνει, είναι να δίνει "επιχειρήματα" στα απέναντι παράλια του Αιγαίου.

Τουρκικές παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών - Παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, τις τελευταίες ημέρες

29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 11 (10x2F-16 και 1x2F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 3 CN-235 και 1 Ε/Π

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 26

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 14

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 15

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 60 (32 από τα CN-235 και 28 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 10

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών Α/Φ F-16 στις 09:32 και στις 09:33 άνωθεν ν. Λειψοί στα 14.000 και 6.000 πόδια αντίστοιχα.

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 5 (3x2 F-16 και 2x2 F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 11


ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 6

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 57 (όλες από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 3

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 6 (5x2 F-16 και 1x2 F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 3 (1 CN-235 και 2 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 15

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 8

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 14

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 34 (25 από τα μαχητικά και 9 από τα Ε/Π)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 3

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 6 (5x2F-16 και 1x2F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 13

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 9

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 10

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 4

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 3 (3x2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 7

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 7

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 15 (όλες από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

AntiNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η "υπουργαρα" μας δεν λεει ομως και κατι αλλο σημαντικο:

    εαν οι τουρκικοι ελιγμοι καταληξουν σε ατυχημα,τοτε ποιος αναλαμβανει την ευθυνη;

    Εαν μαλιστα το ατυχημα λαβει χωρα σε κατοικημενο νησι,τοτε τι θα πει ο λαλιστατος υπουργος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]