Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Blitzkrieg από τον Άσαντ σε δυο μέτωπα


Σε δεινή θέση οι Τούρκοι λόγω της… υπερεξάπλωσης

Εξαιρετικά δυσάρεστη είναι η πραγματική εικόνα στο μέτωπο της Συρίας για τις τουρκικές δυνάμεις και τον υπερφίαλο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τη βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας που ανοίγει τον δρόμο, οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ προελαύνουν στην επαρχία Ιντλίμπ. Το γεγονός αυτό, και η δεινή θέση των Τούρκων όπου βρίσκονται στην επαρχία δήθεν ως παρατηρητές, συνιστούν ήττα της Άγκυρας, που ουσιαστικά βρίσκεται πίσω από τη στήριξη των διαφόρων ομάδων των τζιχαντιστών, με τα πολλά παρακλάδια. Κι αυτό καταγράφεται σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι το παρασκήνιο με τους άλλους δρώντες και κυρίως την Μόσχα.

Ο χάρτης των επιχειρήσεων τις τελευταίες ώρες είναι αποκαλυπτικός. Η επέλαση των δυνάμεων του Άσαντ γίνεται τόσο από την πλευρά της πόλης Χάμα όσο και από την πλευρά του Χαλεπίου. Η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της επαρχίας, και στρατηγικός κόμβος, Maarat Al Numan έχει περάσει πλέον στα χέρια των συριακών στρατευμάτων, μαζί με μεγάλο μέρος του αυτοκινητόδρομου Μ5, που ενώνει τη Χάμα με το Χαλέπι. Επίσης, προωθείται νοτίως του Χαλεπίου πλησιάζοντας τον Μ5 και εγκλωβίζοντας το τουρκικό παρατηρητήριο στο Al Rashidin 5.


Συνολικά, έως τώρα, οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν περικυκλώσει τρία τουρκικά παρατηρητήρια και απειλούν τουλάχιστον άλλα δύο. Ο αλαζόνας υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αγωνιώντας για τις εξελίξεις προέβη σε απειλητικές δηλώσεις, λέγοντας ότι κάθε επίθεση από το συριακό στρατό στα τουρκικά παρατηρητήρια θα απαντηθεί αμέσως. Θυμίζουμε ότι εχθές πέρασε νέα τουρκική φάλαγγα με 12 οχήματα και τεθωρακισμένα με κατεύθυνση τα τουρκικά παρατηρητήρια.

Για το θέμα του Ιντλίμπ συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Τσαβούσογλου, δείχνοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή αλλάζει ραγδαία. Ο Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στο RIA Novosti ότι “οι μαχητές από τις ένοπλες ομάδες πρέπει να σταματήσουν να έρχονται σε επαφή με τους τρομοκράτες με οποιονδήποτε τρόπο, και οι τρομοκράτες πρέπει να παραδοθούν, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει κανένα έλεος γι’ αυτούς“. Πρόσθεσε ότι καθώς οι μαχητές εγκαταλείπουν τη ζώνη του Ιντλίμπ, αυξάνεται η επιρροή των τζιχαντιστών.

“Ως εκ τούτου, συζητήσαμε χθες λεπτομερώς με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου τηλεφωνικά. Συμφωνήσαμε ωστόσο ότι θα καταβληθούν σαφέστερες δράσεις για την εφαρμογή των συμφωνιών για την απόσπαση της ένοπλης αντιπολίτευσης, η οποία είναι πατριωτική, η οποία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία, από τους τρομοκράτες, οι οποίοι αναγνωρίζονται ως τέτοιοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι συμφωνίες αυτές πρέπει να εφαρμοστούν».

Είναι προφανές ότι κάτι μαγειρεύεται στο παρασκήνιο, που μπορεί να έχει σχέση και με την Λιβύη. Όπως, τουλάχιστον υποστηρίζει ο αναπληρωτής Καθηγητής, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Gevorg Mirzayan, “σε γενικές γραμμές, η Τουρκία αντάλλαξε την υποστήριξη προς τους μαχητές για τη ρωσική βοήθεια στη Λιβύη. Επιπλέον, η Τουρκία εξήγαγε μέρος των πιο ικανών μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη για διάθεση σε μάχες με τα στρατεύματα του στρατάρχη Χάφταρ“.

Γνωρίζουμε ότι, όντως, οι Ρώσοι επίσημοι που επισκέφθηκαν στη Δαμασκό τον Άσαντ, του ιδίου του Ρώσου προέδρου Πούτιν συμπεριλαμβανομένου, ζήτησαν από τον Σύρο ηγέτη να σταματήσει την επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην Τουρκία να μετακινήσει ομάδες Ισλαμιστών στο μέτωπο της Λιβύης… Ο Άσαντ φαίνεται αρχικά πως υπάκουσε, καθώς αυτό αδυνάτιζε σοβαρά την αντίσταση των συμμάχων της Τουρκίας στην περιοχή, αφού ως γνωστόν, ο αήττητος τουρκικός Στρατός αποφεύγει την εμπλοκή και “πολεμά” μέσω αντιπροσώπων (proxy).

Τις τελευταίες ώρες όμως η ρωσική Αεροπορία δεν σταμάτησε να βομβαρδίζει ανοίγοντας τον δρόμο, με τα συριακά στρατεύματα να επελαύνουν με ραγδαίο ρυθμό, απειλώντας με σοβαρά τετελεσμένα τον Ερντογάν. Οι πιο “σοφοί” έχουν προειδοποιήσει, ότι η πραγματικά μεγάλη απειλή για τον Ερντογάν είναι η “υπερεξάπλωση” (overextention).

Την έχουν πατήσει πολλοί πριν από αυτόν. Δεν μπορεί όμως να λάβει το μάθημα και να το αξιοποιήσει, αφού δεν τον αφήνει ο ισλαμιστικός και νεοθωμανικός του εγωισμός. Οι Ρώσοι τον χειραγωγούν με μαεστρικό τρόπο. Πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι τον σπρώχνουν προς την καταστροφή. Αν και λογικά, την υστάτη ώρα θα τον διασώζουν, αφού τον έχουν μετατρέψει σε χρήσιμο ηλίθιο της περιφερειακής τους -και όχι μόνο- πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. ιδίως αυτό που αφορά στην αποτελεσματική διαίρεση του αντιπάλου της, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]