Η αποφασιστικότητα έναντι της Τουρκίας έχει ήδη αποτέλεσμα
Στην επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει άπραγη έναντι της Τουρκίας, αλλά θα απαντήσει στρατιωτικά
Γράφει ο Γεώργιος Π. Μαλούχος
Τα όσα δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά και τη Λιβύη καθιστούν σαφές ότι και μόνο που η Ελλάδα εξέφρασε την αποφασιστικότητά της για σύγκρουση με την Τουρκία ήδη επήλθε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Είναι αμέτρητες οι φορές που γράφτηκε στο παρελθόν ότι οι Αμερικανοί πιέζουν την Ελλάδα να υποχωρήσει έναντι της Τουρκίας. Άλλοτε είχε πράγματι συμβεί, άλλοτε, τις περισσότερες φορές, όχι.
Όμως, εδώ, δεν μιλούν εκτιμήσεις ή «πληροφορίες» τρίτων: Τώρα ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει ότι ο αμερικανός πρόεδρος ζητά πλέον από την Τουρκία να «τα βρει» με την Ελλάδα. Έχει διαφορά; Τεράστια. Είναι περίπου η ημέρα με τη νύχτα. «Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε τη σημασία τού να λύσουν τις διαφωνίες τους για την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία και η Ελλάδα», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μετά τη συνομιλία.
Δεν υπάρχει όμως μόνον η Ουάσιγκτον. Υπάρχει, εξίσου, και το Παρίσι. Για πρώτη επίσης φορά, η Γαλλία όχι απλώς στηρίζει την Ελλάδα, όπως πάντοτε κάνει – η μόνη σημαντική χώρα που το κάνει απαρέγκλιτα – αλλά, τώρα, έχει περάσει πλέον σε ένα επόμενο στάδιο. Χωρίς περιστροφές και αστερίσκους εκφράζει την απόφασή της για ενεργή στρατιωτική υποστήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Και το λέει και το πράττει: κορυφαίες μονάδες του γαλλικού στόλου είτε είναι ήδη εδώ, είτε πλησιάζουν στο Αιγαίο και στα σημεία που απειλούν οι Τούρκοι. Αυτό, ίσως ακόμα πιο σημαντικό και από το προηγούμενο, επίσης δεν έχει ξανασυμβεί. Η Ελλάδα οργανώνεται σε μία ισχυρή στρατιωτική συμμαχία με τη Γαλλία, που, επιπλέον, δεν έχει μόνον την πιο πάνω διάσταση. Και που, κυρίως, είναι αρραγής.
Ως προς τη Λιβύη, πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνομιλία με τον Τραμπ, ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων για τον Χαφτάρ: «Γύρισε την πλάτη του σε Μόσχα και Βερολίνο παραβιάζοντας τη συμφωνία. Αν θέλουμε ειρήνη στην περιοχή πρέπει να τον σταματήσουμε. Παίζει βρώμικο παιχνίδι και τον παρακολουθούμε». Δηλαδή, ο πρόεδρος της Τουρκίας λέει σε εκείνον των ΗΠΑ ότι ο Χαφτάρ δεν υπακούει σε Μόσχα και Βερολίνο! Το λέει ρητά. Αυτή και μόνον η αναφορά του Ερντογάν αρκεί σε μεγάλο βαθμό για να ερμηνεύσει και τη στάση όχι μόνον των ΗΠΑ, αλλά και της Γαλλίας. Οσο για το Ισραήλ και την Αίγυπτο, χώρες κλειδιά στις εξελίξεις, ούτε λόγος να γίνει: βρίσκονται απόλυτα απέναντι στην Τουρκία.
Στην επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει άπραγη έναντι της Τουρκίας, αλλά θα απαντήσει στρατιωτικά. Το γνωρίζουν άλλωστε από τις επαφές τους με τα Επιτελεία. Έχουν πλήρη εικόνα των ελληνικών αποφάσεων. Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, η Ελλάδα επικύρωσε τη συμμαχία της με τη Γαλλία – και μάλιστα σε πρόδηλη απάντηση της γερμανικής αθλιότητας να συγκαλέσει τη συνδιάσκεψη του Βερολίνου χωρίς την Ελλάδα παρούσα. Άρα, ακόμα και αυτό, επιτάχυνε θετικά τις εξελίξεις. Η αποτυχημένη αυτή διάσκεψη με τον νεοαποικιακό χαρακτήρα έδειξε ξεκάθαρα το πώς βλέπει η Γερμανία τα ελληνοτουρκικά και πόσο αντιμετωπίζει ως «ευρωπαϊκή» υπόθεση τις απειλές εις βάρος της Ελλάδας. Τώρα η Γαλλία απάντησε.
Όλα τα παραπάνω έχουν δύο πυλώνες: ο ένας είναι ότι ο Ερντογάν έχει καταστεί πλέον πολύ σοβαρό πρόβλημα όχι μόνον για την Ελλάδα μα για περισσότερες και ισχυρότερες χώρες. Κάποιες δεν το ανέχονται. Αλλες, όπως η Γερμανία, είναι έτοιμες να τον στηρίξουν στα πάντα. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ελληνική αποφασιστικότητα για σύγκρουση με την Τουρκία. Που ήδη αποδίδει.
Τα Νέα
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...