Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Η κατάντια της ελληνικής Διπλωματίας


Εσχάτως, στα ελληνικά Μέσα "Ενημέρωσης" εμφανίστηκε η είδηση ότι τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου έδωσε την έγκρισή του για την τοποθέτηση του νέου Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία. Εννοείται, οι πολίτες, ο απλός αναγνώστης, τηλεθεατής ή ακροατής, πουθενά δεν θα διαβάσει ή ακούσει ότι η ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο, για πρώτη φορά -ίσως- στα ιστορικά δεδομένα των ελληνοκυπριακών σχέσεων, έχει μείνει χωρίς πρέσβη, με αποκλειστική ευθύνη των "συμβουλατόρων" του μεγάρου Μαξίμου, επί ολόκληρους τέσσερις μήνες (!).

Μοναδική εξαίρεση σε αυτή την συσκότιση των γεγονότων, είναι το Antinews, το οποίο, επανειλημμένως τους προηγούμενους μήνες είχε αναφερθεί στο απαράδεκτο γεγονός να μην έχει η Ελλάδα πρέσβη στην Κύπρο, ιδιαίτερα σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, οπότε η Τουρκία περικυκλώνει και πιέζει ασφυκτικά την Κύπρο. Τώρα, λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός την αλλαγή του πρέσβη στην Κύπρο.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πολύ πιο απογοητευτική. Δεν είναι μόνο οι "βυζαντινισμοί" εντός του υπουργείου Εξωτερικών, και ο "πόλεμος της καρέκλας" στον οποίο επιδόθηκαν από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της κυβέρνησης από τη ΝΔ, και συνεχίζουν να επιδίδονται "συμβουλάτορες" του μεγάρου Μαξίμου για να βολέψουν "ημετέρους" διπλωμάτες. Είναι και η απόφαση που, όπως όλα δείχνουν, έχει λάβει η κυβέρνηση να κρατηθεί μακριά από την Κύπρο και το Κυπριακό.

Ως εκ τούτου και οι αστειότητες “η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται”. Κάτι που, υπό τις παρούσες συνθήκες, αρκετοί πολιτικοί παράγοντες σε Ελλάδα και στη μεγαλόνησο, το μεταφράζουν ως κοροϊδία. Γενικότερα, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Αθήνα, εκτός του ότι δείχνει σαν να μην θέλει να εμπλακεί ενεργά στο Κυπριακό, παρουσιάζει εικόνα άγνοιας, έλλειψης στρατηγικής και ικανών προσώπων που θα το χειριστούν.


Στα παραπάνω πλαίσια εντάσσονται και οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της Αθήνας σε σχέση με την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία. Το Antinews είχε ήδη εντοπίσει και δημοσιεύσει το θέμα από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ τον Νοέμβριο του ιδίου έτους σημείωνε: "Ενώ δρομολογούνται, υπό συνθήκες πιέσεις, εξελίξεις στην επανέναρξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού, και τουρκικά ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα, συνοδεία πολεμικών πλοίων, έχουν κυκλώσει την Κύπρο, ακυρώνεται η τοποθέτηση νέου πρέσβη στην ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία.

"Ο Έλληνας πρέσβης, Ηλίας Φωτόπουλος, που κατά κοινή ομολογία θεωρείται καλός γνώστης των κυπριακών υποθέσεων και ικανός διπλωμάτης, ολοκλήρωσε την θητεία του. Κανονικά, η αντικατάστασή του είχε οριστεί για την 28η Οκτωβρίου 2019. Τη θέση του επρόκειτο να πάρει η πρέσβης της χώρας μας στην Αυστραλία, Αικατερίνη Ξαγοράρη. Εντελώς απροσδόκητα, όμως, η τοποθέτησή της στην Κύπρο ακυρώθηκε.

"Το γεγονός προκάλεσε έντονα ερωτηματικά, με τις εκτιμήσεις και τις διαρροές να δίνουν και να παίρνουν. Και άλλες μεν να αποδίδουν την ακύρωση σε “κόντρες” ανάμεσα σε “κύκλους” του υπουργείου Εξωτερικών και του μεγάρου Μαξίμου, άλλες δε να κάνουν λόγο για την ανάγκη τοποθέτησης ενός πιο έμπειρου διπλωμάτη στην Κύπρο. Κατά πληροφορίες, νέος πρέσβης στην Κύπρο θα αναλάβει ο νυν πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Θεοχάρης Λαλάκος".

Κοντολογίς, ενώ είχε αποφασιστεί να αλλάξει ο πρέσβης μας στην Κύπρο και είχε οριστεί ακόμα και η ημερομηνία της αλλαγής του, ακυρώθηκε η προηγούμενη απόφαση για την συγκεκριμένη πρέσβη, και κατόπιν αποφασίστηκε άλλο πρόσωπο για τη Λευκωσία. Στο μεταξύ, όμως, ο Η.Φωτόπουλος είχε αναχωρήσει από την Κύπρο. Και ναι μεν, την πρεσβεία διαχειρίζονταν το Νο2 και Νο3, αλλά άλλο είναι να την κρατάνε αυτοί και άλλο να το κάνει αυτό ο πρέσβης. Έτσι, η πρεσβεία έμεινε ακέφαλη για τέσσερις μήνες. Βέβαια, όσο είδατε να "φωτίζουν" το πρόβλημα τα ελληνικά ΜΜΕ, τότε, άλλο τόσο το είδαμε κι εμείς.

Να σημειωθεί πως, όταν αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Η.Φωτόπουλου από την Κύπρο, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κίνηση αυτή, επικαλούμενοι το "επιχείρημα" ότι επρόκειτο για "επιλογή Κοτζιά", και, ως εκ τούτου, ήταν επιβεβλημένη η "καρατόμησή" του. Το ίδιο επικαλέστηκαν ακόμα και για τον πρέσβη μας στην Άγκυρα, και άλλους πρέσβεις.

Μα, καλά. Εάν αύριο ανεβούν οι Συριζαίοι στην κυβέρνηση και "αποκεφαλίσουν" τους μισούς διπλωμάτες, θα τους δικαιολογήσουμε; Είναι ποτέ δυνατόν να αποφασίζεται εάν θα αναρριχηθεί περαιτέρω κάποιος διπλωμάτης ή θα υποβιβαστεί, επειδή είναι του τάδε ή του δείνα, ή επειδή ανήκει στο ένα ή το άλλο κόμμα; Στην εξωτερική πολιτική και τη Διπλωματία δεν χωράνε λογικές Μαυρογιαλούρου. Ας το καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι προτού η χώρα υποστεί και άλλες διπλωματικές ήττες σαν τη βύθιση του κυβερνητικού Τιτανικού στο... Λιβυκό Πέλαγος.

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Στην εξωτερική πολιτική και τη Διπλωματία δεν χωράνε λογικές Μαυρογιαλούρου.

    Κι ομως χωρανε οταν εχεις να κανεις με ξεπουλημενα προδοτικα κομματοσκυλα δεξιά ή αριστερά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]