Ζητεί στήριξη για «ασφαλή ζώνη» ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι περίπου 50.000 άτομα έφυγαν από το Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και κατευθύνονται προς την Τουρκία, δύο ημέρες αφότου είχε τονίσει ότι στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την Τουρκία έχουν επιστρέψει 370.000 Σύροι. Ο Ερντογάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδιαφορία άλλων μουσουλμανικών χωρών απέναντι στα σχέδιά του για μετεγκατάσταση προσφύγων από το Ιντλίμπ σε τουρκικής κατασκευής «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία.
Το Ιντλίμπ, η τελευταία περιοχή της Συρίας που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών, υφίσταται τακτικούς βομβαρδισμούς από κυβερνητικές και ρωσικές δυνάμεις. Στην ευρύτερη περιοχή ζουν πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ισλαμιστές αντάρτες που απομακρύνονταν σταδιακά από τις περιοχές που ανακαταλάμβανε η Δαμασκός, μαζί με τις οικογένειές τους.
«Κοιτάξτε, 50.000 άνθρωποι έρχονται από το Ιντλίμπ στη χώρα μας», είπε ο Ερντογάν σε διάσκεψη ηγετών μουσουλμανικών χωρών στη Μαλαισία. «Ηδη έχουμε 4 εκατομμύρια ανθρώπους και τώρα έρχονται άλλοι 50.000». Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς προέκυψε ο αριθμός, από πού πέρασαν οι άνθρωποι αυτοί ή αν βρίσκονται ακόμη στη Συρία. Ο Ερντογάν επιζητεί διεθνή υποστήριξη για το σχέδιο εγκατάστασης ενός εκατομμυρίου Σύρων στα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας τα οποία απέσπασαν οι τουρκικές δυνάμεις από το συροκουρδικό YPG με την εισβολή του Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ζητεί 3,5 δισ. δολάρια για την κατασκευή νέων πόλεων νοτίως των τουρκικών συνόρων, στις οποίες σκοπεύει να εγκαταστήσει Σύρους που εγκαταλείπουν το Ιντλίμπ ή που τώρα ζουν στην Τουρκία.
«Λίγη ελεημοσύνη»
Στη σύνοδο της Μαλαισίας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των μουσουλμανικών χωρών, ενδιαφέρεται περισσότερο να εξοπλίσει τα αντιμαχόμενα μέρη παρά να υποστηρίξει την τουρκική «ασφαλή ζώνη». «Τόσο φτωχός είναι ο μουσουλμανικός κόσμος;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. «Γιατί δεν το υποστηρίζουν; Λίγη ελεημοσύνη αν έδιναν, δεν θα υπήρχε φτώχεια. Οταν τους λέμε να σχηματίσουν ασφαλή ζώνη, δεν το υποστηρίζουν, αλλά όταν πρόκειται για όπλα, καταφθάνουν αμέσως».
Ύστερα από διάφορες επιδρομές, η Τουρκία έχει πλέον υπό τον έλεγχό της συριακά εδάφη συνολικής έκτασης 8.200 τ. χλμ. Μιλώντας τη Δευτέρα στη Γενεύη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στις περιοχές αυτές έχουν επιστρέψει συνολικά 371.000 άνθρωποι. Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι τα σχέδια για διεύρυνση της ζώνης αυτής σε όλο το μήκος των συροτουρκικών συνόρων δεν θα προχωρήσουν και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αρκεστεί στα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει με την ανοχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Βασικό μέλημα της τουρκικής πολιτικής είναι να απομακρυνθούν από τα σύνορα της Τουρκίας οι Κούρδοι μαχητές, αν και η Άγκυρα διαψεύδει τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων ότι με τη νέα «ασφαλή ζώνη» που επαγγέλλεται σκοπεύει να αλλάξει τη δημογραφική σύσταση της περιοχής.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...