Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ιστορία του ηλιακού θερμοσίφωνα

Ηνωμένες πολιτείες

Υπάρχουν αναφορές για κατασκευή ηλιακού θερμοσίφωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από το 1900.  Οι "πρωτόγονοι" αυτοί ηλιακοί θερμοσίφωνες, ήταν μεταλλικές δεξαμενές - βαρέλια βαμμένα μαύρα, τοποθετημένα στην οροφή του κτιρίου.


Το 1896 ο Clarence Kemp από την Βαλτιμόρη των ΗΠΑ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε να κλείσει ένα τέτοιο μαύρο βαρέλι μέσα σε ένα ξύλινο δοχείο το οποίο στο επάνω μέρος του έκλεινε με τζάμι, κατασκευάζοντας έτσι τον πρώτο ηλιακό θερμοσίφωνα συμπαγούς τύπου "batch water heater".



Αν και στην Φλόριντα των ΗΠΑ κατασκευάζονταν επίπεδοι συλλέκτες ήδη από το 1920, το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης εμφανίστηκε στην νότιο Αμερική την δεκαετία του '60 και γιγαντώθηκε μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973.

Μεσόγειος

Από τις μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι οι τρεις χώρες με τους περισσότερους εγκατεστημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες, με το 30~40% των νοικοκυριών να χρησιμοποιούν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες με επίπεδο ηλιακό συλλέκτη τελειοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα στο Ισραήλ.  Το 1950 η ενεργειακή ανεπάρκεια στο Ισραήλ ανάγκασε την κυβέρνηση να απαγορεύσει την θέρμανση ζεστού νερού χρήσης και να την επιτρέψει μόνο στις ώρες μεταξύ 10:00 το βράδυ και 6:00 το πρωϊ.  Το 1953 ο Levi Yissar ολοκλήρωσε το πρώτο πρωτότυπο μοντέλο ηλιακού θερμοσίφωνα και ίδρυσε την εταιρία NerYah, την πρώτη εταιρία κατασκευής ηλιακών στον κόσμο.

Παρά την μεγάλη ηλιοφάνεια που επικρατεί στο Ισραήλ, μόνο το 20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε ηλιακούς θερμοσίφωνες το 1967.   Η ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του '70, οδήγησε την κυβέρνηση του Ισραήλ στην θέσπιση νόμου που όριζε την υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε όλες τις νεόδμητες οικοδομές στο Ισραήλ.  Η θέσπιση του νόμου αυτού είχε ως αποτέλεσμα σήμερα το Ισραήλ να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων (πάνω από 85% των σπιτιών διαθέτει ηλιακό) που όπως υπολογίζεται εξοικονομούν στην χώρα πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση από όλες τις χώρες του κόσμου.

Το 2005 η Ισπανία όρισε με νόμο την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των νεόδμητων οικοδομών και το 2006 την υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και έγινε η δεύτερη χώρα μετά το Ισραήλ που θέσπισε νόμο υποχρεωτικής εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων.

Στην Ελλάδα, το πρώτο μοντέλο ηλιακού θερμοσίφωνα παρουσιάστηκε το 1974.  Ήδη μέχρι το 1980, υπήρχαν πάνω από 150.000 ηλιακοί θερμοσίφωνες εγκατεστημένοι στη χώρα, ενώ το 2004 είχαν εγκατασταθεί πάνω από 3.000.000 m2 ηλιακών συλλεκτών.  Σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένοι πάνω από 1.000.000 ηλιακοί θερμοσίφωνες στη χώρα μας, ανεβάζοντας την στην 3η θέση στην χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες.


Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια είναι μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες χώρες ηλιακών.  Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας και αξιοπιστίας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ασία - Ειρηνικός

Μετά το 1960, η αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων γνώρισε τεράστια ανάπτυξη, και ηλιακοί θερμοσίφωνες εγκαταστάθηκαν στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Η συνεχής εξέλιξη, βελτίωσε τον βαθμό απόδοσης και την διάρκεια ζωής των ηλιακών, πράγμα που οδήγησε σε περαιτέρω εξάπλωση της χρήσης τους, ενώ η αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα έγινε κανόνας στις περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως οι παραπάνω.

Στην Κολομβία, ο Las Gaviotas με την ομάδα του, μελέτησε τα κορυφαία μοντέλα ηλιακών θερμοσιφώνων της εποχής και σχεδίασε  ένα σύστημα υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας που μπορούσε να λειτουργήσει σε πόλεις με περιορισμένη ηλιοφάνεια.  Ο ηλιακός του ήταν τόσο επιτυχημένος και αξιόπιστος, που του επέτρεψε από το 1984 να δίνει 25 χρόνια εγγύηση σε όλες του τις εγκαταστάσεις.  Ο Gaviotas εγκατέστησε πάνω από 40.000 συστήματα, πολλά από τα οποία λειτουργούν ακόμη και σήμερα, μισό αιώνα μετά.

Σήμερα στην Αυστραλία λειτουργούν πολλές χιλιάδες ηλιακών, χάρις κυρίως σε νόμους που επέβαλαν ή επιδότησαν την εγκατάσταση ηλιακού συστήματος για θέρμανση ΖΝΧ.

Η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα έγινε πολύ δημοφιλής και στην Κίνα, όπου σήμερα κατασκευάζονται ηλιακοί θερμοσίφωνες με τιμές που ξεκινούν από τα 200€, τιμές πολύ χαμηλότερες δηλαδή από αυτές στις δυτικές χώρες.

Η ανάπτυξη των λυχνιών κενού επέτρεψε την χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα ακόμη και σε περιοχές με πολύ περιορισμένη ηλιοφάνεια ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.  Λέγεται ότι σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένοι πάνω από 30.000.000 ηλιακοί θερμοσίφωνες στην Κίνα.



Γρηγόρης Μοναχός
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.
http://iliakoi-thermosifones-thessaloniki.blogspot.gr/



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]