Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φλερτάρει με θερμό επεισόδιο η Τουρκία


Σε ηφαίστειο θέλει να μετατρέψει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία με κινήσεις που στόχο έχουν τη γενικότερη αποσταθεροποίηση. Η Άγκυρα πλέον κινείται σε δύο άξονες σφίγγοντας ολοένα και περισσότερο τον κλοιό εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση στη λεκάνη της Ανατολική Μεσογείου. Συνεχίζοντας μεθοδικά να κινείται σε ρυθμούς διαρκούς έντασης προβαίνει σε καθημερινές πλέον προκλήσεις. Μετά την αποστολή των drones στα κατεχόμενα και γενικότερα τις κινήσεις στρατιωτικοποίησης του κατεχόμενου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα κινείται μεθοδευμένα για «θέρμανση» των νερών του Αιγαίου, με στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχές του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ, φλερτάροντας επικίνδυνα με την πρόκληση ατυχήματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θερμό επεισόδιο.

Χθες, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση δύο Navtex εντός της περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες έχουν τις ίδιες συντεταγμένες και δεσμεύουν την ίδια θαλάσσια περιοχή, αλλά για διαφορετικούς σκοπούς. Στη μια περίπτωση προβλέπονται βολές με πραγματικά πυρά που θα διεξαχθούν την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, από τις 2 π.μ. μέχρι τις 4 π.μ., ενώ στην άλλη περίπτωση προβλέπεται η διεξαγωγή ναυτικών γυμνασίων την ίδια μέρα, από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. Χθες το πρωί ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε νέα Navtex, την τρίτη στη σειρά, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται βολές του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με πραγματικά πυρά, που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 από τις 10 π.μ. μέχρι τις 12 μ., σε περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.


Οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν όμως εκεί, καθώς τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται σε νέο περιστατικό παρενόχλησης Ελλήνων ψαράδων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο σημειώθηκε χθες στις 11 το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Στο σημείο βρίσκονταν τρία ελληνικά αλιευτικά σκάφη και όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία φουσκωτού της τουρκικής ακτοφυλακής τότε ενημέρωσαν το Λιμενικό Σώμα. Στο σημείο έφτασε αρχικά ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια κατέφτασαν άλλα δύο μεγάλα σκάφη, ωστόσο η «απάντηση» της τουρκικής Ακτοφυλακής ήταν να στείλει άλλα δύο μεγάλα σκάφη.

Αντίστοιχο περιστατικό με παρενόχληση Έλληνα ψαρά από φουσκωτό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής κατεγράφη και την Κυριακή στην περιοχή της Καλολίμνου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανέβασε ακόμη περισσότερο το πολεμικό θερμόμετρο. Σε προκλητικές δηλώσεις τόνισε πως «δεν είμαστε επισκέπτες στη Μεσόγειο, είμαστε νοικοκυραίοι» και αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από «τις εργασίες» της στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ομιλία του σε πάνελ στο Μπάτμαν Τουρκίας με θέμα «Η ενεργειακή μας πολιτική και το πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου», ο Τούρκος υπουργός είπε «οι εργασίες μας που αρχίσαμε με εθνικά ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα συνεχίζονται με τέσσερα πλοία. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό τον "αγώνα" μας στη Λιβύη και σε άλλες χώρες», σημείωσε. Επεσήμανε ακόμα ότι τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ συνεχίζουν εργασίες γεωτρήσεων στα 4 χιλιάδες μέτρα. «Τα πλοία μας Μπαρμπαρός και Ορούτς κάνουν ακτινογραφίες στη θάλασσα. Από τεχνικής άποψης έχουμε τα καλύτερα πλοία. Με το νέο πλοίο οι εργασίες μας συνεχίζονται στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι «στη Μεσόγειο δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός, ούτε και θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα των ομογενών μας που ζουν στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι θα κάνουν πέντε νέες γεωτρήσεις. «Με τη Λιβύη κάναμε μια συμφωνία ζωτικής σημασίας. Η συμφωνία για τις αρμοδιότητες έρευνας πετρελαίου στη θάλασσα πέρασε από το τουρκικό κοινοβούλιο. Χαλάσαμε τα σχέδιά τους. Χωρίς την έγκρισή μας κανείς δεν θα μπορεί να κάνει έρευνες στην περιοχή. Με αυτό τον στόχο θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Δεν θα υποχωρήσουμε. Εμείς δεν είμαστε επισκέπτες στη Μεσόγειο, είμαστε νοικοκυραίοι», υποστήριξε.

ΥΠΑΜ Κύπρου: Αξιολογούνται οι κινήσεις

Ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, έστειλε το μήνυμα ότι όλες οι τουρκικές κινήσεις και οι πληροφορίες που φτάνουν σχετικά με την άφιξη drones, την πρόνοια για στάθμευση τουρκικών F-16 αλλά και για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, παρακολουθούνται στενά σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο καθένας μας, απ’ εκεί που έχει να επιτελέσει έργο πρέπει να έχει υπόψη του τις προσπάθειες υβριδικού πολέμου. Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη και η βοήθεια των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια να μην δημιουργείται κλίμα πανικού.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης ότι σε πολιτικό επίπεδο οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας δημιουργούν εμπόδια στην επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη

Οι κινήσεις όμως της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας αφού φαίνεται να ανοίγει πλέον ο δρόμος για αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, μια κίνηση που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις και της Αιγύπτου. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε να ενεργοποιήσει το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, το οποίο συμφώνησε με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα χθες το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι η Κυβέρνηση της Τρίπολης «αποδέχτηκε» την προσφορά της Τουρκίας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως αν ζητηθεί από τη Λιβύη, η Τουρκία είναι έτοιμη να της παράσχει κάθε στήριξη.

Φρίξος Δαλίτης
PhileNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]