Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΕΕ: Νομικά ανυπόστατο το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης


Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Νομικά ανυπόστατο είναι το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη, για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στην Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο κινείται σε τρεις κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο Κύπρου», στο προσχέδιο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προσκρούει στο Δίκαιο της θάλασσας και συνεπώς είναι παράνομο αν και η αξιολόγηση των αρμόδιων νομικών υπηρεσιών της ΕΕ συνεχίζεται.

Ειδικότερα, το προσχέδιο Συμπερασμάτων κινείται σε τρεις κατευθύνσεις:

1. Το μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών»
2. «Δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας»
3. «Δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη»

Πέραν τούτων, το προσχέδιο Συμπερασμάτων επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ό,τι αφορά αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας. Επιπλέον, περιλαμβάνει άλλη μια ουσιαστική αναφορά σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και γενικότερα στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, αλλά και της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου που έθεσαν τις βάσεις και για στοχευμένα μέτρα, ήτοι για κυρώσεις κατά νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αναλυτικά, αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του, της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου, αναφορικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]