Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυξήθηκαν 4,6% οι πωλήσεις όπλων παγκοσμίως


Πέντε αμερικανικές εταιρείες στην πρώτη 10άδα

Οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (εκτός αυτές της Κίνας), διαμορφώθηκαν στα 420 δισ. δολάρια το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Stockholm international Peace Research Institute.

Τα νέα στοιχεία από την βάση δεδομένων της βιομηχανίας όπλων του SIPRI δείχνουν ότι οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα των Τορ 100, έχουν αυξηθεί κατά 47% από το 2002 (το έτος από το οποίο είναι διαθέσιμα τα πρώτα στοιχεία). Η βάση δεδομένων δεν περιλαμβάνει κινεζικές επιχειρήσεις εξαιτίας της απουσίας αξιόπιστων δεδομένων.

Για πρώτη φορά από το 2002, οι πέντε υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη βρίσκονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις ΗΠΑ: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon, General Dymanics. Αυτές οι πέντε επιχειρήσεις από μόνες τλυς αντιστοιχούν σε 148 δισ. δολάρια και στο 35% των συνολικών πωλήσεων όπλων το 2018 για τις Τορ 100. Οι συνολικές πωλήσεις όπλων από αμερικανικές εταιρείες ανήλθαν σε 246 δισ. δολάρια, ίσες με το 59% των πωλήσεων όπλων και από τις Τορ 100. Πρόκειται για αύξηση 7,2% σε σχέση με το 2017.

Βασική εξέλιξη στη βιομηχανία όπλων των ΗΠΑ το 2018 ήταν η αυξανόμενη τάση στις ενοποιήσεις μεταξύ μερικών εκ των μεγαλύτερων παραγωγών όπλων. Για παράδειγμα, δύο από τις κορυφαίες πέντε, η Northrop Grumman και η General Dynamics, προχώρησαν σε εξαγορές πολλών δισ. δολαρίων το 2018.

"ΟΙ αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των όπλων που ανακοινώθηκε το 2017 από τον πρόεδρο Trump”, δήλωσε η Aude Fleurant, διευθύντρια του προγράμματος οπλικών και στρατιωτικών δαπανών του SIPRI. "Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις συγχωνεύονται για να είναι σε θέση να παράγουν τη νέα γενιά οπλικών συστημάτων και ως εκ τούτου να είναι σε καλύτερη θέση να κερδίσουν συμβάσεις από την αμερικανική κυβέρνηση”.


Οι πωλήσεις όπλων από τις ρωσικές επιχειρήσεις παραμένουν σταθερές

Οι συνδυασμένες πωλήσεις όπλων των 10 ρωσικών επιχειρήσεων στην κατάταξη του 2018 διαμορφώθηκαν στα 36,2 δισ. δολάρια -σημειώνοντας μικρή πτώση 0,4% από το 2017. Το μερίδιο τους στις πωλήσεις όπλων των Τορ 100 μειώθηκε από το 9,7% το 2017 στο 8,6% το 2018. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το υψηλότερο σύνολο των Τορ 100 το 2018, λόγω της σημαντικής αύξησης στις συνδυασμένες πωλήσεις όπλων από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Μεταξύ των 10 ρωσικών εταιρειών που βρίσκονται στο Τορ 100, οι τάσεις είναι ανάμεικτες: πέντε εταιρείες κατέγραψαν αύξηση στις πωλήσεις όπλων, ενώ οι άλλες πέντε εμφάνισαν πτώση. Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής όπλων, Almaz-Antey, ήταν η μόνη ρωσική εταιρεία που βρέθηκε στις Τορ 10 (στην ένατη θέση) και ισοδυναμεί με το 27% των συνολικών πωλήσεων των ρωσικών επιχειρήσεων. Οι πωλήσεις όπλων της εν λόγω εταιρείας αυξήθηκαν κατά 18% το 2018, στα 9,6 δισ. δολάρια.

"Οι πωλήσεις όπλων από την Almaz-Antey, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής όπλων στη Ρωσία, συνέχισαν να αυξάνονται το 2018”, τόνισε η Alexandra Kuimova, ερευνήτρια για το SIPRI. "Αυτή η αύξηση δεν οφείλεται μόνο στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, αλλά επίσης στη συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα των αμυντικών συστημάτων S-400”.

Οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν για τις γαλλικές εταιρείες αλλά μειώθηκαν για τις βρετανικές και γερμανικές

Οι συνδυασμένες πωλήσεις όπλων των 27 εταιρειών στις Τορ 100, αυξήθηκαν οριακά το 2018, στα 102 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις όπλων από τις επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 4,8% στα 35,1 δισ. δολάρια αλλά παρέμειναν οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Η BAE Systems (στην 6η θέση) είναι η μεγαλύτερη παραγωγός όπλων παγκοσμίως εκτός των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις όπλων της μειώθηκαν κατά 5,2% το 2018 στα 21,2 δισ. δολάρια.

"Έξι από τις οκτώ βρετανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην λίστα των Τορ 100, ανακοίνωσαν μείωση των πωλήσεων όπλων το 2018, ανέφερε η Nan Tian, του SIPRI. "Αυτό αποδίδεται κυρίως στις καθυστερήσεις του προγράμματος εκσυγχρονισμού όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου".

Οι συνδυασμένες πωλήσεις όπλων των γαλλικών επιχειρήσεων στις Τορ 100 ήταν οι δεύτερες μεγαλύτερες στην Ευρώπη, στα 23,2 δισ. δολάρια. "Η συνολική αύξηση των πωλήσεων όπλων από τις έξι γαλλικές επιχειρήσεις στο SIPRI Top 100, ήταν κυρίως το αποτέλεσμα της αύξησης κατά 30% των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών από την Dassault Aviation", ανέφερε ο Diego Lopes da Silva του SIPRI.

Οι συνολικές πωλήσεις των τεσσάρων γερμανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην λίστα, μειώθηκαν κατά 3,8%. "Μια αύξηση στις παραδόσεις στρατιωτικών οχημάτων από την Rheinmetall, την μεγαλύτερη εταιρεία όπλων της Γερμανίας, αντισταθμίστηκε από την μείωση των πωλήσεων της ThyssenKrupp", τόνισε ο Pieter D. Wezeman του SIPRI.

Άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις στη λίστα των Τορ 100

Οι 80 από τις 100 κορυφαίες εταιρείες παραγωγής όπλων το 2018 είχαν έδρα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη Ρωσία. Από τις υπόλοιπες 20 οι έξι είχαν έδρα στην Ιαπωνία, 3 στο Ισραήλ, στην Ινδία και στη Νότια Κορέα αντίστοιχα, 2 στην Τουρκία και από μία στην Αυστραλία, στον Καναδά και στη Σιγκαπούρη.

Οι συνολικές πωλήσεις όπλων των έξι ιαπωνικών εταιρειών παρέμειναν σχετικά σταθερές το 2018. Στα 9,9 δισ. δολάρια, αντιστοιχούν στο 2,3% του συνόλου των Τορ 100.

Οι πωλήσεις όπλων των τριών ισραηλινών επιχειρήσεων όπλων των 8,7 δισ. δολαρίων, αντιστοιχούν στο 2,1% του συνόλου των Τορ 100. Η Elbit Systems, η Israel Aerospace Industries και η Rafael, είδαν τις πωλήσεις όπλων τους να αυξάνονται το 2018.

Οι συνολικές πωλήσεις όπλων και των τριών ινδικών εταιρειών όπλων που βρίσκονται στη λίστα με τις Τορ 100, διαμορφώθηκαν στα 5,9 δισ. δολάρια το 2018 –σε μια πτώση 6,9% από το 2017. Η πτώση είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης κατά 27% των πωλήσεων όπλων της Ordnance Factory.

Οι τρεις επιχειρήσεις με έδρα στην Κορέα είχαν συνδυασμένες πωλήσεις όπλων 5,2 δισ. δολαρίων το 2018, αντίστοιχα με το 1,2% των συνολικών πωλήσεων του Τορ 100. Οι συνολικές πωλήσεις όπλων το 2018 διαμορφώθηκαν 9,9% υψηλότερα από ό,τι το 2017. Οι πωλήσεις ωστόσο της LIG Nex1 μειώθηκαν 17% το 2018. Η ναυπηγική DSME, που βρισκόταν στη λίστα το 2017, δεν συμπεριλήφθηκε το 2018.

Οι πωλήσεις όπλων των τουρκικών εταιρειών που βρισκόταν στη λίστα Τορ 100 αυξήθηκε κατά 22% το 2-18, στα 2,8 δισ. δολάρια. Η Τουρκία στοχεύει να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει την πολεμική της βιομηχανία και οι τουρκικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επωφελούνται από αυτές τις προσπάθειες το 2018.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]