Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κόκκινο» άναψε η Αίγυπτος στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ελλάδα!


Σε πλήρες αδιέξοδο καταλήγει η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Αίγυπτο, καθώς το Κάιρο άναψε «κόκκινο» φως  στην οριοθέτησή της.

Αυτό πληροφόρησε  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τους εκπροσώπους των κομμάτων στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του pronews.gr ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε στο Συμβούλιο ότι η Αίγυπτος αρνείται να ανακηρύξει αμοιβαία με την Ελλάδα ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου, θέλοντας η γραμμή οριοθέτησης με την Ελλάδα να ξεκινά (εφάπτεται) επί του 28ου Μεσημβρινού μη αναγνωρίζοντας έτσι ότι συνιστά δικαίωμα ΑΟΖ το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και συμπλέοντας ουσιαστικά  με τις τουρκικές θέσεις.

Το παραπάνω παράγει τα εξής -δυσμενή- για την Ελλάδα αποτελέσματα:

Η μεν ελληνική ΑΟΖ, κατά την αιγυπτιακή πάντα, άποψη, συναντά νότια την αιγυπτιακή στον 28ο Μεσημβρινό, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τουρκική ΑΟΖ να εκτείνεται ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού μέχρι του σημείου που έχει ανακηρύξει δική της ΑΟΖ η Κύπρος στα ανατολικά και στα νότια να συναντά την ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Αν γίνει δεκτή η θέση της Αιγύπτου, σχηματίζεται ουσιαστικά ένα τετραεθνές, με την τουρκική ΑΟΖ να μπαίνει «σφήνα» μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όλα αυτά βέβαια βάσει των αιγυπτιακών προτάσεων οριοθέτησης, καθώς οι τουρκικές βλέψεις είναι ευρύτερες.


Ο κύριος λόγος για αυτή την αιγυπτιακή πρόταση οριοθέτησης, η οποία βλάπτει κατάφωρα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το χρυσοφόρο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου εκτείνεται προς τα βορειοδυτικά με και η «ρίζα» του κοιτάσματος να βρίσκεται εκεί.

Αυτός και όχι η Γαύδος, είναι ο βασικός λόγος της κωλυσιεργίας της Αιγύπτου ως προς την σύσταση ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Τις αιγυπτιακές απαιτήσεις ξεκαθάρισε το Κάϊρο στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου είχε αναφερθεί «διπλωματικά» σε «πιθανές αποκλίσεις» στην χάραξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Μάλιστα η αιγυπτιακή αυτή στάση έρχεται σε σχεδόν σύμπνοια με αυτά που δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ότι δηλαδή η Τουρκία με την συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη «θα επιστρέψει πίσω στην Αίγυπτο 15.000 τ.χλμ. θαλάσσιας έκτασης που της έκλεψε η Ελλάδα» και αφορούν την βορειοδυτική πλευρά του κοιτάσματος Zohr.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε ελοχεύει και ο κίνδυνος να πάρει πίσω την υπογραφή του ο Λίβανος στην συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει χαράξει με την Κύπρο. καθώς η Τουρκία έχει προσβάσεις στην Βηρυτό (Ιράν).

Έτσι ενώ όλα τα κόμματα στη συνεδρίαση εξέφρασαν «ομοφωνία» και ότι διαπιστώθηκε «εθνική σύμπνοια και ενότητα», είναι ακριβώς γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο!

Η «ομοφωνία» υπήρξε μπροστά στα αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις παλινωδίες και τους ερασιτεχνισμούς, που την χαρακτηρίζουν.

Ομοφωνία στο είμαστε έρμαια των εξελίξεων.

Ακόμη στο ΕΣΕΠ εκφράστηκε πάλι ομοφωνία για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ της χώρας, ένα συμπέρασμα χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει!

Και δεν μπορεί να γίνει γιατί τα χρήματα που χρειάζονται για την ενίσχυση των ΕΔ πρέπει να αφαιρεθούν από κάπου αλλού (συντάξεις, υγεία, παδεία κτλ) βάσει των μνημονίων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ!

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν εξευρεθούν από αλλού, αυτό θα συνιστά παραβίαση των Μνημονίων. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει περίπτωση ενίσχυσης και δη άμεσης των ΕΔ. Πορευόμαστε με ότι έχουμε και… προσευχόμαστε.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Ο κύριος λόγος για αυτή την αιγυπτιακή πρόταση οριοθέτησης, η οποία βλάπτει κατάφωρα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το χρυσοφόρο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου εκτείνεται προς τα βορειοδυτικά με και η «ρίζα» του κοιτάσματος να βρίσκεται εκεί."


    Και τα λαμογια ειναι τοσο ηλιθια;

    Ας υπαρξει ειδικη συμφωνια οπου η Αιγυπτος θα αναγνωριζει την Ελληνικη ΑΟΖ οπως πρεπει και ας

    δωσουμε ενα σημαντικο ποσοστο απο το κοιτασμα στους Αιγυπτιους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]