Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μεταναστευτικό και η απειλή μίας εθνικής κρίσης


Κίνδυνος να βρεθούν υπόλογοι των αποφάσεών τους στο κοντινό μέλλον όλοι οι πολιτικοί

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Η αναταραχή που έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες η μετεγκατάσταση ολιγάριθμων προσφύγων-μεταναστών, είναι ενδεικτική των κινδύνων που ελλοχεύουν.

Τα μπλόκα, τα επεισόδια και η παρεμπόδιση λεωφορείων με πρόσφυγες σε αρκετές περιοχές όπως πρόσφατα στα Γιαννιτσά ή τη Νάουσα, είναι μικρής έκτασης αλλά όχι και σημασίας. Και προς το παρόν μιλάμε για δύο-τρία λεωφορεία. Τι θα συμβεί όταν θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση μερικών χιλιάδων σε διάφορες περιοχές; Ο αφορισμός ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από ακροδεξιούς ή ρατσιστές αποτελεί υπεραπλούστευση και προσπάθεια να κρυφτεί το πρόβλημα πίσω... από το δάχτυλο. Όσο και αν αυτός ο αφορισμός ενισχύεται από γελοία ακραίες δράσεις όπως η... υπόθεση του μπάρμπεκιου που δείχνει ηθική χοντροκοπιά και προβληματικό τρόπο σκέψης.

Ορθά η κυβέρνηση αναζητά λύσεις προκειμένου να αποσυμφορήσει τα νησιά όπου η κατάσταση με τις συνεχείς ροές και τους χιλιάδες στοιβαγμένους ανθρώπους είναι και αφόρητη και ανθρωπιστικά απαράδεκτη αλλά και με κίνδυνο να γίνει ανεξέλεγκτη. Και προφανώς είναι θετικό να υπάρχει κάποιο σχέδιο. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η πραγματικότητα θα τείνει να υπερβεί τους σχεδιασμούς όπως τουλάχιστον προς το παρόν εκδηλώνονται. Όσο το μεταναστευτικό στην σημαντικότερη "πύλη" της Ευρώπης αντιμετωπίζεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα ενοχλητικό ζήτημα που αφήνεται να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα σχεδόν μόνη έναντι ελαχίστων ανταλλαγμάτων και στήριξης, η χώρα θα βρίσκεται σε σοβαρότατο κίνδυνο. Και αυτή την οδυνηρή διαπίστωση την κάνει κανείς παρατηρώντας και την μηδαμινή ανταπόκριση των εταίρων όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης τους έθεσε προ των ευθυνών και των υποχρεώσεών τους.


Υπό αυτή το ηχηρό καμπανάκι που χτύπησε προ ολίγων ημερών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Από μία κοινωνία που δείχνει τώρα να αιφνιδιάζεται. Πολύ φοβάμαι ότι στα αστικά και ημιαστικά κέντρα της ενδοχώρας το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν ως κάτι μακρινό που δεν τους αφορούσε... Η Σάμος και η Μυτιλήνη ήταν... μακριά. Τώρα το βλέπουν δίπλα τους και αιφνιδιάζονται. Όμως θα αντιδράσουν; Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, συναίνεση, ψυχραιμία και σχεδιασμός για να μην εξελιχθεί το προσφυγικό- μεταναστευτικό σε μία εθνική κρίση. Την ώρα που η Ευρώπη έχει διαπιστωμένη αδυναμία να διαμορφώσει καθαρή και αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Είναι σαφές ότι αυτή την πολύ καυτή πατάτα που θα κληθεί να την αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να την διαχειριστεί μόνη της. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε. Θα απαιτηθεί μέγιστη πολιτική και κοινωνική συναίνεση και σύνθεση των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών και σκληρή και μεθοδική προσπάθεια για να μην δούμε σκηνές μεγάλης κοινωνικής έντασης στο μέλλον. Και όχι στο μακρινό. Όποιοι δεν το καταλάβουν αυτό, από όλες τις παρατάξεις, θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στο μέλλον υπόλογοι...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]