Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεπιθύμητος ο στρατός του Ερντογάν στη Bόρεια Συρία


Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να «φωνάζει» σε ΗΠΑ και Ρωσία

Οι εχθροπραξίες στη Βόρεια Συρία δεν έχουν σταματήσει, παρά τις δύο συμφωνίες εκεχειρίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και Ρωσίας, γι' αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και μέρες έχει αρχίσει πάλι να «φωνάζει» προς ΗΠΑ και Ρωσία ότι δεν έχουν απομακρύνει ακόμη πλήρως τους Κούρδους μαχητές από την περιοχή, με αποτέλεσμα καθημερινά ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που πολεμά για λογαριασμό της Άγκυρας, να μετρά δεκάδες νεκρούς.

«Οι ΗΠΑ μάς υποσχέθηκαν πως αποσύρθηκαν ή θα αποσυρθούν μέσα σε 120 ώρες οι YPG/PYD, ISIS, ΡΚΚ, ωστόσο ακόμη δεν το έχουν κάνει. Το ίδιο και όσον αφορά τη συμφωνία που συνάψαμε με τη Ρωσία. Δυστυχώς, έχουν περάσει 150 ώρες και αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομακρυνθεί οι τρομοκράτες από αυτές τις περιοχές», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος αναχωρώντας για το ταξίδι του στην Ουγγαρία.

Άφησε δε αιχμές προς τις δύο υπερδυνάμεις πως δεν θα ξεχάσει αυτούς που προστατεύουν τους τρομοκράτες ακόμη και με το τίμημα να βρεθούν αντιμέτωποι, ούτε αυτούς που φροντίζουν τους πληρωμένους δολοφόνους.


Αντίθετα αναφερόμενος στην επιχείρηση Πηγή Ειρήνης υπερηφανεύτηκε ότι «η χώρα μας με την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης κατακερμάτισε μέσα σε μόνο 8-9 ημέρες βρώμικα σχέδια 8 ετών». Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για συνεχείς επιθέσεις από τους Κούρδους μαχητές ενάντια στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, με αποτέλεσμα καθημερινά να μετρούν πολλούς νεκρούς.

«Σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες. Φυσικά και στην άλλη πλευρά σκοτώθηκαν πολύ περισσότεροι», είπε, αλλά οι δηλώσεις αυτές από την Τουρκία καταδεικνύουν ότι η εκεχειρία είναι ακόμη πολύ εύθραυστη.

Ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζεται εχθρικά στη Βόρεια Συρία. Κατά τη δεύτερη ημέρα της κοινής περιπολίας με τη ρωσική αστυνομία, το πλήθος στην πόλη Κομπάνι πέταξε πέτρες και αβγά στα στρατιωτικά οχήματα που διέσχιζαν τους δρόμους, δυσχεραίνοντας τον έλεγχο που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν Τούρκοι και Ρώσοι για Κούρδους μαχητές.

Το Κομπάνι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, άλλοτε σύμβολο της κουρδικής αντίστασης κατά του αυτο-αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, σήμερα γίνεται προπύργιο κατά της Τουρκίας.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά –όχι μαχητές του YPG, απλός κουρδικός πληθυσμός, είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους από όπου περνούσε το τουρκικό κομβόι, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Τουρκίας και σχηματίζοντας το σήμα της νίκης με τα χέρια τους. «Είμαστε Κούρδοι, είμαστε υπερήφανοι. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Η Τουρκία δεν θα καταφέρει ποτέ να μας εκμηδενίσει» φώναζαν.

Η κατάσταση αυτή -είναι φυσικό επόμενο- να έχει ανησυχήσει τον Ερντογάν που βλέπει τα σχέδιά του να κατακτήσει τις κουρδικές περιοχές να συναντούν σοβαρά προσκόμματα, ή ακόμη και να τον οδηγεί σε μία πραγματική πολεμική σύγκρουση μέσα στη Συρία είτε με τους Κούρδους, είτε με τις δυνάμεις του Άσαντ που -προς το παρόν- προστατεύουν τους Κούρδους.

Το ταξίδι του, επομένως, στις ΗΠΑ, πέρα από τα νάζια και τα πρόσκαιρα κατεβασμένα μούτρα για τα ψηφίσματα της αμερικανικής βουλής, και την υβριστική επιστολή Τραμπ, θα έχει και πιο ουσιαστικό περιεχόμενο για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς θέλει να θέσει στον Αμερικανό ομόλογό του όλα αυτά τα καίρια ζητήματα και την εύθραυστη κατάσταση στη βόρεια Συρία.

«Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία χθες το βράδυ συμφωνήσαμε ότι είναι καλύτερα να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο», είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, φροντίζοντας να επικρίνει πριν από το ταξίδι του για άλλη μια φορά την Αμερική ότι έχει στείλει στους Κούρδους 32 με 33 χιλιάδες φορτηγά με οπλισμό και πυρομαχικά, γεγονός που πρέπει να το συζητήσουν επίσης σοβαρά με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε πάντως πως η σύζυγος του ηγέτη του ISIS Αλ Μπαγκντάντι βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο και πως την απόφαση σχετικά με αυτό το θέμα θα τη δώσει το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς το γεγονός ότι δίπλα στη σύζυγο του Μπαγκντάντι έχουμε και το παιδί του, το DNA του οποίου έχει επιβεβαιωθεί. Οι ανακρίσεις συνεχίζονται» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας επίσης ότι ο αριθμός των μελών του ISIS, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στην Τουρκία μέχρι σήμερα είναι 76.000. Ο αριθμός των τζιχαντιστών που απελάθηκαν αντίστοιχα είναι 7.550, ενώ στις τουρκικές φυλακές κρατούνται αυτή τη στιγμή 1.149 μέλη του ISIS.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]