Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι κομίζει το δεύτερο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ζάεφ


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σχεδόν δύο μήνες από το πρώτο τετ α τετ τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, θα έχουν σήμερα το απόγευμα μία δεύτερη συνάντηση.

Στο περιθώριο του "Thessaloniki Summit", Μητσοτάκης και Ζάεφ θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω, σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από εκείνο της Νέας Υόρκης. Η συνεχιζόμενη άρνηση της Γαλλίας ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ορίζει το momentum των επαφών, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν ήδη στείλει μηνύματα ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική των βόρειων γειτόνων μας.

"Είμαστε μία χώρα που θα γίνουμε πρωταγωνιστές στη γειτονιά μας. Και για αυτό προσδοκούμε ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα ανταποκριθούν σωστά στις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας διαφορών", διαμηνύει, στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο κ. Μητσοτάκης.


Στην πρώτη τους συνάντηση, επί αμερικανικού εδάφους, ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας ότι παρότι δε θα υπέγραφε τη συμφωνία των Πρεσπών, θα τη σεβαστεί. Παράλληλα, είχε καλέσει τον Ζόραν Ζάεφ να δώσει άμεσες λύσεις στις εκκρεμείς πτυχές της, Όπως, για παράδειγμα, το μείζον ζήτημα της προστασίας των εμπορικών σημάτων, στο οποίο η Αθήνα ζητάει να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται πως θα κινηθούν και τα σημερινά μηνύματα που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Σκόπια. "Η Αθήνα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να τηρείται στην ολότητά της η Συμφωνία των Πρεσπών" θα είναι το στίγμα της πρωθυπουργικής παρέμβασης. Σε χρόνο παράλληλο, πάντως, το "γαλάζιο" κυβερνητικό οικοσύστημα στρέφει την προσοχή του και στην ενίσχυση του brand name των προϊόντων της Μακεδονίας, που αποτελεί κεντρική στρατηγική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί το μεσημέρι στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, στη διάρκεια του οποίου θα αποκαλυφθεί το λογότυπο και το μήνυμα που θα εκπέμπεται.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]