Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νίκη Ερντογάν με "πλάτες" Τραμπ


Το προπαγανδιστικό βιντεάκι και η δημοσιογράφος της Sabah

Αναμφισβήτητα κερδισμένος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ερντογάν πήρε χρόνο. Αν και η συνάντηση με τον Τραμπ κράτησε μόλις 75 λεπτά, αφής στιγμής το προγραμματισθέν ήταν μισή ώρα, υπήρξε κέρδος. Σε αυτή τη συνάντηση ο Ερντογάν κέρδισε από τον Αμερικανό πρόεδρο την αύξηση του όγκου της υπάρχουσας συμφωνίας για διμερές εμπόριο, από τα 20 δισ. δολάρια, στα 100, αύξηση πενταπλάσια. Το κέρδος μάλιστα διπλασιάζεται αυτόματα, καθώς ο Ερντογάν, δεν δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει τους ρωσικούς S-400. Ο Τραμπ θα ήθελε αυτοί να μην χρησιμοποιηθούν, ή να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που "δεν θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των F-35", όμως δεν πήρε κάτι απτό πάνω στο θέμα αυτό. Εξ' ου και ο όρος "ειλικρίνεια" που χρησιμοποίησε.

Μάλιστα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των οπλικών συστημάτων, σημειώνοντας πως "είπαμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε τους Patriot. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ανατικαταστήσουμε πλήρως τα S-400 με τους Patriot. Η πρόταση που δεχτήκαμε για να κάνουμε κάτι τέτοιο, προσβάλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν είναι σωστή. Ας έχουμε και τα δυο. Είδα πως ο Τραμπ ήταν θετικός στην προσέγγισή μας. Του υπενθύμισα πως δεν είμαστε συνεργάτες στο πρόγραμμα των F-35".

"Συζητήσαμε επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε στον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ότι αφορά τον εμπορικό όγκο, μιλήσαμε για το θέμα της τράπεζας Halkbank και συμφωνήσαμε για αμοιβαίες επενδύσεις" συμπλήρωσε.


Η γενοκτονία των Αρμενίων

Ο "σουλτάνος" πήρε τον χρόνο που ήθελε, με τους Αμερικανούς γερουσιαστές, ώστε να καταφέρει να ανατρέψει τη διαφαινόμενη επικράτηση και προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η συνάντηση με τους γερουσιαστές, κανονίστηκε από τον ίδιο τον Τραμπ, σε μία έξυπνη κίνηση, που ουσιαστικά έβγαλε τον Αμερικανό πρόεδρο, για λίγο, από την προσπάθεια ανατροπής του νομοσχεδίου και ουσιαστικά έφερε τον σύμμαχό του να "καθαρίσει" γι' αυτόν.

"Έδωσα λεπτομερείς πληροφορίες στον Τραμπ και στους γερουσιαστές με τους οποίους συναντηθήκαμε, σχετικά με το ζήτημα των Αρμενίων και τα γεγονότα του 1915. Τους αναφέραμε πως η πολιτικοποίηση ιστορικών γεγονότων ήταν μεγάλο λάθος".

Μάλιστα, ο ίδιος ο συνεργάτης του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ είναι αυτός που μπλόκαρε το νομοσχέδιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Το τάμπλετ, το βιντεάκι και οι Κούρδοι

Αυτό που ενδιέφερε τον Ερντογάν περισσότερο και γίνεται αντιληπτό από τη λύσσα με την οποία ασχολείται με το θέμα, είναι οι Κούρδοι.

Όπως αναφέρουν ξένα μέσα, η προπαγάνδα του Ερντογάν, συνεχίστηκε καθώς σε κάποια στιγμή, έβγαλε ένα τάμπλετ και έδειξε ένα βιντεάκι στο οποίο έδειχνε τα εγκλήματα των Κούρδων και ιδιαιτέρως τον ρόλο που διαδραμμάτισε ο Μαζλούμ Κομπάνι (ηγέτης των SDF και ψυχοπαίδι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν).

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ερντογάν δημοσίευσε αργότερα αυτό το βιντεάκι, το οποίο, το πρακτορείο Anadolu έσπευσε να προβάλει με τίτλο "Ο Ερντογάν στις ΗΠΑ εκθέτει τα εγκλήματα του ηγέτη των YPG/PKK".



Μπορεί μετά οι Γερουσιαστές να χλεύασαν το βιντεάκι λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν χειρίστου παραγωγής που θα μπορούσε να το φτιάξει 12χρονο με εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, όμως δεν αναιρείται το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο.

Τα τουρκικά μέσα πανηγυρίζουν γιατί σύμφωνα με τα όσα διαδραματίστηκαν, ο Ερντογάν είχε χρόνο και χώρο να "εκθέσει τα εγκλήματα των Κούρδων" στο Αμερικανικό κοινό.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ μίλησε πέντε λεπτά, αναφέροντας επιγραμματικά όσα ήθελε και έκανε χώρο "στον καλό του φίλο" και σε έναν άνθρωπο του οποίου "είναι μεγάλος φαν", να απλώσει την προπαγάνδα του και να υπερασπιστεί τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν μίλησε 20 λεπτά. Μεγαλύτερο μέρος αυτών ήταν αναφορικά με τη δουλειά που κάνει η Τουρκία με τους "τρομοκράτες" στους οποίους συμψήφισε Ισλαμικό Κράτος και Κούρδους.

Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό, μία "δημοσιογράφος", σηκώθηκε και ρώτησε τον Τραμπ αναφορικά με την αμερικανική συνεργασία με τους "τρομοκράτες Κούρδους". Όταν τέλειωσε η απάντηση, σε μία χαρακτηριστική στιγμή, ο Τραμπ την ρώτησε αν είναι σίγουρη ότι δεν δουλεύει για την Τουρκία. Εκείνη απάντησε "ωραίο θα ήταν". Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε πως η εν λόγω "δημοσιογράφος" είναι στέλεχος της Daily Sabah, εφημερίδα που προβάλει μεμπροκλητικό τρόπο την προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος ακόμα και για τουρκικά δεδομένα, η οποία ανήκει στο Çalık Holding, CEO του οποίου ήταν ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Και το κορυφαίο όλων είναι φυσικά ότι μέσα στον Λευκό Οίκο, είπε σε όλους ότι έδωσε πίσω, το γράμμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Αφού του "εξέθεσε" τους λόγους που το κάνει. Ανταπέδωσε την προσβολή του Τραμπ, με προσβολή και μάλιστα αυτοπροσώπως. Η ααντίδραση του Τραμπ ήταν μηδενική και όταν πήρε το γράμμα, αλλά και όταν άκουσε τον σουλτάνο να καυχιέται επ' αυτού.

Veni vidi vici λοιπόν για τον σουλτάνο, σύμφωνα με την κοινή γνώμη αλλά και για τα τουρκικά μέσα. Ο Ερντογάν μπήκε στον Λευκό Οίκο, δεν έδωσε απολύτως τίποτα, πήρε δέσμευση για εμπόριο, πήρε πιθανή ανατροπή στη Γενοκτονία των Αρμενίων, πήρε δημοσιοποίηση των θέσεων της Τουρκίας για τους Κούρδους, πήρε αναγνώριση για τη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους, πήρε αναγνώριση για τη συνεισφορά του στο ΝΑΤΟ.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]