Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα παράδοξα της συνέντευξης Τύπου Τραμπ-Ερντογάν


Των Aime Williams (Ουάσιγκτον) και Laura Pitel (Άγκυρα)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε κατά Αμερικανών βουλευτών από τον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία φαίνεται πως άφησε άλυτα βασικά διπλωματικά θέματα.

Ο Ερντογάν, που περιέγραψε τον κο Τραμπ ως «αγαπητό φίλο» καθώς μιλούσε στη συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι «ρίχνει μια βαριά σκιά» στις διμερείς σχέσεις.

Οι Αμερικανοί βουλευτές είναι βαθιά δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά της Αγκυρας στη βορειοανατολική Συρία, όπου εισέβαλαν πρόσφατα Τούρκοι στρατιώτες και εκδίδουν νομοσχέδια που απειλούν με τιμωρητικές κυρώσεις τη χώρα. Ο κος Ερντογάν επιμένει εδώ και καιρό ότι επιδιώκει να προστατευτεί από ομάδες που θεωρεί «τρομοκρατικές».

Ο Τούρκος πρόεδρος έθιξε ιδιαίτερα το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στα τέλη του περασμένου μήνα και αναγνωρίζει επίσημα τις δολοφονίες 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 από το εθνικιστικό κόμμα που ήταν στην εξουσία στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πέντε ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, περιλαμβανομένου του Λίντσεϊ Γκράχαμ, που ήταν μεταξύ των εισηγητών νομοσχεδίου που ζητά σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία και του Τζιμ Ριτς, πρόεδρου της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, παρακολούθησαν την συνάντηση του κου Τραμπ με τον κο Ερντογάν.


Ο κος Τραμπ είπε ότι είναι «μεγάλος οπαδός» του κου Ερντογάν, επαινώντας τις αμυντικές δαπάνες της Αγκυρας και ευχαριστώντας τον για το ότι ήταν «πολύ πολύ επιβοηθητικός», όταν οι αμερικανικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» τον Αλ-Μπαγκντάντι, μια αναφορά στον πρόσφατο θάνατο του ηγέτη του ISIS στη Συρία.

Ο κος Τραμπ είπε ότι ο ίδιος και ο κος Ερντογάν «διαβεβαίωσαν ο ένας τον άλλο» ότι η εκεχειρία μεταξύ των συμμαχικών των ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων και του τουρκικού στρατού θα διατηρηθεί.

Λίγες λεπτομέρειες δόθηκαν για όποιες συζητήσεις έγιναν αναφορικά με την αγορά από την Αγκυρα ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος (σ.σ. S-400) και την πιθανότητα αμερικανικών κυρώσεων στη βάση της «Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act», γνωστής ως Caatsa.

Ο κος Τραμπ είπε μόνο ότι η τουρκική αγορά των S-400, που παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εκκρεμή διπλωματικά θέματα μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσιγκτον, θέτει «μερικές πολύ σοβαρές προκλήσεις» και ότι οι δυο χώρες «συζητούν γι’ αυτό διαρκώς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν κατά λάθος εύστοχος για την κατάσταση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία βρίσκονται υπό τεράστια πίεση καθώς ο κος Ερντογάν έχει εξελιχθεί αυξανόμενα απολυταρχικός τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 117 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο είναι στη φυλακή, σύμφωνα με την ανεξάρτητη δημοσιογραφική πλατφόρμα P24.

Θέτοντας την προοπτική μιας ερώτησης από Τούρκο δημοσιογράφο, ο κος Τραμπ ζήτησε «ένα φιλικό ρεπόρτερ», ένα σχόλιο που κατά πληροφορίες προκάλεσε τον κο Γκράχαμ, που παρακολουθούσε μαζί με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο, να ρίξει την ατάκα στον ανταποκριτή του ABC που καθόταν δίπλα του: «Δεν έχουν απομείνει άλλοι...».

Ο κος Ερντογάν επέλεξε τη Χιλάλ Καπλάν, μια διακεκριμένη αρθρογράφο σε εφημερίδα του αδελφού του γαμπρού του. Όταν οι ερωτήσεις της επανέλαβαν βασικά τουρκικά σημεία συζήτησης, ο κος Τραμπ αστειεύτηκε: «Είστε σίγουρα δημοσιογράφος; Δεν δουλεύετε για την Τουρκία με αυτή την ερώτηση;».

Μετά τη συνάντηση, ο κος Γκράχαμ είπε ότι ενώ εκτίμησε το ότι προσκλήθηκε για να συζητήσει την αγορά των S-400 από την Τουρκία και τη στρατιωτική εισβολή στη Συρία με τον Ερντογάν, η επίθεση της Αγκυρας στη χώρα υπήρξε «απίστευτα αποδιοργανωτική».

Ο Ελιοτ Ενγκελ, ο δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε ότι ο κος Τραμπ «άφησε την Τουρκία να γλιτώσει για την εισβολή στη Συρία, δημιουργώντας μια τεράστια φυγή Κούρδων και την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Financial Times
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]