Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ : Θα προωθήσουμε τη «μακεδονική γλώσσα μας»


«Είμαστε υποχρεωμένοι να αγκαλιάσουμε τη γλώσσα» μας, διότι είναι δική μας, όπως ο πατέρας μας, είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε συνέδριο για τη «μακεδονική γλώσσα».

Η ομιλία του Ζάεφ έγινε την Τετάρτη στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Η μακεδονική γλώσσα- πηγή φιλολογικής και πολιτιστικής έρευνας».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να συνεργασθεί με τους καθηγητές για την προστασία και την προώθηση της «μακεδονικής γλώσσας» και τους κάλεσε να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια.

«Με την παρουσία μου εδώ ως πρωθυπουργός, στέλνω το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αυτή δεσμεύεται να προστατεύσει, να επιβεβαιώσει, να υποστηρίξει τη χρήση της αρχικής μας μακεδονικής γλώσσας όπως θα υποστηρίξει και κάθε ειλικρινή πρωτοβουλία που προάγει την προώθηση της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας», υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ.


«Πιο ενεργή χρήση στο εξωτερικό»

Και πρόσθεσε ότι αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να αποτελεί κοινή αποστολή τόσο του ειδικευμένου όσο του κοινωνικού και πολιτικού κοινού.

Επισήμανε, επίσης, ότι αρχίζει δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στη χρήση της «μακεδονικής γλώσσας», καθώς προβλέπεται η απασχόληση καθηγητών για την ολοκληρωμένη και σωστή διδασκαλία της σε όλα τα κρατικά και δημόσιο ιδρύματα της χώρας, σε όλες τις οντότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας, αλλά και πιο ενεργή χρήση της «μακεδονικής γλώσσας» στο εξωτερικό.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αγκαλιάσουμε τη γλώσσα μας, διότι είναι δική μας, όπως ο πατέρας μας», είπε ο Ζάεφ, αναφέροντας ότι το όραμα του Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκοφ εκπληρώνεται σήμερα.

Ποιος είναι ο Μισίρκοφ

Ο Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκοφ γεννήθηκε το 1874 στην Πέλλα και πέθανε στη Σόφια το 1926.

Ηταν φιλόλογος, σλαβιστής, ιστορικός και εθνογράφος και κωδικοποίησε τη σλαβομακεδονική λογοτεχνική γλώσσα και ορθογραφία.

Ηταν, επίσης, ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου και πρώτου περιοδικού στη σύγχρονη σλαβομακεδονική γλώσσα. Ονειρό του ήταν η σωστή εκμάθηση της σλαβομακεδονικής γλώσσας, πέραν των τοπικών σλαβικών διαλέκτων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]