Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Μεγάλη κερδισμένη η Ρωσία, στο καναβάτσο οι ΗΠΑ


Πήρε λίγα αλλά καλά η Τουρκία, κυρίως τη θέση του ισότιμου συνομιλητή με ΗΠΑ και Ρωσία 

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος σταματούν πλέον, μετά και την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Ύστερα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν να είναι πολύ σημαντικές -αν όχι ιστορικές ιστορικές-, κατά τον Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, μίλησε για έξωθεν ενθάρρυνση των αποσχιστικών τάσεων και εκμετάλλευση των εθνικών διαφορών που υπήρχαν στις κουρδικές επαρχίες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μην εκμεταλλευτούν οι τζιχαντιστές την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απαιτώντας να αποχωρήσουν όλοι στρατοί από το συριακό έδαφος, σεβόμενοι την αυτοκυριαρχία του συριακού κράτους και να υπάρξει σεβασμός και συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Στο μνημόνιο 10 σημείων που κατέληξαν, το πρώτο σημείο είναι η προσήλωση στη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Η στρατιωτική επιχείρηση, μετά και τη νέα εκεχειρία των 150 ωρών, φαίνεται να σταματά εδώ και πλέον θα υπάρχουν περιπολίες στα οριοθετημένα σημεία από Σύρους και Ρώσους, ενώ εντός της τουρκικής ζώνης ασφαλείας που στήνεται πλέον σε βάθος 30 χλμ. από τα εδάφη, που αποχώρησαν οι Κούρδοι και ο οπλισμός τους θα υπάρξουν και κοινές τουρκορωσικές περιπολίες. Παράλληλα, θα υπάρξει προώθηση της συριακής συνοροφυλακής στα όρια που έχει θέσει η Τουρκία.


Ρωσία: Ο μεγάλος και απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής

Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Ο τεράστιος κερδισμένος και απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής είναι ο Πούτιν, κερδισμένος βγαίνει και ο Ερντογάν, μερικώς κερδισμένος ο Άσαντ, ενώ οι Κούρδοι είναι οι πιο χαμένοι, που... πίστεψαν τα λόγια τα ψεύτικα και τα μεγάλα, αλλά και οι ΗΠΑ που αποχωρούν με την... ουρά στα σκέλια από την περιοχή. Ήδη οι δυνάμεις των Αμερικανών που προωθούνται προς το Ιράκ είναι ανεπιθύμητες και ζητά το καθεστώς να αποχωρήσουν άμεσα.

Στην Τουρκία πάντως δεν έχουν καταλήξει αν κέρδισαν ή έχασαν, γιατί ουσιαστικά ο Ερντογάν επέστρεψε στην πατρίδα του με μια νέα διορία-εκεχειρία. Το ζητούμενο είναι να αποσαφηνιστεί πόσο μήκος έχει αυτή η ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί στη Βόρεια Συρία. Τα 30 χιλιόμετρα είναι δεδομένα, όμως το μήκος αυτής της «συνοριακής γραμμής» δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι τα 120 χιλιόμετρα που έθεσε ο Ερντογάν στους Αμερικανούς ή τα 400 και πλέον που έβαλε στο τραπέζι ξανά στη συνάντηση με τον Πούτιν.

Κοινή παραδοχή και στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι ο Πούτιν έβαλε τους δικούς του όρους και τους αποδέχθηκαν όλες οι πλευρές. Κι όλα αυτά... αναίμακτα με τους Ρώσους να κερδίσουν κατά κράτος στην σκακιέρα της τακτικής χωρίς να ρίξουν ούτε... σφαίρα.

Ξυπνά από τον λήθαργο ο Λευκός Οίκος, θέλει να ξαναβάλει στρατό στη Συρία

Στην Ουάσιγκτον, η λιτή ανακοίνωση που έκανε λόγο για «ευχάριστα νέα για τη Συρία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή» και «θα πούμε περισσότερα σε… λίγο», χωρίς να ειπωθεί κάτι οκτώ ώρες μετά, αποδεικνύει πόσο μουδιασμένοι είναι οι Αμερικανοί, που έφυγαν από το «παιχνίδι» χαμένοι.

Πλέον, μιλούν διά στόματος του υπουργού Αμύνης για «εγκλήματα πολέμου που συντελέστηκαν στη Συρία και ότι θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», όμως τώρα είναι αργά. Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Έσπερ αποκάλυψε, μάλιστα, ότι περιμένει το «ΟΚ» του Ντόναλντ Τραμπ για να αναπτύξει στρατιώτες.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες όπου και αν πηγαίνουν τους υποδέχονται με... λαχανικά. Είναι παντού ανεπιθύμητοι και ο Τραμπ, που θέλει να (ξανά) φέρει στρατό στα εδάφη του Άσαντ, καλείται να βρει, εκτός από στρατηγικό σημείο, και έναν καινούργιο σύμμαχο, καθώς οι ΗΠΑ πλέον έχουν χάσει την επιρροή τους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]