Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Σε 120 ώρες, οι Κούρδοι να έχουν φύγει από τη ζώνη ασφαλείας


Σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε εκτεταμένα στην επίτευξη εκεχειρίας με τους Κούρδους, για τις επόμενες 120 ώρες, όμως θέλοντας και πάλι να προβάλει το γεγονός πως εκείνος έχει τον έλεγχο, τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι προηγουμένως, αν δεν εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ξεκινά από εδώ και στο εξής μια καλή διαδικασία, διάρκειας 120 ωρών. Μέσα σε αυτές τις 120 ώρες, η γνωστή τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG έχει ενημερωθεί πως πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή που έχουμε χαρακτηρίσει ως ασφαλή ζώνη, ανέφερε ο Ερντογάν και προσέθεσε:

"Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών", δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη διακοπή της επίθεσης για πέντε ημέρες βάσει της συμφωνίας που συνήψε χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.


Συνεχίζοντας τόνισε ότι: "οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς αποτελούν προϋπόθεση ασφάλειας. Η διαδικασία εκεχειρίας επιτηρείται, επίσης, από την Τουρκία, στα βασικά της σημεία, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και σε διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές".

Ο Ερντογάν είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρούν οι Κούρδοι των YPG, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν θα παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία: "Το PKK/YPG πρέπει να αποχωρήσει από παντού στην περιοχή. Δυστυχώς, η τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει εκκαθαριστεί από το Τελ Ριφάτ και τη Μανμπίτζ. Επιπλέον, η παρουσία των στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος στις περιοχές όπου το ΡΚΚ έχει εκκαθαριστεί, δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την παραμονή του εκεί. Εάν οι τρομοκρατικές οργανώσεις απομακρυνθούν από το Κομπάνι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για εμάς. Το μόνο που μας απασχολεί είναι η απομάκρυνση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, τότε όλες οι περιοχές θα τεθούν, με ειρηνικό τρόπο, στον έλεγχο της Συρίας".

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως είχε ενημερώσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "αυτό που είναι απαραίτητο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο" αναφερόμενος σε μια επιστολή του Τραμπ στην οποία καλούσε τον Ερντογάν να μην είναι "ανόητος".

Αποδέχομαι τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι την επόμενη Τρίτη, σαν ένα ξεχωριστό στοιχείο αυτής της διαδικασίας, καθώς θα συζητήσουμε για τις ανησυχίες της Ρωσίας, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στο τι θα επακολουθήσει, αναφορικά με τη ζώνη ασφαλείας ο Ερντογάν είπε: "Σχεδιάζουμε την προώθηση 1-2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην ασφαλή ζώνη. Αυτοί στη στιγμή, οι 350.000 από τα 3,6 εκατομμύρια Συρίων που βρίσκονται στη χώρα μας, είναι Κούρφοι, στρατολογημένοι από τις PKK/YPG. Από τη στιγμή που φτάσαμε σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, η συμπεριφορά ενός αριθμού χωρών από την Ευρώπη, αλλά και των ΗΠΑ, έχει αλλάξει. Η εκστρατεία της Τουρκίας και η επιτυχία της, ξεπέρασε τα όρια της λογικής".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]