Εγκλήματα πολέμου η Τουρκία; Αν είναι δυνατόν!
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζει για "εγκλήματα πολέμου"
Είναι δυνατόν μια σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ να έχει κάνει εγκλήματα πολέμου;
Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους διέπραξαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «εγκλήματα πολέμου», ανάμεσά τους «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και φονικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου μια επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία προκειμένου να εκδιώξει από τη μεθόριο την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Χθες Πέμπτη το βράδυ, η Τουρκία δέχθηκε να αναστείλει την επιχείρησή της για διάστημα πέντε ημερών και να την τερματίσει αν στο διάστημα αυτό οι κουρδικές δυνάμεις αποσυρθούν από την περιοχή στην οποία θέλει να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τουρκική επιχείρηση έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 72 αμάχων, αν και η Άγκυρα διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει τις απώλειες αυτές.
«Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και ένας συνασπισμός ένοπλων ομάδων υποστηριζόμενος από την Τουρκία επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
Η ΜΚΟ κάνει λόγο για «αδιάσειστες αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου» και βασίζεται στις μαρτυρίες 17 ανθρώπων –διασωστών, ιατρικού προσωπικού, εκτοπισμένων, δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε προσφέρουν αδιάσειστες αποδείξεις για επιθέσεις που εξαπολύονταν αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών», τονίσει η Διεθνής Αμνησία.
Αναφέρεται μάλιστα στη μαρτυρία ενός διασώστη της κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος ανέσυρε πτώματα από τα ερείπια κτιρίου έπειτα από μια τουρκική επιδρομή στις 12 Οκτωβρίου εναντίον του χωριού Σαλχιγέ, κοντά σε ένα σχολείο όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκτοπισμένοι.
«Δεν μπορούσα να πω αν (τα σκοτωμένα παιδιά) ήταν αγόρια ή κορίτσια διότι τα πτώματά τους ήταν μαύρα, σαν κάρβουνο», διηγήθηκε ο διασώστης.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται επίσης και στην εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες στις 12 Οκτωβρίου της πολιτικής αξιωματούχου των Κούρδων Εβρίν Χαλάφ από φιλότουρκους αντάρτες. «Την οδήγησαν έξω από το αυτοκίνητό της, την χτύπησαν και την σκότωσαν με σφαίρες εν ψυχρώ μαχητές της Άχραρ αλ Σαρκίγια».
Η ιατρική έκθεση την οποία είδε η ΜΚΟ αναφέρει ότι η Κούρδισσα πολιτικός έφερε «πολλά τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι (…) κατάγματα στα πόδια, το πρόσωπο και το κρανίο».
«Την ίδια ημέρα και στην ίδια περιοχή μαχητές της Άχραρ αλ Σαρκίγια αιχμαλώτισαν και σκότωσαν τουλάχιστον δύο Κούρδους μαχητές», εξήγησε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τους αντάρτες ότι απήγαγαν δύο αμάχους που εργάζονταν για ιατρική οργάνωση και οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Και αυτά τα εγκλήματα δεν είναι τα μοναδικά, από όλα όσα καταγγέλθηκαν μέχρι στιγμής. Αναμένοντας και την δημοσιοποίηση των υπόλοιπων εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Τουρκία, μία χώρα που δεν έχει ιστορία αλλά έχει ποινικό μητρώο, αξίζει κανείς να διερωτηθεί "πόσο αθώος είναι ο φίλος ενός κατά σύστημα και κατά συρροή δολοφόνου;"
Και, ποιοί είναι, τελικά, οι φίλοι, που συγκαλύπτουν μεθοδικά και σε βάθος χρόνου τα εγκλήματα της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του... ανθρωπισμού, στο όνομα των οικονομικών τους συμφερόντων;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...