Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέο μπλόκο Γαλλίας στην ένταξη Σκοπίων - Αλβανίας


Σε ναυάγιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία κατέληξαν οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής. Γαλλία, Ολλανδία, Δανία οι οι χώρες που εμπόδισαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, εξέφρασε την απογοήτευσή του, ενώ προειδοποίησε ότι «η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη χώρα.

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», δήλωσε, προσθέτοντας «όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση».

Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών-μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Τίρανα και Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία -με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά χθες υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλούζη την Τετάρτη, κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.

Εξάλλου, την Τρίτη, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν άναψε «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, ανακοίνωσε πως «δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο «διαχωρισμού» των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η Φινλανδή υπουργός απάντησε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το «πράσινο φως» και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του «διαχωρισμού». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «ούτε και σε αυτό το θέμα δεν μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]