Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανία: Υπέρογκα ποσά για συμβούλους στο υπ. Άμυνας


Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας και ΔΕΚΟ που υπάγονται σε αυτό ξόδεψαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 155 εκ. ευρώ για εξωτερικούς συμβούλους. Τα δε υπόλοιπα 13 υπουργεία ξόδεψαν όλα μαζί για ανάλογες υπηρεσίες το ίδιο διάστημα 178 εκ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Άμυνας σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά. Όπως διευκρινίζει εκπρόσωπος του υπουργείου, τα χρήματα διατέθηκαν για την παροχή υπηρεσιών κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του ενόπλων δυνάμεων στον τομέα της ψηφιοποίησης όπως και της ασφάλειας και άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Κατηγορίες ακόμη και για νεποτισμό

Η απασχόληση εξωτερικών συμβούλων και άλλων ειδικών σε υπουργεία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ως ένα σημείο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εκείνοι που επικρίνουν αυτή την πρακτική θεωρούν το κόστος για την τεχνογνωσία εξωτερικών συμβούλων πολύ υψηλό και, δεδομένων των 20.000 στελεχών που διαθέτουν τα υπουργεία, όχι οπωσδήποτε και αναγκαίο. Εκτός αυτού εκφράζεται ο φόβος ότι εταιρείες παροχής συμβουλών όπως η McKinsey ασκούν μια πέραν του δέοντος επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.


Η συνεργασία του υπουργείου Άμυνας με εξωτερικούς συμβούλους απασχολεί εδώ και μισό χρόνο εξεταστική επιτροπή της γερμανικής βουλής. Η επιτροπή συστάθηκε μετά από κατηγορίες του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι το υπουργείο ανέθεσε πολλές συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό. Πρόκειται για συμβάσεις των ετών 2015 και 2016 συνολικού κόστους 200 εκ. ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις νεποτισμού δεδομένου ότι στελέχη του υπουργείου διατηρούσαν ήδη σχέσεις φιλίας με συμβούλους που προσλήφθηκαν. Αναμένεται ότι στην εξεταστική επιτροπή θα κληθεί να καταθέσει και η πρώην υπουργός Άμυνας και μελλοντική πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche WelleΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]