Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ματέο Σαλβίνι: Κυρίαρχος του παιχνιδιού


Της Οντίν Λιναρδάτου

Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει τη δυναμική του. Ούτε καν τα σκάνδαλα διαφθοράς. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας καλεί τη Λέγκα να επιστρέψει στο ιταλικό δημόσιο 49 εκατομμύρια ευρώ που θεωρεί προϊόν ύποπτων συναλλαγών, ενώ εισαγγελείς συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν αν το κόμμα και ο ηγέτης του, Ματέο Σαλβίνι, χρηματοδοτήθηκαν παράνομα από το Κρεμλίνο. Τίποτε από όλα αυτά, όμως, δεν φαίνεται να ενοχλεί ούτε να επηρεάζει τους Ιταλούς πολίτες, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στηρίζουν τη Λέγκα και τον Σαλβίνι σε ποσοστό 38%.

Μέσα σε έναν χρόνο, το ακροδεξιό κόμμα έχει υπερδιπλασιάσει τη δύναμή του, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές. Αντίθετα, το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων έχει χάσει τη μισή του δύναμη και οι δημοσκοπήσεις το φέρουν να μην ξεπερνά το 15%.

Όπως υποστηρίζει ο Μάουρο Καλίζε, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης, Federico II, ο Σαλβίνι έχει πάντα στο μυαλό του την ιδέα νέων εκλογών. Γι' αυτό άλλωστε άρχισε την πρώιμη προεκλογική εκστρατεία του από τον Νότο. Τον ιταλικό Βορρά τον ελέγχει, αλλά τώρα θέλει να κερδίσει και τις νότιες περιοχές, που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν τα 5 Αστέρια. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μιλάει στην εφημερίδα «Guardian», η ιδέα του Ματέο Σαλβίνι να κατέβει στις παραλίες της Καλαβρίας, της Σικελίας, της Καμπανίας και της Απουλίας είναι εξαιρετική επικοινωνιακά, γιατί φτιάχνει ωραίες εικόνες που ενθουσιάζουν τον κόσμο.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης δείχνει και στο κοινοβούλιο τη δύναμή του. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του κυβερνητικού του εταίρου, κατάφερε να περάσει έναν σκληρό αντιμεταναστευτικό νόμο, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει πρόστιμα που θα φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ και θα επιβάλλονται στους καπετάνιους των πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που σώζουν από τις θάλασσες μετανάστες, αν τολμήσουν να μπουν σε ιταλικό λιμάνι χωρίς την άδεια των αρχών. Τα Ηνωμένη Έθνη με ανακοίνωσή τους καλούν την Ιταλία να μην ποινικοποιήσει τον ανθρωπισμό. Ο Ματέο Σαλβίνι, όμως, δεν πτοείται, μιας που γνωρίζει πως όσο σκληρότερη στάση κρατάει στο μεταναστευτικό, τόσο περισσότερες ψήφους κερδίζει.


Νικητής και στις... Άλπεις

Και στην υπόθεση, όμως, της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν μέσα από τις Άλπεις ήταν ο νικητής. Η Γερουσία ψήφισε υπέρ της κατασκευής της γραμμής, απορρίπτοντας την πρόταση του συγκυβερνώντος κόμματος του Κινήματος των 5 Αστέρων να μην προχωρήσει το έργο για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Η σχεδιαζόμενη γραμμή περιλαμβάνει και ένα τούνελ 58 χιλιομέτρων που περνάει μέσα από τις Άλπεις. Το έργο χρηματοδοτείται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδιάστηκε πριν από 30 χρόνια. Το γεγονός ότι το συγκυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ιταλικού κοινοβούλιου και παρ' όλα αυτά δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει ούτε έναν νόμο της ξενοφοβικής Λέγκας σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του κυβερνητικού συνασπισμού όταν το αποφασίσει ο ισχυρός άντρας της Ιταλίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο
Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]