Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για την τιμή και τη δόξα της εξουσίας


Μια παρεμπίπτουσα συνέπεια των εκλογών της επόμενης Κυριακής θα αφορά, όπως φαίνεται, την… αέναη μάχη των ιστορικών πολιτικών οικογενειών που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας. Πέρα από ιδεολογικές καταβολές και αντιλήψεις, πέρα από προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες, πέρα από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, οι δεσμοί της πολιτικής οικογενειοκρατίας καλά κρατούν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Επί έξι και πλέον δεκαετίες η πολιτική μας ζωή περιστρέφεται γύρω από την αντιπαράθεση των οικογενειών Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, από τους γενάρχες μέχρι τους επιγόνους, αυτές οι πολιτικές οικογένειες διεκδίκησαν και διεκδικούν ακόμα τη διαχείριση της εξουσίας. Τροφοδότησαν συγκρούσεις, πάθη, μίση, καλλιέργησαν προσδοκίες και ελπίδες, συνέβαλαν με τις αντιπαραθέσεις τους σε πολιτικούς και κοινωνικούς διχασμούς.


Η συμβολή τους στην πορεία της χώρας έχει προφανώς και πολλές θετικές πλευρές. Η συνολική τους αποτίμηση και αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του παρόντος σημειώματος. Αλλωστε οι νεότερες γενιές δεν έχουν καν αναμνήσεις από τις ιστορικές συγκρούσεις, τις πολιτικές μονομαχίες και τις παθιασμένες μεταξύ τους σχέσεις. Η δεκαετία του ’60, με τον πολιτικό εκτροχιασμό που τη συνόδευε, μοιάζει πολύ μακρινή για τους περισσότερους σημερινούς ψηφοφόρους, ενώ ακόμα και οι πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης, με τις λαοθάλασσες, τα συνθήματα και τις κραυγές των μπαλκονιών, δείχνουν κι αυτές παρελθόν.

Οι μνήμες μπορεί να ξεθωριάζουν, η ιστορία όπως και η πολιτική μπορεί να κάνουν κύκλους, αλλά οι ρίζες των κυρίαρχων πολιτικών οικογενειών προσαρμόζονται, επιβιώνουν και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη νέα πραγματικότητα. Δεν έχουμε μπροστά μας τις ανοικτές βεντέτες του παρελθόντος, αλλά νέα καθήκοντα, νέους αγώνες, νέες προσεγγίσεις για την τιμή και τη δόξα της εξουσίας.

Έχουμε όμως και μια αλλαγή του κυρίαρχου παραδείγματος. Αν επιβεβαιωθούν, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις, στις επόμενες κάλπες θα έχουμε μια ιστορική ρεβάνς της οικογένειας Μητσοτάκη απέναντι στους διαχρονικούς αντιπάλους της και όχι μόνο στον κ. Τσίπρα. Ύστερα από πολλές περιπέτειες φαίνεται τώρα να παίρνει την πολιτική «εκδίκησή» της. Μένει να δούμε πώς θα τη διαχειριστεί ή αν θα ξαναβρούμε μπροστά μας τα φαντάσματα του παρελθόντος…

Το Βήμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]