Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βρετανική πολιτική με τουρκικό φέσι στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ


Η Βρετανία επιδιώκει η Τουρκία να μείνει ατιμώρητη για τις έκνομες ενέργειές της από την ΕΕ, στην οποία μάλιστα σερβίρει τις προτάσεις Τσαβούσογλου

Είναι απροκάλυπτη πλέον η ταύτιση της βρετανικής πολιτικής με αυτήν της Τουρκίας. Δεν αποτελεί έκπληξη βεβαίως το γεγονός, δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει μονίμως. Επιχειρώ να βρω μια βρετανική ενέργεια που αποδίδει το δίκαιο στην Ελλάδα, και αδυνατώ.

Αυτήν την φορά, η βρετανική κυβέρνηση δεν υπεβλήθη καν σε κόπο να συντάξει δική της πρόταση, αλλά αντέγραψε αυτούσια αυτήν του Τσαβούσογλου. Τόσο απλά. Η οποία πρόταση Τσαβούσογλου, αναφέρεται σε σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, με φόντο τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και πρόσχημα την αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το Φόρεϊν Όφις, προτάσσοντας την ανάγκη «διαλόγου» ζητά από σημαίνοντες κύκλους της Ε.Ε. να βάλουν στο περιθώριο τις προθέσεις επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας. Όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ, το Λονδίνο διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «ο διάλογος» είναι η ενδεδειγμένη οδός προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που προέκυψε στην «ανατολική Μεσόγειο» και «όχι η λήψη μέτρων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά» τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Βρετανία δηλαδή, επιδιώκει όπως η Τουρκία μείνει ατιμώρητη για τις «έκνομες ενέργειές της», από την Ε.Ε., στην οποία μάλιστα σερβίρει τις προτάσεις Τσαβούσογλου ως «μια λογική βάση» για λύση του ζητήματος που προέκυψε. Και έχει προφανώς και την απαίτηση η Λευκωσία να τις αποδεχθεί.


Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η ανθελληνική στάση του Λονδίνου, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τις τουρκικές θέσεις επέβαλε αλλαγή στην δήλωση που ετοίμαζε η Μογκερίνι, για καταδίκη της Τουρκίας σε ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι, η τελική δήλωση της Ε.Ε. αναφέρεται σε τουρκικές έκνομες ενέργειες «στην ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ. [Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, προέβη σε δημόσιο γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ, αφού συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο].

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας, οι Βρετανοί διπλωμάτες έθεσαν δύο επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για τη δήθεν «ορθότητα» των θέσεών τους:

Στην ουσία, η πολιτική αυτή της Βρετανίας, δεν απέχει και πολύ από αυτήν των συμμάχων μας, οι οποίοι παραβλέποντας τις κατάφωρες παραβιάσεις της Τουρκίας της εθνικής κυριαρχίας μας, απαιτούν εν ονόματι κάποιας υποτιθέμενης ειρήνης, να λύσουμε τα προβλήματά μας με διάλογο. Ο οποίος διάλογος κατοχυρώνει αυτό που διεκδικεί η Τουρκία. Στην καλύτερη περίπτωση το γκριζάρισμα περιοχής, όπως μας επέβαλαν το 1996 στα Ίμια.

Να θυμίσω επίσης, ό,τι έγραψα προ ημερών. Ότι η Βρετανία έχει κατά νου να διεκδικήσει δική της ΑΟΖ στην Κύπρο, στις βρετανικές Βάσεις. Τουρκία και Βρετανία δηλαδή, διαμοιράζουν τα ιμάτια της άμοιρης Κύπρου, φιλοδωρώντας μας όμως στην Αθήνα με άκρως φιλελληνικές δηλώσεις, χωρίς αντίκρισμα, γι’ αυτό και ύποπτες.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]