Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποστολάκης για Τουρκία: Κίνδυνος ατυχήματος από τη συσσωρευμένη ένταση


Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κάνοντας λόγο για έναν δύσκολο γείτονα ενώ σημείωσε πως η συσσώρευση ένταση εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος και ενέχει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Β’ κύκλου εργασιών του Διεθνούς Θερινού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου 2019 ‘’New State of Affairs in the Western Balkans and the Eastern Mediterranean’’, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης.

«Θα πω όμως για άλλη μια φορά, ότι έχουμε να συμβιώσουμε με έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Η στάση μας αυτή είναι αυτονόητο δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως αδυναμία».


Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες εξομάλυνσης. «Στη λογική αυτή, διεξήχθησαν πρόσφατα, συναντήσεις μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών και καθορίστηκαν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την εξέλιξη των οποίων συζήτησα με τον Τούρκο ομόλογό μου την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός. Επιδιώκουμε την ύφεση της έντασης, καθώς όπως λέω πάντα η συσσώρευση έντασης εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος και ενέχει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης».

Εμείς, πρόσθεσε, «σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η πολιτική βούληση, αλλά και η αποτρεπτική ισχύς και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών, έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις».

Για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο κ. Αποστολάκης αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για μια απόφαση την οποία «έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις». Ιδιαίτερα πρόσφατα – όπως είπε – η Ευρωπαϊκή Ένωση, που για πρώτη φορά στέλνει ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας, και σαφούς υποστήριξης των θέσεων της Κύπρου.

Επικροτούμε, συνέχισε, την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και «παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό που υπάρχει για μία σειρά παραμέτρων , όπως:

· Τις κινήσεις των διεθνών δρώντων στη Συρία, τη Λιβύη και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

· Τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχουμε κοινή στρατηγική με την Κύπρο, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα.

· Τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και ισορροπίες στα Βαλκάνια.

· Τις εξελίξεις στα ζητήματα και τις μορφές της παράτυπης μετανάστευσης.

· Τη Συμμαχική και Ευρωπαϊκή πολιτική στα εν λόγω ζητήματα και γενικότερα τη δραστηριοποίηση της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και λοιπών διεθνών οργανισμών, κυρίως του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]