Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία και η Λωζάνη


Του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη

Η Τουρκία ακολουθεί μία πορεία κλιμάκωσης της έντασης και των απαιτήσεων της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Ιδίως τώρα με τις έρευνες δικών της σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα οδηγήσουν σε νέα επίπεδα την ντεφάκτο διχοτόμηση του νησιού, απειλώντας παράλληλα της Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παρέμβει υπέρ ενός μέλους της, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνοδευτεί κατά πάσα πιθανότητα από αύξηση της έντασης και στο Αιγαίο, σε μία προσπάθεια να αδρανοποιήσει την Ελλάδα στο κύριο μέτωπο που φαίνεται να την ενδιαφέρει αυτήν την εποχή, την Κυπριακή ΑΟΖ. Άλλωστε έχουν ριχτεί και αρκετές προειδοποιητικές βολές, μία εκ των οποίων είναι και η, δειλή προς το παρόν, αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, η οποία σύμφωνα με τον Ερντογάν είναι πλέον παρωχημένη.

Η συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε στον απόηχο της Μικρασιατικής καταστροφής και ρυθμίζει μεταξύ άλλων το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και των μειονοτήτων που ζουν στην κάθε χώρα. Συγκεκριμένα της μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική Θράκη και της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο.


Είναι γνωστή η τύχη των ελληνικών μειονοτήτων στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο και την Τένεδο. Το τουρκικό κράτος με διάφορες προφάσεις έδιωξε τους Έλληνες από τις εκεί ρίζες τους, με κορυφαία τα γεγονότα του 1942, του 1955, του 1964. Η ελληνική παρουσία εκμηδενίστηκε ενώ δεν συνέβη το ίδιο με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Μπορεί και η δική μας συμπεριφορά να μην ήταν υποδειγματική όμως ωχριά μπροστά στις διώξεις του τουρκικού κράτους κατά των Ελλήνων που προστατεύονταν, υποτίθεται, από τις προβλέψεις της Λωζάνης.

Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να έχει παραβιάσει την συνθήκη της Λωζάνης αυτός είναι η Τουρκία. Την παραβίασε στην ουσία της και τώρα προσπαθεί να αμφισβητήσει και τον τύπο της, θέτοντας θέματα στο Αιγαίο.

Το ελληνικό κράτος ανέχθηκε την εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών από τις ρίζες τους στην Πόλη και τα νησιά, πληθυσμών που προστατεύονταν από την συνθήκη, χωρίς κάποια ουσιαστική αντίσταση. Η εκδίωξη τους δεν αποτέλεσε ποτέ θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς συνήθως η Τουρκία θέτει θέματα προς αναθεώρηση, ανακαλύπτοντας συνεχώς νέες περιοχές όπου διεκδικεί τουρκικά δικαιώματα. Η Ελλάδα συνήθως αμύνεται, όταν δεν παίζει το παιχνίδι της στρουθοκαμήλου.

Θα ήταν δικαίωση για τους εκδιωγμένους συμπολίτες μας και τους προγόνους τους να απαιτήσουμε κάποτε από τους γείτονες τουλάχιστον μία συγγνώμη.

Μια συγγνώμη που θα ήταν απαραίτητο θεμέλιο για να κτιστεί μία νέα φιλία.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]