Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέχρι και εθνικόφρων θα δηλώσει ο Αλέξης!


Του Γιάννη Σιδέρη

Κάποτε στους καιρούς της εθνικής ακηδίας, όπου κάθε εθνικό καταγγελλόταν ως εθνικιστικό, ο Αλέξης ερωτηθείς τι θα κάνει αν υπάρξει πρόβλημα με τον Ερντογάν, είχε απαντήσει θα τον πάρω στο τηλέφωνο και θα μιλήσουμε (νομίζοντας ότι έτσι θα το λύσει). Απάντηση που δείχνει… βαθειά γνώση των εθνικών προβλημάτων μας!

Καιρό πριν ο Γιάννης Μπαλάφας, είχε δηλώσει ότι «ως κυβέρνηση θα μειώσουμε τους εξοπλισμούς». Και όταν του επισημάνθηκε πως απέναντι έχουμε τους Τούρκου, απάντησε: «Θα το ρισκάρουμε»!

Πριν τρεις ημέρες ο κ. Τσίπρας άστραψε και βρόντηξε μιλώντας στην ΕΡΤ-3, απευθύνοντας «αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν «να μην σκεφθεί να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο» καθώς η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Φυσικά είπε και κάποια αυτοδοξαστικά, ότι η συμφωνία των Πρεσπών (αυτή με την οποία αναγνώρισε ως μακεδονικό έθνος τους Σλάβους του γειτονικού κράτους), αναβάθμισε τη διεθνή αξιοπιστία και το κύρος της χώρας και συνέβαλε να υπάρξει η μετατροπή του διεθνούς παράγοντα - αυτό συνέβαλε όχι τα τεράστια συμφέροντα που επικεντρώνονται στους υδρογονάνθρακες!


Χθες πάλι από την Κύπρο, μιλώντας στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, και απαντώντας στη δήλωση Ερντογάν «ας λέει ότι θέλει, εμείς γεώτρηση θα κάνουμε», ήταν ένα κλικ πιο ήπιος, λέγοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μιλάει μόνος του, έχει την στήριξη της Ε.Ε(… )δεν λέει κάποια πράγματα αλλά μιλάει τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου … έχει δίπλα του κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Με βάση την προϊστορία των απόψεων του κυβερνώντος κόμματος αλλά και τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά «Να μην είμαστε μοναχοφάηδες λέγοντας «όλα δικά μου», και του νυν ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου «Η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο και έχει δικαιώματα», υπάρχει μία νέα ένταση στην οκτάβα των δηλώσεων του Πρωθυπουργού. Ίσως γιατί η 7η Ιουλίου δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει ως τότε ένα ενισχυτικό ηχείο που θα αντισταθμίσει το κόστος που υπέστη από την συμφωνία των Πρεσπών.

Φυσικά αυτά τα περί βοήθειας από την Ε.Ε. δεν μετράνε στο σημείο που δεν αποφασιστούν οικονομικές κυρώσεις. Όσο για το διεθνές δίκαιο και την ισχύ του, την έχουν καταδείξει τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το κυπριακό, το παλαιστινιακό, το κουρδικό και άλλες πληγές του πλανήτη.

Στη ανατολική Μεσόγειο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο βρισκόμαστε σε μια ιδιόμορφη κατάσταση όπου δεν υπάρχουν σταθερές. Μια σοβαρότερη θεώρηση από την ενασχόληση με τους ξαφνικούς λεονταρισμούς Τσίπρα, καταδεικνύει:

Υπάρχει μια ασαφής πρόθεση της Τουρκίας, είτε να πάει σε κάποιο μη αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ για γεώτρηση, είτε , ως ακραίο σενάριο, να δημιουργήσει μια νέα γκρίζα ζώνη στο Καστελόριζο. Ως προς το πρώτο σενάριο, θα κριθεί όταν υπάρξει κίνηση.

Ως προς το δεύτερο δεν ξέρουμε αν ισχύει η προειδοποίηση Τσίπρα, πάντως διακινείται ότι παρασκηνιακά η γραφειοκρατία του ΥΠΕΞ και του υπουργείου Άμυνας έχουν προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που το γεωτρύπανο πάει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτό θα βυθιστεί, με ό,τι συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Αυτό σημαίνει ένταση ή συνολικές διαπραγματεύσεις, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν αντέχει δεύτερα Ίμια. Εκτιμάται επίσης ότι γι αυτό το λόγο η Τουρκία αποφεύγει να συγκεκριμενοποιήσει ότι θα πάει στο Καστελόριζο…

Αυτή είναι η ρευστή εικόνα στα διμερή. Κρίσιμος παράγοντας ωστόσο, που ενδεχομένως επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις, είναι η συνάντηση Ερντογάν –Τραμπ στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28 Ιουνίου. Θεωρείται δεδομένο ότι πέραν των S-400 και F-35, θα γίνει συζήτηση και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η κατάληξη της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών στην Οσάκα, θα έχει καθοριστική επίδραση για Ελλάδα και Κύπρο. Πριν την συνάντηση η Αθήνα δεν μπορεί να πάρει καθοριστικές αποφάσεις - και ούτως ή άλλως θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα βρεθεί στο δίλημμα, με βάση πάντα τις αποφάσεις Ερντογάν. Αν αποφασίσει να γκριζάρει την περιοχή Καστελόριζου, η Ελλάδα όπως είπε ο Αποστολάκης θα είναι αναγκασμένη να δράσει μόνη, παρότι θα στρέφει οφθαλμόν ελπίδας στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Πάντως από πλευράς κυβέρνησης κρίνεται ως θετική η δήλωση Κουμουτσάκου από Κύπρο για εθνική ενότητα. Θετικό θεωρείται και το διεθνές πλαίσιο, με συνέπεια ο Ερντογάν ναι μεν να βρυχάται, αλλά να λαμβάνει υπόψη του τους συσχετισμούς. Σαφώς οι διμερείς συσχετισμοί Ελλάδας Τουρκίας είναι αρνητικοί για την Ελλάδα, αλλά σε αυτή την συγκυρία οι διεθνείς συσχετισμοί, είναι εις βάρος της Τουρκίας.

ΥΓ: Το κείμενο δεν ήταν αρκούντως διαφωτιστικό, αλλά οι καταστάσεις για πρώτη φορά είναι υπό διαμόρφωση, τόσο ρευστές, και με άδηλο τέλος.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]