Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών: Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία


Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου, με τη μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφηκε ποτέ σε ευρωεκλογές (9,36%), δημιούργησε σε αρκετούς την εντύπωση ότι η Ν.Δ. είναι ήδη η επόμενη κυβέρνηση.
Στην εικόνα αυτή συμβάλλουν και οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλο προβάδισμά της και πολύ πιθανή αυτοδυναμία. Η εικόνα αυτή, παρά το γεγονός ότι απεικονίζει την πραγματικότητα, μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη παγίδα για τη Ν.Δ.

Οι ευρωεκλογές δεν ήταν το πρώτο ημίχρονο, όπως λέγεται. Ήταν ένας αγώνας που έληξε με πολύ μεγάλο σκορ υπέρ της Ν.Δ. Οι εθνικές εκλογές, όμως, δεν είναι το δεύτερο ημίχρονο, όπου μπαίνεις με το μεγάλο σκορ έχοντας ήδη καθαρίσει το παιχνίδι. Όπως σωστά επεσήμανε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εθνικές κάλπες δεν είναι γεμάτες από τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Πρέπει να τις... ξαναγεμίσουν οι ψηφοφόροι.


Η ιδέα ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες. Αυτό που κρίνεται την 7η Ιουλίου είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που κρίθηκε στις 26 Μαΐου. Αν η εθνική κάλπη δεν βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική μέσα στον Αύγουστο. Απλή αναλογική, με δεδομένο το σημερινό πολιτικό σκηνικό, πρακτικά σημαίνει ακυβερνησία. Και σημαίνει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ρυθμιστής των εξελίξεων διότι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι το δεύτερο κόμμα, δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η πολυσυζητημένη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ περνά εκ των πραγμάτων μέσα από την αυτοδυναμία της Ν.Δ, αφ’ ης στιγμής το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν δεσμεύεται ότι θα συμπράξει με τη Ν.Δ. στον σχηματισμό κυβέρνησης και επισείει τον κίνδυνο για «παλινόρθωση της Δεξιάς». Ο εφησυχασμός, η χαλαρότητα και η ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν κριθεί μπορεί να αποβούν μοιραία. Οχι μόνο για τη Ν.Δ. αλλά και για τη χώρα.

Γιώργος Κουβαράς
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]