Πόλεμος Σαλβίνι-ΜΚΟ για τους μετανάστες – Παρατηρητής η ΕΕ
Κόκκινο χτύπησε πάλι η ένταση στις ιταλικές θάλασσες, καθώς ο Σαλβίνι είναι σε ανοιχτό πόλεμο με τις ΜΚΟ που διασώζουν παράτυπους μετανάστες. Αυτή τη φορά η αντιπαράθεση αφορά το υπό ολλανδική σημαία πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Watch και τους παράτυπους μετανάστες που διέσωσε στις 12 Ιουνίου. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος Επίτροπος Αβραμόπουλος βρίσκεται στο Κάιρο για τον δεύτερο γύρο του διαλόγου ΕΕ-Αιγύπτου σχετικά με το μεταναστευτικό.
Η κόντρα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών με τις ΜΚΟ και την δράση τους στη Μεσόγειο είναι γνωστή και κρατάει από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο Σαλβίνι έχει αποκλείσει τα πλοία των ΜΚΟ από τα ιταλικά λιμάνια, ενώ προσφάτως πέρασε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει βαρύτατες ποινές σε όσους εμπλέκονται στην διακίνηση μεταναστών.
Το SeaWatch-3 έσωσε πριν δύο εβδομάδες 53 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει με φουσκωτό από τις λιβυκές αρχές και η πλοίαρχός του αρνήθηκε να τους μεταφέρει πίσω στη Λιβύη, επειδή δεν την θεωρεί ασφαλή χώρα. Πριν οκτώ ημέρες, η Ρώμη επέτρεψε να αποβιβαστούν δέκα άτομα, ανάμεσά τους έγκυες, ενώ το περασμένο Σάββατο άλλος ένας μετανάστης πήρε άδεια να αποβιβαστεί, λόγω ασθένειας.
Οι υπόλοιποι 42 παραμένουν στο πλοίο, στα ανοιχτά της Λαμπεντούζας, και η πλοίαρχός, η 31χρονη Γερμανίδα Καρόλα Ράκετε, απειλεί να σπάσει τον αποκλεισμό της Ρώμης και να αποβιβάσει τους μετανάστες. Μάλιστα, ενώ ετοιμάζεται να «μπουκάρει» στα ιταλικά χωρικά ύδατα, δηλώνει ότι περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καθώς η Sea-Watch έχει καταθέσει αίτημα λήψης «προσωρινών μέτρων» κατά της ιταλικής κυβέρνησης.
Τους κάνει άνω-κάτω
«Basta!» απαντά ο Σαλβίνι στην Γερμανίδα πλοίαρχο, η οποία κινδυνεύει με άσκηση διώξεων σε βάρος της για παροχή βοήθειας σε παράτυπη μετανάστευση, με κατάσχεση του πλοίου και με επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ, όπως προβλέπεται από το νέο διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας. Ο ηγέτης της Λέγκας προσθέτει επίσης, ότι η Ρώμη θα τηρήσει την δική της γραμμή, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα πάρει το Στρασβούργο, γιατί δεν μπορεί μία χώρα σαν την Ιταλία, «η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη στην Ευρώπη» να επιτρέπει «να της υπαγορεύει τους μεταναστευτικούς νόμους μια ΜΚΟ».
Η δήλωση του Σαλβίνι έχει αποδέκτες περισσότερο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρά την πλοίαρχο του SeaWatch-3, για την οποία άλλωστε λέει ότι αυτές τις δύο εβδομάδες θα μπορούσε να έχει πάει στην Ολλανδία και να επιστρέψει. Προειδοποιεί μάλιστα πως, σε ο,τι αφορά τον ίδιο, το Sea-Watch «μπορεί να παραμείνει εκεί (στα ανοιχτά της Λαμπεντούζας) μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».
Την Κυριακή άλλωστε, καθιστούσε υπεύθυνες την Ολλανδία και την ΕΕ για ό,τι συμβεί στους μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο και εξέφραζε την απορία του, που ο Ολλανδός ομόλογός του, στον οποίο έχει απευθυνθεί προσωπικά, «αδιαφορεί για ένα πλοίο υπό ολλανδική σημαία (...) που βρίσκεται στη μέση της θάλασσας εδώ και 11 ημέρες πλέον». Μία ημέρα νωρίτερα είχε κοινοποιήσει και την επιστολή του προς την ολλανδική κυβέρνηση, με την οποία ζητούσε την «απαραίτητη και επείγουσα» επέμβασή της, προκειμένου «οι άνθρωποι στο πλοίο να αποβιβαστούν το ταχύτερο σε κατάλληλη τοποθεσία, η οποία δεν μπορεί να είναι η Ιταλία».
Διάλογος με την Αίγυπτο
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαλβίνι παίζει με τις αντοχές της ΕΕ και Ευρωπαίων ηγετών, καθώς τους έχει κάνει πολλές φορές άνω-κάτω και για άλλες περιπτώσεις που αφορούσαν διασώσεις και μεταφορές μεταναστών με πλοία ΜΚΟ. Είναι άλλωστε αυτός που διεθνοποίησε πραγματικά το μεταναστευτικό πρόβλημα, καθιστώντας το πρόβλημα της ΕΕ και όχι των χωρών πρώτης υποδοχής, δηλαδή της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά η ΕΕ δεν έχει καταφέρει, λόγω εσωτερικών αντιθέσεων, να καταλήξει σε μια κοινή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο. Υπό την πίεση, ωστόσο, των αντιμεταναστευτικών κινημάτων και της ανόδου της ακροδεξιάς έχει λάβει κάποια μέτρα για την φύλαξη των συνόρων (διεύρυνση της δύναμης και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής) και πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης, όπως είναι κυρίως τα βορειοαφρικανικά κράτη.
Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, βρίσκεται στο Κάιρο ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος για συζητήσεις με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία σχετικά με την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο Έλληνας Επίτροπος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αλ Σίσι, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εσωτερικών.
Με τις συζητήσεις αυτές θα εγκαινιαστεί ο δεύτερος γύρος του «Διαλόγου για τη μετανάστευση και την ασφάλεια» ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 και στην οποία οι δύο πλευρές δίνουν βαρύνουσα σημασία. Η Βρετανία πάντως, η οποία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό σκάφος, θεσπίζει ετήσιο εισόδημα ως προϋπόθεση για να μεταναστεύσει και να εργαστεί κάποιος στην χώρα και δεσμεύεται από τώρα να επανεξετάσει τα όρια τους, το 2021, όταν το νέο σύστημα μετανάστευσης θα τεθεί σε ισχύ.
SLPress
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...