Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Τετέλεσται». Σήμερα κλείνει η παρένθεση


Του Γιάννη Σιδέρη

Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος, και στην κυβέρνηση ζουν τη «μελαγχολία των τελειωμένων πραγμάτων», κατά που είπε ο στοχαστής. Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στις 18.30 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και αργότερα το βράδυ θα παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του προγράμματος, που έχουν συνθέσει οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης, θα γίνει στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής. Εκεί στις κυριλέ αίθουσες, στο σήμα κατατεθέν της διαπλεκόμενης μπουρζουαζίας και της τέχνης των ελίτ (κατά ΣΥΡΙΖΑ), κατέληξε η σπορά των πλατειών της αγανάκτησης! Μια σπορά που τελικά ήταν αναιμική, καθώς έβγαλε λιπόσαρκα κομματικά βλαστάρια, και οι ευρωεκλογές έφεραν το κλάδεμα.

Οι ΑΝΕΛ μας αποχαιρέτησαν, δεν κατεβαίνουν στις εκλογές, μετά το ντροπιαστικό 0,8% που έλαβαν, και ο Πάνος που απειλούσε όλους τους μνημονιακούς γερμανοτσολιάδες τον καιρό της αφηνιασμένης ανόδου, τώρα εύχεται στον Μητσοτάκη να «μπορέσει να επιφέρει την πολιτική αλλαγή που ψήφισε ο ελληνικός λαός» ( να δείτε που ο Μητσοτάκης αντιμνημονιακός πρέπει είναι και μας το κρύβει)!

Η πάνω πλατεία έχασε δυνάμεις, έσω και αν μετοίκησαν στον Βελόπουλο - πάντως η μετοίκηση ενισχύει την διατυπωμένη άποψή μας ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν ήταν συνειδητοποιημένοι φασίστες. Απλώς βρίσκονται στον χώρο μιας, πολιτικά ακατέργαστης, εθνικοφροσύνης. Βρήκαν το «πιο δικό τους» και αποσκίρτησαν.


Βέβαια στην άλλη πλευρά υπάρχουν και απολειφάδια του αντιμνημονιακού αγώνα που αναπτύσσονται. Το κόμμα του Γιάνη παραλίγο να μπει στην ευρωβουλή, και θρέφει ελπίδες να δρέψει καρπούς στις ελληνικές εκλογές. Ου μόνον, αλλά προσκαλεί και προκαλεί με συνεντεύξεις του, να γίνει εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο.

Φυσικά μιλά εκ του ασφαλούς. Γνωρίζει ότι πλέον το πρώτο εξάμηνο έχει παραγραφεί. Το μόνο που απομένει είναι να σχηματισθεί μια επιτροπή που θα αποτυπώσει τη ζημιά που έκανε στη χώρα, για να του επιμεριστούν οι πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν. Το Πρόβλημα με τον εν λόγω δεν είναι οι ιδέες του, που σε ένα οικονομικό συμπόσιο θα μπορούσαν να ακουστούν με ενδιαφέρον και να τροφοδοτήσουν προβληματισμό, αλλά η έμπρακτη εφαρμογή τους, την στιγμή που η χώρα βρισκόταν στην εντατική. Ο Γιάνης με τον Αλέξη την χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο.

Έτσι θα μάθουμε αν μπορούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ να μην αφελληνισθούν οι τράπεζες, να μη θεσπιστούν capital controls, αν μας στοίχισε… μόνο 30- 35 δις το πρώτο εξάμηνο που είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλος, 86 δις που τα υπολόγισε ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δέδες και ο Γ. Στουρνάρας, ή πάνω από 100, σύμφωνα με τους Ρέγκλινγκ, Βίζερ κ.α. Το πρόβλημα δεν αφορά τον κ. Βαρουφάκη αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη σκέπη του οποίου έδρασε.

Το αναφέρουμε γιατί ο Πρωθυπουργός, πέραν των 500 χιλιάδων θέσεων που θα υποσχεθεί με το πρόγραμμά του, πέραν του ότι θα «θυμηθεί» ανακουφιστικά στο πρόγραμμά του τις κοινωνικές ομάδες που επί τετραετία αφαίμαξε, προτίθεται θα βάλει στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα και τα «άδεια ταμεία» που δήθεν κληρονόμησε.

Φυσικά η ήττα κάνει πιο μετριοπαθείς τους ανθρώπους, και έτσι ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης - από τους ελάχιστους Συριζαίους που όλα αυτά τα χρόνια πολιτεύτηκαν με ηπιότητα - δήλωσε: «Πληρώσαμε μια ετεροχρονισμένη επιταγή με καθυστέρηση από το Φθινόπωρο του 2014 , όπου σε μια σειρά ζητημάτων είπαμε αυτά που θέλαμε, όχι αυτά που μας επέτρεπαν οι συνθήκες και που μπορούσαμε»!

Αυτά που ήθελαν ήταν τα κατασκευασμένα ψέμματα, η απόκρυψη των αιτιών της χρεοκοπίας και η επένδυση σε ένα μέλλον που προμηνυόταν λαμπρό και διαρκές για τους ίδιους. Νόμισαν ότι η ιστορία μίλησε και τους πρόσφερε αυτά που – πάλι νόμιζαν – τους είχε στερήσει. Έτσι δεν είπαν λέξη γι αυτά που επέτρεπαν οι συνθήκες και που μπορούσαν (και έπρεπε) να πουν. Το ομολογούν τώρα υπό το βάρος της ήττας.

Κάποιοι όντως δεν είπαν ψέματα, απλώς είχαν αυταπάτες. Αλλά αυτοί έφυγαν νωρίς. Είναι οι αθώοι του δράματος. Οι υπόλοιποι που συνέχισαν, δεν είχαν καμιά αυταπάτη. Έλεγαν ψέμματα συνειδητά, χωρίς τύψεις, αλλά σε αυτή την περίπτωση ίσχυσε ο νόμος του παλιού κλισέ, ότι μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, όχι όλους για πάντα.

Σήμερα στο προεδρικό Μέγαρο γράφεται η τελευταία σελίδα μιας πολιτικής ανευθυνότητας που καθήλωσε τη χώρα επί τετραετία, άνευ λόγου– με την ευθύνη του λαού βέβαια. Τα υπόλοιπα από το Φθινόπωρο.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]