Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από το κοινοβούλιο του Χονγκ-Κονγκ


Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού και γκλομπ για να απωθήσει τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να φτάσουν στο τοπικό κοινοβούλιο, καθώς οξύνεται η ένταση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγο αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι διαδηλωτές στην κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο χρησιμοποιούσαν ομπρέλες ως ασπίδες και προσπάθησαν να φτάσουν στους αστυνομικούς που φρουρούν το κτίριο, ενώ έριξαν εναντίον τους διάφορα αντικείμενα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο i-Cable.

Νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι οι διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει το κέντρο του Χονγκ Κονγκ πρέπει να διαλυθούν και να σεβαστούν τον νόμο.

Ο Μάθιου Τσέουνγκ αναπληρωτής της Κάρι Λαμ, της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ζήτησε μέσω μηνύματος βίντεο από τους διαδηλωτές να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες που έχουν κλείσει.

«Καλώ επίσης τους πολίτες που διαδηλώνουν να επιδείξουν όσο το δυνατόν περισσότερη αυτοσυγκράτηση, να διαλυθούν ησύχως και να μην αψηφούν τους νόμους», πρόσθεσε.


Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο που θέλει να υιοθετήσει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, όπως επανέλαβε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων από το Πεκίνο ότι η κοινή γνώμη του Χονγκ Κονγκ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει την πρώην βρετανική αποικία. Επίσης κάλεσε τις ΗΠΑ να μιλούν και να ενεργούν με προσοχή αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέφρασε τη στήριξή της στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

«Στέκομαι στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ που μάχονται κατά του νόμου περί εκδόσεων και υπέρ του κράτους δικαίου. Σας παρακαλώ, ας γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι!», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου στο Twitter. «Η Ταϊβάν είναι μαζί σας. Η βούληση των πολιτών θα υπερισχύσει!», πρόσθεσε.

Παράλληλα δεκάδες εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων με έδρα την Ταϊβάν, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), διαδήλωσαν έξω από το Οικονομικό, Εμπορικό και Πολιτιστικό Γραφείο του Χονγκ Κονγκ στο κέντρο της Ταϊπέι.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης της Ταϊβάν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τσίου Ε-λινγκ δήλωσε ότι «κανένας στον κόσμο δεν πιστεύει» τις υποσχέσεις της Λαμ ότι θα προστεθούν δικλείδες ασφαλείας στο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο «αποτελεί μεγάλη απειλή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Χονγκ Κονγκ, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των πηγών τους», σχολίασε ο Σεντρίκ Αλβιάνι επικεφαλής του γραφείου ανατολικής Ασίας των RSF.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]