Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επανεμφανίζεται το αυτονομιστικό κίνημα Σαντζάκ της Σερβίας


Επανέρχεται το ζήτημα του Σαντζάκ, σερβικής περιοχής στα νοτιοδυτικά της χώρας, συνορεύουσα με Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο

Φαίνεται πως οι ισχυροί έχουν προδιαγράψει το μέλλον της Σερβίας, που δεν φαίνεται ευοίωνο. Υπεστήριξα εδώ, και συνεχίζω να υποστηρίζω, πως ακόμη και εάν η Σερβία υποκύψει ολοκληρωτικώς στις απαιτήσεις της Δύσης, και διακόψει πλήρως τις σχέσεις της με την Ρωσία, πάλι θα βρίσκεται σε ήσσονα θέση επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στον σερβικό λαό.

Και τούτο επειδή οι Σέρβοι, είναι ο μόνος λαός στον κόσμο με εθνική και θρησκευτική συγγένεια με τους Ρώσους. Είναι Σλάβοι και Ορθόδοξοι. Σλάβοι είναι πολλοί, με πρώτους τους Πολωνούς, αλλά όχι Ορθόδοξοι χριστιανοί. Ορθόδοξοι χριστιανοί υπάρχουν πολλοί, αλλά όχι Σλάβοι.

Πέραν τούτου, κατά τα τελευταία έτη ιδίως, και μετά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς της Δύσης κατά της Σερβίας, οι σχέσεις της με την Ρωσία έγιναν στενότερες, ως της μόνης χώρας στην οποία μπορεί να στηρίζεται, και σε ένοπλες συγκρούσεις.

Τώρα, μετά την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και την αναμενόμενη παρόμοια της Κοιλάδας του Πρέσεβο, επανέρχεται το ζήτημα του Σαντζάκ, σερβικής περιοχής στα νοτιοδυτικά της χώρας, συνορεύουσα με Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο, και κατοικούμενη κυρίως από Βοσνίους μουσουλμάνους.

Ήδη, οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις κινητοποιήσεων των Βοσνίων του Σαντζάκ εμφανίστηκαν προ τετραετίας, τις οποίες έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη η σερβική Εισαγγελία για εγκλήματα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, και παρήγγειλε στην Αστυνομία τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών, με αφορμή την εμφάνιση σελίδας στο Facebook, μέσω της οποίας απευθύνεται κάλεσμα για συγκρότηση "Στρατού του Σαντζάκ".


«Εμείς θέλουμε το Σαντζάκ να γίνει Δημοκρατία. Τίγρεις του Σαντζάκ ενωθείτε», ήταν μερικά από συνθήματα που δημοσιεύθηκαν στη συγκεκριμένη σελίδα. Ο λόγος συγκρότησης "Στρατού του Σαντζάκ", σύμφωνα με όσα γράφονται στη σελίδα, είναι η υπεράσπιση της ασφάλειας της βοσνιακής μουσουλμανικής πλειοψηφίας (Μπόσνιακ) και της περιοχής του Σαντζάκ ως απάντηση στις προειδοποιήσεις εθνικιστών -ομάδας τσέτνικ- οι οποίοι επίσης μέσω του διαδικτύου ανήγγειλαν ότι θα μεταβούν στο Νόβι Πάζαρ.

Σημειώνω, ότι η Σερβία έχει γνώση της προσπάθειας των Τούρκων να αποκτήσουν επιρροή στην περιοχή, γι’ αυτό και εγκατέλειψε την ιδέα κατασκευής δρόμων στο Σαντζάκ από την Τουρκία, με επιχείρημα ότι, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης των Σέρβων ειδικών, διαπιστώθηκε ότι είναι φτηνότερο και καλύτερο το έργο αυτό να το πραγματοποιήσουν μόνοι τους.

Είναι ευνόητο ότι η αλήθεια δεν ειπώθηκε, επειδή η απόφαση στη συγκεκριμένη περίπτωση ελήφθη για οφθαλμοφανείς πολιτικούς λόγους καθόσον πολύ πρόσφατα εναντιώθηκαν στις απαράδεκτες προσπάθειες των Τούρκων να ελέγξουν την ισλαμική οντότητα Σαντζακίου, ώστε να επηρεάζουν σημαντικά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Προχθές, το Βοσνιακό Εθνικό Συμβούλιο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στα Βαλκάνια ζητά από τους κρατικούς αξιωματούχους της Σερβίας, ειδικό καθεστώς για την επαρχία Σάντζακ. «Το βοσνιακό εθνικό συμβούλιο ζητά με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Σερβίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, για ειδικό καθεστώς για το Σάντζακ προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα τους» [δεν είναι τυχαίο, ότι η ανακοίνωση έγινε γνωστή από τον τουρκικό Τύπο].

«Ζητούμε ένα ειδικό καθεστώς στο Σάντζακ, ως μια περιφερειακή πολιτική κοινότητα που θα περιλαμβάνει όλους τους (μουσουλμάνους) ανθρώπους του Σάντζακ, Αλβανούς, Βόσνιους Μαυροβούνιους».

Το ζήτημα του Σαντζάκ ξέσπασε, όπως είπα το 2015, με δήλωση του Μουφτή Μουαμέρ Ζούκορλιτς - επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία. Κατηγόρησε το Βελιγράδι για διακρίσεις εναντίον Βοσνίων στο Σαντζάκ και ανακοίνωσε πως η περιοχή θα επιδιώξει αυτονομία. Πρόσθεσε, ότι θα λειτουργήσει περιφερειακά γραφεία σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Κωνστατινούπολη και Σεράγεβο.

Σύμφωνα με τον Ντούσαν Γιάνιτς, πρόεδρο του Φόρουμ Εθνικών Σχέσεων, δεν είναι τυχαίο που η αντιπαράθεση εντείνεται τώρα. Οι Βόσνιοι ηγέτες, με τη δήλωση αυτή, αποσκοπούν να θέσουν το ζήτημα του Σαντζάκ στην ατζέντα των ανοικτών θεμάτων της Σερβίας. Καθώς όταν η Σερβία αποτελέσει υποψήφιο μέλος και λάβει ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θα είναι πολύ αργά».

Η αλήθεια είναι, και ομολογείται, ότι το Σαντζάκ πάσχει από οικονομικά δεινά και επακόλουθες κοινωνικές εντάσεις. Υπάρχει μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση, η οποία δεν είναι πολύ χειρότερη από την κατάσταση σε άλλες περιοχές της Σερβίας, ωστόσο λόγω της πολυεθνικής σύστασης και της εγγύτητας της Βοσνίας, έχει λάβει πρόσθετα εθνικά χαρακτηριστικά».

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]