Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θράσος: Οι Τούρκοι θέλουν τα νησιά μας «ουδέτερη ζώνη»...


Απίστευτη πρόκληση από τον Ακάρ, που έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης στο Αιγαίο 
Αυστηρή απάντηση από την ελληνική πλευρά

Aκόμα έναν κρίκο στην άκρως επικίνδυνη αλυσίδα των προκλήσεών της στο Αιγαίο προσθέτει η Αγκυρα, ζητώντας διά στόματος του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ τη λήψη μέτρων από τον Ευάγγελο Αποστολάκη για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών! Η νέα αυτή πρόκληση, η οποία δεν έμεινε, όπως ήταν φυσικό, αναπάντητη από την Αθήνα, συνεχίστηκε, με τον τουρκικό Τύπο να παίρνει τη σκυτάλη από τον Χουλουσί Ακάρ και να παρουσιάζει χάρτες με τις επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, στα τουρκικά δημοσιεύματα γίνεται λόγος για 23 νησιά πάνω στα οποία η Ελλάδα, κατά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, δεν θα πρέπει να έχει στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στον τουρκικό χάρτη σ' αυτά τα νησιά περιλαμβάνονται οι Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Θάσος, ο Αη Στράτης και τα Δωδεκάνησα. Είχε προηγηθεί το Σάββατο η επίμαχη δήλωση του Χ. Ακάρ με την οποία ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, εγείροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξαπέλυε επίθεση κατά της Ελλάδας για παραβίαση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας με ιταμό ύφος: «Περιμένω από τον ομόλογό μου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ως μέρος ειλικρινών και εποικοδομητικών διμερών σχέσεων». Μάλιστα ο κ. Ακάρ κατέληγε απειλητικά λέγοντας ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η δήλωση αυτή του κ. Ακάρ προκάλεσε τη διακοπή της κανονικής ροής του προγράμματος των τουρκικών μέσων, που την παρουσίασαν ως «έκτακτη επικαιρότητα».


Υψηλοί τόνοι

Σε πολύ σκληρό ύφος, οξύτατους και υψηλούς τόνους απάντησε στην πρόκληση αυτή του Χουλουσί Ακάρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ελληνες μπορούμε να εμπνεύσουμε, και το έχουμε αποδείξει με την Ιστορία μας, τον σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά, αν χρειαστεί, μπορούμε να το επιβάλουμε και θα το κάνουμε». Ο Προκόπης Παυλόπουλος από το Μεσολόγγι στηλίτευσε για «πρωτόγνωρη θρασύτητα» και «προκλητική άγνοια του διεθνούς δικαίου» τους «υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία της Αγκυρας» και ξεκαθάρισε ότι «αν δεν γίνει αντιληπτό» από την Τουρκία ότι η φιλία και η καλή γειτονία στηρίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τότε «ουδείς δικαιούται να υποτιμά το φρόνημα και τη δύναμη του λαού και του έθνους των Ελλήνων στην αποστολή που έχουμε να υπερασπιστούμε την κληρονομιά μας και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εν γένει».

Για «αυθαίρετες ερμηνείες» του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών κατηγόρησε τον Χουλουσί Ακάρ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό Τύπου Αλέξανδρο Γεννηματά να τονίζει: «H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

«Εκείνοι που με το casus belli απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να παρέμβουν, τονίζοντας: «Σταθερά η Τουρκία είναι χώρα που προκαλεί αστάθεια στην περιοχή».

Kαι κλιμακώνουν την ένταση με έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Κλιμακώνει η Αγκυρα τις προκλήσεις και τις πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς ετοιμάζεται να αμφισβητήσει με τετελεσμένα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου.

Η Τουρκία διά του ψευδοκράτους απέστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με κοινοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία ενημερώνει πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη Ισμέτ Κορούκογλου στην επιστολή του προς τον γ.γ., την οποία προώθησε -όπως γίνεται συνήθως- ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως η δεύτερη προχωρά άμεσα σε σεισμικές έρευνες από το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλάσσια Οικόπεδα 1, 2, 8, 9, σε μέρος του 13 και στο 12 τις επόμενες ημέρες.

Το κατοχικό καθεστώς έχει ζητήσει μάλιστα από την τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ, με την οποία υποτίθεται πως έχει συνάψει «συμφωνία», να υλοποιήσει την απόφαση για γεωτρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κύπρο Οικόπεδα σε διεθνείς εταιρίες, αν και επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ. Σύμφωνα με την επιστολή, η τουρκική πλευρά επικαλείται παλιότερη ιδέα του γ.γ. του ΟΗΕ, που περιλαμβάνεται σε έκθεσή του, η οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, για ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της έντασης.

Το κατοχικό καθεστώς συνδέει τους μηχανισμούς αποκλιμάκωσης της έντασης με το θέμα των υδρογονανθράκων και συντηρεί την πρόταση για το θέμα της συνδιαχείρισης. Αν η Τουρκία προχωρήσει στην απειλή της, μένει να φανεί σύντομα. Εάν το πράξει πάντως, τότε Ελλάδα και Κύπρος καθώς και η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]