Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις παραχωρήσεις μετά τις Πρέσπες


Η κυβέρνηση θα απλουστεύσει και θα συντομεύσει τις διαδικασίες απόδοσης της αφαιρεθείσης ιθαγένειας, με βάση το τροποποιηθέν άρθρο 19

Ο τουρκόφρονας Τύπος της Θράκης αναγγέλλει περιχαρής, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιείται για την απόδοση δικαιωμάτων ιθαγένειας σε αυτούς από τους οποίους είχε αφαιρεθεί στο παρελθόν. Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, μετά την ανακίνηση του θέματος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά.

Η κυβέρνηση θα απλουστεύσει και θα συντομεύσει τις διαδικασίες απόδοσης της αφαιρεθείσης ιθαγένειας, με βάση το τροποποιηθέν άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, σε περίπου 50.000 Τούρκους, που είχαν εγκαταλείψει οικειοθελώς την Ελλάδα και έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία για περισσότερα από 50 χρόνια.

Στην αρχική του μορφή, το πρόβλημα γεννήθηκε από τη μαζική εφαρμογή (1955-1997) του άρθρου 19 του Κ.Ε.Ι. Η διάταξη, που καταργήθηκε το 1998, προέβλεπε ότι
«αλλογενής εγκαταλιπών το Ελληνικόν έδαφος άνευ προθέσεως παλιννοστήσεως δύναται να κηρυχθεί απολέσας την Ελληνικήν ιθαγένειαν» με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού Συμβουλίου Ιθαγενείας».
Αρχικώς, χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογική αφαίρεση της ιθαγένειας σε παραμεθόρια χωριά, που οι κομμουνιστές κάτοικοί τους είχαν καταφύγει στο "Σιδηρούν Παραπέτασμα» της Σοβιετικής Ένωσης, κατά την διάρκεια των μαχών 1944-1949. Από το 1967 και μετά, κύριος στόχος της εφαρμογής του υπήρξαν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, βάσει του άρθρου 19, αφαιρέθηκαν συνολικά 60.044 ιθαγένειες, από τις οποίες 50.000 περίπου υπολογίζεται ότι ανήκαν σε Θρακιώτες μουσουλμάνους.


Το καλοκαίρι του 1999, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως υπουργός Εξωτερικών, μίλησε ανεξηγήτως για το δικαίωμα του ατομικού προσδιορισμού. Ένα χρόνο πριν, η κυβέρνηση Κώστα Σημίτη πήρε την πρωτοβουλία και κατήργησε το Άρθρο 19 (ν.δ. 3370/1955) του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενώ ως υπουργός Παιδείας ο Γιώργος Παπανδρέου υπήρξε καταλύτης για να γίνει η μεγάλη θεσμική παρέμβαση. Το αναθεωρημένο άρθρο, δίνει το δικαίωμα σε όσους στερήθηκαν την ιθαγένεια, να αιτηθούν την επαναπόκτησή της.

Το αναθεωρημένο άρθρο, προβλέπει ότι μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος της ελληνικής ιθαγένειας: α. Όποιος ανέλαβε δημόσια υπηρεσία σε αλλοδαπό κράτος και, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης προς αυτόν να απόσχει εντός οριζόμενης προθεσμίας από την υπηρεσία αυτή, ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της χώρας, εμμένει σε αυτή, και β. Όποιος κατά τη διαμονή του στην αλλοδαπή ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Έλληνα και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Έτσι τώρα, θα ικανοποιηθεί το τουρκικό Προξενείο, μετά και την υπόσχεση-δήλωση του Ειδικού Γραμματέα Ιθαγένειας, Λάμπρου Μπαλτσιώτη, ο οποίος έδωσε το μήνυμα πως θα ενεργοποιηθεί για τους ανθρώπους οι οποίοι στερήθηκαν της ιθαγένειάς τους.

Ο Λ. Μπαλτσιώτης πρόσθεσε πως στην δυτική Θράκη υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που ζούνε στην Θράκη σε παρόμοια κατάσταση. Είπε πως στην πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που στερήθηκαν την ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19. Η Ελλάδα από 2007 άρχισε να αποδίδει ιθαγένειες σε αυτά τα άτομα. Αλλά οι διαδικασίες απόδοσης λειτουργούν πολύ αργά. Για αυτό και υπάρχουν ακόμη άτομα στην Θράκη που ακόμη στερούνται ιθαγένειας.

Και προσέξτε τώρα την προθυμία ικανοποίησης του αιτήματος της Άγκυρας. Δεν θα δοθεί η ιθαγένεια πάλι, στους Τούρκους που επί 50 χρόνια φέρονταν ανθελληνικά στην Τουρκία, αφού υποβάλλουν το σχετικό αίτημα, αλλά η Ελλάδα θα ψάξει να βρει και όσους δεν το θέλουν!
Είπε ο Λ. Μπαλτσιώτης:
«Ένα άλλο θέμα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι δεν προσέφυγαν στις αρμόδιες αρχές, ζητώντας την απόδοσης της ιθαγένειας τους. Για να ξεπεραστεί αυτό το θέμα, η Αθήνα ετοιμάζεται να στείλει νέες οδηγίες στις σχετιζόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτές, οι υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν με σκοπό την "ανεύρεση" αυτών των ατόμων και την κατάθεση της σχετικής αίτησης τους».
Επιβεβαιώνεται μάλλον, πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε πιλότο για μελλοντικές παραχωρήσεις, τις οποίες φοβάμαι ότι έχει έτοιμες η κυβέρνηση να υλοποιήσει, στον λίγο χρόνο που της απομένει.
Κι έτσι, θα αυξήσουμε εθελοντικώς, τον αριθμό των τουρκοπρακτόρων στην Ελλάδα.

Ο Μακεδών
Voria






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]