Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Σχεδόν ισοψήφiσαν οι δύο βασικοί υποψήφιοι στις εκλογές


Οι δύο βασικοί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, που διεξήχθη χθες Κυριακή, ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σχεδόν ισοψήφησαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο πρώτος, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε ποσοστό 42,72% (317.690 ψήφους), ενώ η δεύτερη, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, έλαβε ποσοστό 42,6% (316.741 ψήφους).

Ο τρίτος υποψήφιος, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ("Συμμαχία για τους Αλβανούς" και "BESA") συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους).

Ο Στέβο Πεντάροφσκι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υποστήριξε ότι
"στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως "θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας".

΅Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς - όπως υποστήριξε - ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, την 5η Μαΐου, εφόσον το ποσοστό της συμμετοχής στη διαδικασία ξεπεράσει το 40%. Όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν πιθανά.

Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Πεντάροφσκι, ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%, ήταν δηλαδή το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Δεν λέγεται Βόρεια Μακεδονία....
    Εκτός αν είστε με το μέρος των προδοτών Τσιπρα και Κοτζιά....
    Πράγμα που δεν νομιζω....
    Ο ελληνικός λαός ΠΟΤΕ δεν αποδεχθηκε αυτην την ονομασία για τα Σκόπια....
    Συνεπως να την λετε Σκοπια, Βαρδαρία, Φυρομ ή ότι άλλο θέλετε εκτός του Μακεδονία....
    Βόρεια Μακεδονία ειναι το Κιλκις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, αγαπητέ φίλε, την 14η Φεβρουαρίου 2019, τα Σκόπια, πρώην πΓΔΜ, καταχωρήθηκαν στον ΟΗΕ ως Republic of North Macedonia (short form: North Macedonia)(*). Φοβούμαι ότι αυτό μάλλον δεν αλλάζει πια, ασχέτως τού πώς βολεύει εμάς να λέμε το γειτονικό μόρφωμα. Είναι το ίδιο με την Κωνσταντινούπολη. Εμείς την λέμε έτσι, ή Πόλη, διότι έτσι την μάθαμε και την συνηθίσαμε. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι διεθνώς είναι γνωστή ως Istanbul. Κανείς δεν θυμάται πια το "Constantinople", εκτός κι αν ανατρέχει στην Ιστορία.

      (*) Πηγή: Η επίσημη ιστοσελίδα τού ΟΗΕ.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε μου Μιχαηλ κι ολο το Συμπαν να τα αναγνωρισει η αληθεια δεν ητταται. Και η αληθεια ειναι μια. Μην την επαναλαμβανουμε. Ολα αυτα θα παρελθουν η αληθεια θα μεινει και θα λαμψει οσο κι αν οι απατεωνες και οι κλεφτες εντος και εκτος Ελλαδας νομιζουν οτι νικησαν...
      Το θεμα λοιπον ειναι εμεις να κανουμε το χρεος μας ως Ελληνες.
      Καλη Ανασταση

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ, απλώς ήθελα να επισημάνω μία διαφορά. Όσο όλοι τούς έλεγαν "Μακεδονία", αλλά επισήμως ελάχιστα (ποια ... 150 κράτη και δεν συμμαζεύεται;) και ειδικά, όσο η Ελλάδα δεν τούς αναγνώριζε επισήμως με το όνομα Μακεδονία, απλό ή σύνθετο, δεν μπορούσαν να εγείρουν "αλυτρωτικές" αξιώσεις. Τώρα που η Ελλάδα -θέλομε δεν θέλομε έτσι είναι- τούς ανεγνώρισε ως Δημοκρατία τής Β. Μακεδονίας και καταχωρήθηκαν στον ΟΗΕ, άρχισαν τα όργανα.
      Καλή Ανάσταση και σε σένα.

      Διαγραφή
  2. Να μην ξεχνάμε τα προπαγανδιστικά φυλλάδια στα χωριά της Φλώρινας...!

    https://seleo.gr/serres/293558-moirasan-fylladia-se-serres-kai-flwrina-gia-%C2%ABaytonomia-ths-makedonias%C2%BB-fwto

    Το VMRO OBEDINETA είναι η αριστερή πτέρυγα του VMRO του γκρουέφσκι

    https://scdn.star.gr/images/articles/660/201902/5c782a7753103.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 11:15 By seleo Σέρρες
    Μοίρασαν φυλλάδια σε Σέρρες και Φλώρινα για «αυτονομία της Μακεδονίας» (ΦΩΤΟ)
    Πρωτοφανής πρόκληση από ακραίους κύκλους στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι μοίρασαν φυλλάδια που μιλούν για αυτονομία της Μακεδονίας.

    Σύμφωνα με τον ρεπορτάζ του Star, το φυλλάδιο γράφει και «μπράκα Μακεντόνσκι», δηλαδή «αδέλφια Μακεδόνες» και το διακινούν σε χωριά της Φλώρινας και των Σερρών. Όπως αναφέρει το Star, ως συντάκτης υπογράφει το VMRO Οbedineta που είναι η “αριστερή” πτέρυγα του κόμματος του Γκρουέφσκι.

    «Eίναι αυτοί που δημιουργήσανε στη εποχή του μεσοπολέμου το ευφυολόγημα των τριών ανυπάρκτων «Μακεδονιών», την τεχνητή γλώσσα και τώρα θέλουν να δημιουργήσουν τεχνητή , φτιαχτή μειονότητα που περιλαμβάνει και την αυτονομία. Να αυτονομηθούν , δηλαδή να αποσχιστούν από την Ελλάδα» δηλώνει στο Star o Μιχάλης Χρυσανθακόπουλος, πρόεδρος Παμμακεδονικών Ενώσεων Αγώνα Ελλάδας – Αυστραλίας.



    (To φυλλάδιο για «αυτονομία της Μακεδονίας» σε λατινική γραφή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]