Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φτιάχνουν νόμο για να καλύψουν τις παρακολουθήσεις


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ακούγεται ωραίο. «Επιτροπή για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου» στις εκλογικές διαδικασίες εθνικής εμβέλειας. Η επιτροπή αυτή όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα παρακολουθεί τη χρήση του διαδικτύου στις εκλογικής διαδικασίες εθνικής εμβέλειας και θα εισηγείται προς τους συναρμόδιου υπουργούς την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων προς την κατεύθυνσή: της πρόληψης των fake news, του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, της διαφάνειας στη χρήση του διαδικτύου για την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων.

Το ότι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση γεννά αναμφισβήτητα ερωτηματικά.

Όπως επισημαίνει στο Liberal ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης "η συγκεκριμένη συνταγματική ρύθμιση γεννά ερωτηματικά για το ρόλο του κράτους ως προς την παρεμβατική του πολιτική στην διακίνηση των πληροφοριών και στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών. Ειδικά από την στιγμή που όλα τα πορίσματα της επιτροπής θα καταλήγουν στους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι στο τέλος θα αποφασίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξηγήσει με λεπτομέρειες τον ρόλο αυτής της επιτροπής και να αποδείξει την ανεξαρτησία της λειτουργίας της".


Επιπλέον, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις δηλώσεις της κυρίας Γεροβασίλη περί παρακολουθήσεων πολιτών, υποστηρίζει ότι η επικείμενη ρύθμιση νόμου αποσκοπεί στην κάλυψη παλιών αμαρτιών της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα θεωρεί ότι "μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το ζήτημα των παρακολουθήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη ψάχνουν τρόπο να καλυφθούν θεσμικά και νομικά προς αποφυγή προβλημάτων στο μέλλον" .

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για άλλη μία χειραγώγηση θεσμών δια της "ευρεσιτεχνίας" νομοθετικών εργαλείων τα οποία θα τα χειρίζεται ο ίδιος ο υπουργός με συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπου. Χωρίς διαφάνεια και χωρίς καμία κατοχύρωση των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας των χρηστών του διαδικτύου.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]