Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Σύνταγμα και η κράση της δημοκρατίας μας


Στα αγγλικά το “Σύνταγμα” λέγεται Constitution. Στα ελληνικά η λέξη constitution σημαίνει, πέραν του πολιτικού συντάγματος, κράση ενώ μπορεί να μεταφραστεί και ως σύσταση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό θα μπορούσε να πει κανείς. Το κύριο συστατικό μιας φιλελεύθερης, αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι το Σύνταγμα. Η ισχύς και ο σεβασμός των πολιτών προς τους θεσμούς και τους νόμους που πηγάζουν από το Σύνταγμα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η κράση μιας πολιτείας. Η πολιτική διάρθρωση, η διάκριση των εξουσιών, και οι περιορισμοί που θέτουν οι πολίτες στην κρατική εξουσία αποτελούν τα βασικά συστατικά μίας ευνομούμενης κοινωνίας.

Στο θέμα του Συντάγματος είναι εύκολος ο αφορισμός, ειδικά από έναν φιλελεύθερο. Άλλωστε, από εκεί πηγάζουν αρκετά αρνητικά γνωρίσματα της σύγχρονης και ιδιαίτερα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Το τριτοκοσμικό άρθρο 16, που απαγορεύει το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών να παρέχουν και να λαμβάνουν τριτοβάθμια εκπαίδευση εκτός του στενού δημοσίου είναι σίγουρα ένα από αυτά. Το άρθρο 3, που καθορίζει τις σχέσεις εκκλησίας - κράτους είναι σίγουρα από τα άρθρα που δεν χωρούν σε μία φιλελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία. Το άρθρο 17 που σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει το ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας από την κρατική παρεμβατικότητα είναι ακόμα ένα από τα πολλά αντιφιλελεύθερα άρθρα που θα ήταν καλύτερο να μην υπάρχουν. Δεν έχει νόημα η καταγραφή περισσότερων παραδειγμάτων διότι είναι πολλά. Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι το Σύνταγμά μας έχει προσφέρει κάτι ασυνήθιστο για τη χώρα, μία συνεχή δημοκρατική σταθερότητα εδώ και 45 χρόνια.


Όσο σημαντική και αν είναι αυτή η πολιτειακή ομαλότητα, δεν αρκεί για τους περισσότερους συμπολίτες μας. Χιλιάδες κάθε χρόνο πηγαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές, χιλιάδες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και πάνε σε γειτονικές χώρες, χιλιάδες παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες με τα θρησκευτικά σύμβολα σε κοινή θέα. Μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι από τους αντικληριστές φιλελεύθερους ούτε και άθεος. Όμως, η θρησκευτική πίστη είναι βαθιά ατομική υπόθεση και η επιστροφή της στη σφαίρα του ατομικού θα ήταν μία σαφέστατη βελτίωση έναντι του status quo.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μία από τις πολιτειακές λειτουργίες που συνήθως το κόμμα που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρκετή δύναμη από μόνο του. Θα έλεγε κανείς ότι σοφά οι συντάκτες του Συντάγματος προέβλεψαν ότι για να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού θα πρέπει να υπάρχει σημαντική πολιτική βούληση που να επιθυμεί την αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ένα άρθρο δεν τίθεται προς αναθεώρηση, περνούν 10 ίσως και παραπάνω χρόνια μέχρι να υπάρξει ευκαιρία αναθεώρησής του. Έτσι, εγώ για παράδειγμα που δεν έχω κλείσει ακόμα τα 40, βλέπω για τρίτη φορά στη ζωή μου το άρθρο 16 να κρέμεται πάνω από το εκπαιδευτικό μας σύστημα σαν δαμόκλειος σπάθη. Βλέπω ακόμα μία γενιά ξενιτεμένων Ελλήνων που φεύγουν από την Ελλάδα επειδή το Σύνταγμα τους στερεί ευκαιρίες και προοπτικές. Βλέπω για τρίτη φορά τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια να επενδύουν σε άλλες χώρες για τη δημιουργία πανεπιστημιακών campus που θα μπορούσαμε να φιλοξενούμε εδώ, σε μία από τις μεγάλες γενέτειρες της επιστήμης και των τεχνών.

Το Σύνταγμα δεν έχει νόημα αν δεν είναι δεσμευτικό. Η αποτυχία των πολιτικών δυνάμεων να αλλάξουν τα επιζήμια για την ελευθερία και την ευημερία άρθρα του σημαίνει πως θα συνεχίσουμε για ακόμα δέκα χρόνια τον αγώνα της μεταρρύθμισης. Τουλάχιστον, ίσως αλλάξει προς το καλύτερο το άρθρο 3, έτσι για παρηγοριά. Κάτι είναι κι αυτό.

Α. Σκούρας
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κυριε Σκούρα καταπίνεις τας καμήλους των αλλαγών που ήταν αδήρητη ανάγκη "ζωής ή θανατου" του Ελληνισμού να γίνουν, ώστε το Σύνταγμα να λειτουργεί και διυλίζεις τους κώνωπες τους.
    Όπως είναι διαμορφωμένο το Σύνταγμα της Ελλάδος το πιο εύκολο πράγμα είναι οι πρωθυπουργοί, με πλήρη και ενεξέλεγκτη εξουσία, να το "καταξεσκίζουν" και το Πολίτευμα να μεταβάλεται σε Κοινοβουλευτική Δικτατορία. Όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και 10 χρόνια με τον πιο απόλυτο τρόπο!
    Και ο λαός δεν μπορεί ΘΕΣΜΙΚΑ να πράξει το παραμικρό για να αντιδράσει σε αυτήν την κατάσταση παρά μόνον να πάρει τα όπλα. Άλλά είναι εύκολο κάτι τέτοιο;
    Οι αλλαγές που θα επέλθουν στο Σύνταγμα είναι όλες αλλαγές κομματάνθρωπων που μαζί τα κομματόσκυλά τους κατέστρεψαν και εξακολουθούν να καταστρέφουν την Ελλάδα. Αλλαγες προς περισσότερη καταστροφή και τίποτ' άλλο.
    Παραδείγματος χάριν, εφ' όσον η Ελλάδα θα γίνει ανεξίθρησκη ως Πολιτεία, ας σκεφτουμε οι Έλληνες τι σημαίνει αυτό για το μέλλον και την επιβίωση της πατρίδος μας.
    Περιμέναμε τον Τσίπρα και τον κάθε "Τσίπρα" ύστερα από ποταμούς αίματος που χύθηκαν για "του Χριστου την πίστη την Αγία και την Ελευθερία" (απόλυτως συνυφασμένα αυτα τα δύο), να κάνουν διά του Συντάγματος υυδετερόθρησκη την ελληνική Πολιτεία;!!
    Αλλά δε θα είναι καθόλου ουδετερόθρησκη όσο την κυβερνούν προδότες. Θα στηρίζει και θα υποστηρίζει τις πιο επιθετικες θρησκείες και όχι τη θρησκεία της Αγάπης (και ξέρουμε ποιες είναι αυτές) ή τη διάλυση όλων των θρησκειών, δηλαδή την Πανθρησκεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]