Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρίμωξαν την Τουρκία στο Σότσι Ρώσοι και Ιρανοί


Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που οι ΗΠΑ, οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ είχαν την σύνοδο για το μέλλον του Ιράν στην Βαρσοβία, λίγο βορειότερα στη πόλη του Σότσι στη Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί μιλούσαν για το μέλλον της Συρίας.

Και οι τρεις ηγέτες εξάλλου με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αρνήθηκαν να παρευρεθούν στη Βαρσοβία. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Συρίας λοιπόν είχαν έναν ακόμα γύρο συνομιλιών, τον τέταρτο, συνολικά για την βόρεια Συρία.

Η προ μηνός άλλωστε συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα είχε καταδείξει τις διαφορές των δύο πλευρών στο θέμα της περιοχής. Από τη μια, η Τουρκία επιθυμεί να μην υπάρξει είσοδος των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Μανμπιτζ ενώ από την άλλη, η Ρωσία θεωρεί ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Άσαντ θα πρέπει να αποκαταστήσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η Μόσχα επίσης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ ήταν προσωρινή λύση και μόνο.


Το Ιράν από τη πλευρά του θεωρεί ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αισθάνεται απειλή από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία νιώθει έντονη την πίεση από ρωσικής πλευράς τόσο για την αδυναμία της να δεσμευτεί ότι δεν θα επέμβει τους επόμενους μήνες στην περιοχή της Μανμπίτζ όπου η Άγκυρα προφασίζεται ότι υπάρχουν Κούρδοι τρομοκράτες, όσο και για το γεγονός ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα το 90% της Ιντλίμπ να παραμένει υπό τον έλεγχο της οργάνωσης αλ-Νούσρα.

Κοινός τόπος πάντως για Ρωσία, Τουρκία και Ιράν ήταν η αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία την οποία έσπευσαν «να χαιρετίσουν».

Οι τρεις πλευρές δεσμεύτηκαν πάντως να συνεχίσουν τον διάλογο, με την Κωνσταντινούπολη να αποτελεί τον πιθανότερο προορισμό της επόμενης συνόδου.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]