Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αλβανία επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ


Η αλβανική Βουλή, μέσα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Ολομέλειας, επικύρωσε χθες με 130 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 140 εδρών της αλβανικής Βουλής, το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Τελιάτ Τζαφέρι, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επικαλέστηκε το τραγικό δυστύχημα στα Σκόπια για να επισημάνει «την κοινή τύχη» και «την εγγύτητα με τη Βόρεια Μακεδονία», όπως είπε, γεγονός που καθιστά τις σχέσεις αυτές «ολότελα ιδιαίτερες σε ιστορικό και πολιτικό επίπεδο».

Ο Ράμα εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ συμπίπτει «με τη χρυσή εποχή των διεθνικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς της κρατικής οντότητας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε επίσης ότι «διαπράξαμε με επιμονή το χρέος μας σε υποστήριξη του μακεδονικού και του αλβανικού λαού της Βόρειας Μακεδονίας», χωρίς τους τελευταίους, όπως σημείωσε, δεν θα υπήρχε Βόρεια Μακεδονία». «Για την Αλβανία η εδαφική ακεραιότητα της Βόρειας Μακεδονίας, η πραγματική δημοκρατική συμβίωση των δύο λαών μας στο έδαφος της γείτονος και η αλβανική γλώσσα στο έδαφος αυτό είναι όχι μόνο απαραβίαστα, αλλά και ζωτικά για το παρόν και το μέλλον μας και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή επίσης» προσέθεσε.


Ο Αλβανός πρωθυπουργός επωφελήθηκε της ευκαιρίας να εξάρει τον ρόλο της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια, τόσο σε ό,τι αφορά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά πολιτικές και διεθνικές σχέσεις στη γείτονα, όπως είπε, όσο και στη στήριξη που έδωσε η ηγεσία αυτή στον πρωθυπουργό Ζάεφ για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή την ίδια επιτυχία να έχουν και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και κυρίως ο διάλογος της Πρίστινας με το Βελιγράδι.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής είπε ότι η σημερινή ψηφοφορία για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ «αποτελεί διαπίστωση της πραγματικής φιλίας, ειλικρινούς γειτονίας και της άνευ όρων στήριξης ενός πραγματικά φιλικού κράτους, όπως είναι η Δημοκρατία της Αλβανίας». Επισήμανε ακόμα τις πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως συμφωνία έναντι της οποίας «όλοι είμαστε νικητές και όλοι ηττημένοι, όπου όμως στην πράξη νίκησε η τόλμη και το όραμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ως όραμα με στρατηγικό στόχο ένα κράτος δικαίου με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Τις εργασίες της Βουλής αμαύρωσε βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (του Δημοκρατικού Κόμματος), ο οποίος ψέκασε με χρώμα στο πρόσωπο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο κ. Ράμα είχε χαρακτηρίσει «μικρό παιδί» τον αρχηγό του κόμματος του, Λιουζίμ Μπάσια. Η εξέλιξη σημειώθηκε αμέσως μετά την τοποθέτηση του κυρίου Μπάσια, κατά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπέρασε την ημερήσια διάταξη για να αναφερθεί σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής της χώρας και στο αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση του πρωθυπουργού πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]