Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τούρκος πρέσβης: Υπάρχουν ανεπίλυτα ζητήματα στο Αιγαίο


Να μας παραδώσει η Αθήνα τους «8»

Επιμένει η Άγκυρα για την ύπαρξη «πολλών ανεπίλυτων ζητημάτων» στο Αιγαίο καθώς και για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, όπως προκύπτει από συνέντευξη του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα. Παράλληλα, ο Τούρκος διπλωμάτης τόνισε ότι μια ενεργειακή εξίσωση στην Αν. Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία δεν θα λειτουργήσει και χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, κάνει λόγο για «πολλά άλυτα ζητήματα» στο Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο σημείο στο οποίο εστιάζει ο Τούρκος διπλωμάτης είναι το ζήτημα των οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Όπως χαρακτηριστικά είπε Μπουράκ Οζουγκεργκίν «οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από το τουρκικό δικαιικό σύστημα αφότου εκδοθούν στην Τουρκία».


«Η ενεργειακή εξίσωση της Αν. Μεσογείου να περιλαμβάνει και την Τουρκία»

Όσον αφορά τις διερευνητικές δραστηριότητες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οζουγκεργκίν ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος των εξελίξεων.

«Μια "ενεργειακή εξίσωση" στην Ανατολική Μεσόγειο – στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται - δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε η Τουρκία αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή γεώτρηση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

«Ειρηνευτική επιχείρηση» η εισβολή στην Κύπρο

Το Κυπριακό - το οποίο δεν έχει επιλυθεί επί 50 χρόνια - ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής των κ. Τσίπρα και Ερντογάν, υποστήριξε ο Τούρκος πρέσβης. «Καταρχήν θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο είναι το θέμα», τόνισε.

«Η "ειρηνευτική επιχείρηση" (σ.σ. η εισβολή) δεν είναι η αιτία αλλά αποτέλεσμα του προβλήματος» ισχυρίστηκε ο Οζουγκεργκίν προσθέτοντας ότι η Κύπρος διαιρέθηκε το 1974 όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολουθήθηκε από βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυήτριας δύναμης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]